Izplen svetovnega prvenstva v modernu. Štirikrat prvaki, šestkrat podprvaki in trikrat bronasti!

In my shoes zlata mala formacija Bolera (foto: Girafonns)

Organizacija je potekala dokaj tekoče; prvenstvo pa že tretjič na isti lokaciji

V začetku tega tedna je v hotelu Ossa v Rawi Mazowiecka na Poljskem potekalo svetovno prvenstvo v modernu, bolj natančno v modernu in contemporary danceu. Evropa to zvrst plesa drugače razume oziroma poimenuje kot Amerika, in verjetno že tu nastane zmeda. A kot ponavadi smo videli veliko turobnih tem, ki so jih večkrat premagale bolj pozitivne. Pomembna je bila tudi zgodba, čeprav se tako briše meja med šov plesom in modernom v IDO (Mednardna plesna zveza, op. u.). Tokrat je tekmovalo okoli 2800 plesalcev iz 33 držav. Organizacija je potekala dokaj tekoče. Predvsem zato, ker se vse skupaj odvija v hotelu in je dostop do vsega mnogo lažji, to je verjetno razlog, da je ta tekma že tretjič na tej lokaciji. Manj tekoče pa je bilo zaradi novega sistema uvrščanja plesalcev v naslednje kroge, ki prinaša mnogo dodatnega in ponovnega sojenja. Tako se tekmovanja kljub temu zavlečejo in posledično je bil npr. sestanek strokovnega odbora za modern do pol treh zjutraj. Vodja slovenske reprezentance je bila prvič Urša Grm Murko, ki bi je bila vesela katerakoli reprezentančna odprava, ker je svojo nalogo opravila več kot odlično. Slovenski sodniški stolček je zasedala Diana Drobnič Gorenc, ki je kot prava profesionalka opravljala svoje delo, čeprav so se ji na koncu ob slovenskih uspehih orosile oči. Finski sodnik je na primer še sedel na sodniškem stolu in že ploskal, skakal in se veselil zmag finske ekipe. Zato me ne čudi, ko prihaja do pomislekov okoli sojenja. Tokrat so izstopali vedno boljši Finci in znova Srbi pa tudi ZDA, Kanada in Poljska. A Slovenci smo klub šestim naslovom svetovnih podprvakov postali štirikrat svetovni prvaki v modernu in uspeh dopolnili s tremi bronastimi uvrstitvami.

Mitja Popovski s svojimi plesalci

Po dolgem času so Slovenci znova postali svetovni prvaki med članskimi modern formacijami, in sicer plesalci iz Plesnega društva Kazina s koreografijo The corporate ladder. Zmagoslavje pa je bilo dvojno, ker so tudi plesalci iz Plesnega kluba Bolero v koreografiji To bloom pokazali premoč in kot svetovni podprvaki premagali svetovno modern sceno.

Tian Čehič in formacija Bolera

Bolerovci so postali še svetovni prvaki v članskih modern malih skupinah s koreografijo In my shoes.

Lana Smolnikar

Poleg tega je tudi Lana Smolnikar iz Plesnega kluba Bolero postala svetovna prvakinja med modern solo članicami. Uspeh sta v kategoriji otrok dopolnili novi svetovni prvakinji Zara Žlajpah in Ivona Katušin iz Plesnega društva Kazina.

Ivona Katušin in Zara Žlajpah s koreografinjo Petro Zupančič

Srebro je pri Slovencih prevladovalo. Svetovni podprvaki so postali mladinska formacija The last whales song iz Plesnega društva Kazina.

Mitja Popovski z Lano Klemen

V mladinski kategoriji so bili srebrni še Lana Klemen iz Plesnega društva Kazina ter Maja Železnikar in Alex Istanič iz PK Bolero med pari.

Maja Žleznikar in Alex Istenič

Medtem ko sta med članskimi pari postala svetovna podprvaka Petra Ravbar in Tian Ćehić iz Plesnega kluba Bolero, Tian pa je srebro osvojil tudi kot solist.

Petra Ravbar, Matevž Česen in Tian Čehič

Brona se je med otroki veselila Ivona Katušin iz Plesnega društva Kazina, med mladinci mala skupina Seven steps iz Plesnega društva Kazina in mladinska formacija In search of … iz Plesnega kluba Bolero.

Petra Ravbar z mladinsko formacijo iz Bolera


Tako smo Slovenci dokazali, da nismo najboljši le v šov plesu, ampak tudi v modernu, in to v članski kategoriji. Vesel, srečen, zadovoljen in posebej ponosen na svoj podmladek, ki tako dobro kot pleše, tudi trenira in koreografira. Barvo, Petra in Tian. Čestitke seveda vsem!