Edward Clug osvaja London. Z legendarno predstavo Radio and Juliet v prestižnem Coliseumu!

Edward Clug v plesnem elementu predstave Radio and Juliet (foto: Damjan Švarc)

V najlepši ljubezenski zgodbi na svetu, drzno soočeni z glasbo britanskega alternativnega rock benda Radiohead, bodo nastopili prvak Marijinskega baleta Denis Matvienko, Matjaž Marin, Tiberiu Marta, Gaj Žmavc, Yuya Omaki, Christian Guerematchi in prvakinja Angleškega nacionalnega baleta (English National Ballet) Katja Khaniukova.

Denis Matvienko bo zaplesal z mariborskimi baletniki. (Foto: Jack Devant)

Radio and Juliet (2005) je del triptiha, ki ga sestavljata še koreografija Favn (2009) Sidija Larbija Cherkaouija, sodobna predelava klasike Nižinskega Favnovo popoldne (1912) v izvedbi prvakov Anastazije Staškevič in Vajčeslava Lopatina iz moskovskega Bolšoja, ter praizvedba sodobnega baleta McGregor + Mugler, ki ga je v sodelovanju z legendarnim modnim kreatorjem Thierryjem Muglerjem zasnoval rezidenčni koreograf Kraljevega baleta Wayne McGregor in v katerem bosta nastopila primabalerina Olga Smirnova in prvak Kraljevega baleta Edward Watson.

Tijuana Križman Hudernik in Matjaž Marin (foto: Damjan Švarc)

Balet Radio and Juliet se lahko pohvali z največjim številom gostovanj v zgodovini slovenskega baleta in je ob domačem občinstvu očaral gledalce v Belgiji, v Bosni in Hercegovini, v Braziliji, v Črni gori, v Franciji, na Hrvaškem, v Italiji, v Izraelu, v Južni Koreji, v Kanadi, v Kolumbiji, v Makedoniji, na Madžarskem, na Nizozemskem, na Portugalskem, v Rusiji, v Singapurju, v Srbiji, v Ukrajini in v Združenih državah Amerike.

(foto: Damjan Švarc)

London Coliseum je z 2.359 sedeži največje gledališče londonskega West Enda. Ima najširši proscenijski lok v Londonu, širok je 16,7 m in visok 10,3 m. Bilo je eno prvih gledališč, ki je imelo električno razsvetljavo, opremljeno je bilo z vrtljivim odrom, danes je dom Angleške narodne opere ENO. (sporočajo iz SNG Opera in balet Maribor o gostovanju mariborskega baleta v Londonu 7. in 8. decembra)