Dunking Devils in Travis Pastrana v ZDA postavili nov svetovni rekord!


V spektakularnem podvigu, ob katerem bo ves svet zadrževal dih, je Jan Žnidaršič iz Dunking Devils Squad skočil na rekordnih 14,5 metra, medtem ko je tik pod njim Travis Pastrana izvedel drzno salto nazaj na svojem motorju. Ta zgodovinski trenutek, ki združuje natančnost, pogum in neomajno zaupanje, je priča o neustrašnosti in inovativnosti teh dveh adrenalinskih navdušencev. Sodelovanje z ikono ekstremnih športov, Travisom Pastrano, za Dunking Devils predstavlja uresničitev sanj, hkrati pa je bil ta podvig tudi slavje slovenske iznajdljivosti in odličnosti, saj je Jan skakal na največjem trampolinu na svetu, ki je slovenski izum.

Ob prihodu v Pastranaland se je ekipa Dunking Devils srečala z navdušenim Travisom, ki je rekel. “Presenečenje! Jutri bomo podirali rekord, odločil sem se, da bom skočil pod vami!” Fantje so kljub strahu in kupu neznank, ki so jim stale na poti, sprejeli izziv. Navsezadnje so pričakovali, da jih bo Travis potisnil na rob cone udobja. Časa za priprave in trening je bilo zelo malo. Fante je gnala ogromna želja po uspehu, zanašali pa so se tudi na dolgoletne izkušnje s podobnimi triki. In uspelo jim je. Tako je bil svet priča rojstvu novega trika, imenovanega Over under Tramp FMX, pri katerem se je Jan Žnidaršič iz ekipe Dunking Devils Squad z največjega trampolina na svetu odbil na rekordnih 14,5 metra nad tlemi. Medtem ko je bil Jan v zraku, pa je Travis Pastrana pod njim izvedel drzno salto nazaj na svojem motorju. “Z Janom sva morala biti res popolnoma usklajena! Prostora za napake ni bilo,” je priznal Pastrana.

Za Dunking Devils Squad je sodelovanje z njihovim življenjskim vzornikom, Travisom Pastrano, predstavljalo izpolnitev njihovih sanj. “Travis je bil od nekdaj eden naših vzornikov. Spremljali smo ga, ko je sam postavljal mejnike s svojimi norimi triki. Med drugim je Travis leta 2006 kot prvi naredil dvojno salto nazaj na motorju. Postavitev največjega trampolina na svetu v Pastranalandu v ameriški zvezni državi Maryland in podiranje svetovnega rekorda skupaj s Travisom je nekaj, iz česar so ustvarjene sanje,” so izrazili navdušenje člani Dunking Devils Squad.

Oglejte si neverjeten podvig Travisa Pastrane in Jana Žnideršiča iz ekipe Dunking Devils.

Ta dosežek je pokazatelj slovenske inovativnosti in odličnosti. Največji trampolin na svetu je namreč slovenski izum ekipe Dunking Devils Squad in podjetja Akrobat. Vsako poletje lahko nore skoke s tega trampolina občudujemo tudi v okviru dogodka Odbito na Ljubljanici. Od zdaj naprej pa tak trampolin krasi tudi Pastranaland v zvezni državi Maryland, kjer trenirajo največje svetovne zvezde ekstremnih športov. Celoten projekt je še en dokaz velikega doprinosa Slovenije k razvoju ekstremnih športov, in to v svetovnem merilu. Ekipo Dunking Devils Squad je doletela tudi posebna čast – Travis jim je podaril 24. oranžno kapo, ki simbolizira izjemne dosežke in drznost. Ta ekskluzivna trofeja, podeljena tistim, ki dosežejo nekaj kot prvi na svetu ali postavijo nov rekord, je dodatno poudarila edinstvenost podviga in zapisala mesto Dunking Devils Squad v zgodovino adrenalinskih športov.
Izjave:

Jan Žnidaršič je povedal: “Travisa občudujem že od otroštva, zdaj pa sva skupaj spisala zgodovino. Vse se je zgodilo tako spontano. En trenutek smo postavljali trampolin, v naslednjem pa smo že rušili svetovni rekord. Adrenalin in koncentracija sta bila na vrhuncu, bilo je izjemno intenzivno. A zaupala sva si, vsako sekundo. Neizmerno sem navdušen. Tega trenutka in celotne izkušnje z mojim timom ne bom nikoli pozabil. Uspelo nam je in bilo je epsko.”
“Srečanje s Travisom je bilo res zanimivo. Na začetku sem bil nekoliko živčen, saj je Travis naš idol, a je to hitro izzvenelo. Travis je zelo odprt, sproščen, neposreden in povezuje nas strast do adrenalina. Nekaj ur po tem, ko smo se spoznali, smo se že pogovarjali, kot da smo stari prijatelji in si izmenjevali zgodbe in anekdote iz naših adrenalinskih podvigov,” je to edinstveno izkušnjo opisal Gašper Novak.
Maks Veselko pa dodal: “Celotna izkušnja v Pastranalandu je bila konglomerat bencina, kovine, asfalta, blata, breztežnosti in izkrivljenih zgodb o uspehih, poškodbah, nepremišljenosti in zgodovinskih trenutkih!” “Pravijo, da nikoli ne smeš spoznati svojih junakov, toda Travis je popolnoma razbil ta stari rek. Resnično je neverjeten posameznik. Njegova strast do njegovega dela je resnično nalezljiva in iskreno niti nisem presenečen, da se je zgodil tako osupljiv podvig,” je zaključil Matevž Pogačar:

Kdo je Travis Pastrana? Je poznani ameriški tekmovalec v motošportu in kaskader, rojen 8. oktobra 1983, priznan zaradi svojih prvenstvenih podvigov in zlatih medalj na X Games v različnih disciplinah, kot so superkros, motokros, FMX in reli dirke. Travis, znan po tem, da je prvi izvedel salto nazaj in dvojno salto nazaj na motorju, ima raznoliko in slavno kariero, saj je sodeloval na dogodkih, kot so NASCAR, in ustanovil svetovno znano predstavo Nitro Circus. Je pionir in nenehno premika meje težnosti.


Tik pred Annapolisom v Marylandu je Travis zgradil Pastranaland, dinamično igrišče, ki odraža njegovo ljubezen do ekstremnih športov in drznih podvigov. To akrobatsko igrišče, ki se nenehno razvija, ni samo dokaz njegove raznolike kariere, ampak tudi odraz njegovega trajnega mladostnega duha in strasti do preizkušanja in obvladovanja vsega, kar vzbudi njegovo zanimanje. Kljub številnim poškodbam in izzivom Travis ostaja neomajen in navdihuje mnoge s trdim delom, strastjo in neusmiljenim prizadevanjem za nemogoče. Ne glede na to, ali gre za skok čez Veliki kanjon ali reko Temzo, je vsak podvig zanj tekmovanje, pogosto proti samim zakonom gravitacije. (so v sporočilu za javnost zapisali Dunking Devils)