Dunking Devils in F&B Acrobatics. Tako izjemni, da jih je najel Mark Zuckerberg

Po zabijanju na potniškem vlaku in akrobacijah na tovornem so DD osvojili še parno lokomotivo.

Akrobati Dunking Devils, ki so pred kratkim odprli največji slovenski trampolin park Woop! Ljubljana, so vzporedno z odprtjem parka trdo delali še na drugem projektu, s katerim premikajo meje. Posneli so desetdelno spletno serijo za zagon facebookove platforme Facebook Watch, ki bo konkurirala spletnim televizijskim ponudnikom, kot so Netflix, YouTube in Amazon Prime. Mark Zuckerberg je namreč financiral produkcijo ožjega izbora oddaj, ki bodo obogatile začetno ponudbo vsebin. Med prve ustvarjalce je izbral tudi Dunking Devilse in F&B Acrobatics, ki so skupaj s spletnim kanalom People Are Awesome ustvarili serijo Fly Guys. Minuli petek je luč sveta ugledala 2. epizoda, ki je bila v sodelovanju s Slovenskimi Železnicami. V njej Dunking Devils izvedejo vratolomen kaskaderski podvig čez parno lokomotivo.

Facebook Watch, nova facebookova platforma za spletno televizijo, je Zuckerbergova domislica kako premagati konkurente YouTube, Netflix in Amazon Prime. Ob zagonu svoje TV-platforme je Facebook financiral produkcijo ožjega izbora oddaj, ki bodo obogatile začetno ponudbo vsebin in spodbudile druge k ustvarjanju. Priložnost je dal samo najboljšim ustvarjalcem, kot so: Bear Grylls iz resničnostne oddaje Neverjetno preživetje, Mike Rowe, ki je znan po seriji Dirty Jobs, medijskim hišam National Geographic, Business Insider, Vice, BuzzFeed ter hollywoodskim zvezdam Billu Murrayu, Jessici Albi, Elizabeth Olsen in Orlandu Bloomu. V to izbrano družbo je Zuckerberg povabil tudi slovenske akrobate Dunking Devils in F&B Acrobatics, ki so skupaj s kanalom People Are Awesome ustvarili 10-delno serijo Fly Guys. Facebook Watch je kot platforma že na voljo v ZDA, pri nas pa bo kmalu. Kljub temu si lahko Slovenci že zdaj ogledamo vsebine, ki so objavljene na platformi, vključno s prvima dvema epizodama serije Fly Guys.

Domen Rozman
, idejni vodja Dunking Devils, tako komentira veliki uspeh: “Po treh letih garanja nam je končno uspelo! Dobiti investitorja, kot je Mark Zuckerberg in pripeljati filmsko ekipo iz Hollywooda v našo deželo na sončni strani Alp je res uspeh, o katerem smo sanjali. Druga epizoda nastale serije Fly Guys je zame prav posebna. Nadaljuje namreč opus sodelovanja Dunking Devils in Slovenskih Železnic. Po zabijanju na avto vlaku in vratolomnih skokih na tovornem vlaku, nam je zdaj uspelo osvojiti še muzejski vlak. Kot otrok sem z velikimi očmi opazoval parne lokomotive in jih dojemal kot živa bitja, ki dihajo in puhajo! Želim si, da bo naš video spodbudil starše, da svojim otrokom omogočijo ogled in vožnjo na teh neverjetnih lokomotivah!”

Fly Guys, 10 epizod dolgo akrobatsko-dokumentarno serijo, so Dunking Devils kar dva meseca in pol snemali na desetih različnih lokacijah. Kar devet epizod je posnetih prav v Sloveniji: v Kopru, Ljubljani, na Bloškem jezeru, v kamnolomu Verd, na Gradu Snežnik, na Veliki Planini, v muzeju Slovenskih Železnic … V vsaki od desetih 12- do 15-minutnih epizod si fantje zamislijo izvedbo še nikoli prej videnih akrobacij, ob katerih gledalcem zastaja dih. Kamera jih spremlja skozi načrtovanje, poskuse in padce do uspešne izvedbe kaskaderskega podviga. Čeprav je bil objavljen komaj drugi del, je serija že zdaj presegla štiri milijone ogledov.
Po zabijanju na drvečem potniškem vlaku in akrobacijah na tovornem vlaku so Dunking Devils tokrat osvojili še parno lokomotivo. V drugi epizodi serije Fly Guys, ki je bila posneta skupaj s Slovenskimi železnicami, si Gašper Novak, profesionalni akrobat Dunking Devils, zada vratolomen izziv: skočiti namerava čez parni vlak in pristati na drugi strani v kupu sena. Velik del epizode je posnet v Muzeju slovenskih železnic, skritem biseru sredi Ljubljane, ki se od drugih muzejev razlikuje zaradi slikovitih industrijskih prostorov. Drugi del epizode je posnet na progi po ‘Deželi Celjski’ med Celjem in Podčetrtkom, lokomotiva, ki jo preskoči Gašper, pa je muzejska lokomotiva iz leta 1920.
"Skok čez parno lokomotivo je najbolj nevaren trik, ki sem ga izvedel v svoji karieri. V primeru prehitrega odriva bi priletel direktno v bok premikajoče se lokomotive, v primeru prepoznega odriva pa bi lahko padel na lokomotivo ali celo med vagone. O več sto stopinj vročemu dimu, ki je bruhal iz dimnika lokomotive in spominjal na razjarjenega zmaja, raje sploh nisem razmišljal … Pred skokom sem po žilah čutil adrenalin, srce mi je razbijalo in v zadnjem nihaju me je ekipa močno pognala v zrak. Čas se je za trenutek ustavil… Videl sem le modro nebo in srčno upal na to, da imam dovolj višine. Ko sem videl lokomotivo tri metre pod seboj, se mi je kar nasmejalo. Vedel sem, da mi je skok uspel! Ponosen sem, da sem ravno jaz lahko izvedel ta zgodovinski skok. Brez podpore odlične ekipe pa mi zagotovo ne bi uspelo,” je opisal svoje občutke Gašper Novak, profesionalni akrobat Dunking Devils.
“Izjemno vrednost, ki jo ima v slovenski zgodovini železnica, najbolje ohranjajo in predstavljajo muzejske lokomotive. Desetine teh hrani Železniški muzej Slovenskih železnic, izjemno pa smo ponosni tudi na še vedno živi muzejski lokomotivi, ki še danes vozita po železni cesti. Po stotih letih voženj muzejski vlak še vedno deluje nadvse živo in z njim Slovenske železnice dejavno ohranjamo bogato železniško dediščino. Ker se zavedamo pomena ohranjanja tehnične kulturne dediščine, smo se odločili, da stopimo korak dlje pri razvoju muzejske dejavnosti. Še tretjič smo se odločili za sodelovanje z akrobatsko skupino Dunking Devils, ki so odlični promotorji Slovenije. Naš cilj je opozoriti tako slovensko kot tujo javnost na bogato zgodovino železnice na Slovenskem, ki jo lahko začutijo bodisi v Železniškem muzeju ali pa na primer na vožnji s parno lepotico po Deželi Celjski,” je razložil Miha Butara, pomočnik generalnega direktorja Slovenskih železnic, zakaj sodelujejo s skupino Dunking Devils. (so sporočili iz skupine Dunking Devils za naš portal)

View Gallery 7 Photos