Danilo Rošker. Čas izolacije in odsotnosti drug od drugega sta nam ponudila priložnost, da na novo premislimo, kaj je tisto, kar je resnično pomembno …

Falling Angels bo na sporedu za abonente, ki jim je ogled predstave zaradi korone odpadel. (Foto: Tiberiu Marta)

“Slovensko narodno gledališče Maribor, ki pod isto streho združuje Dramo, Opero, Balet in Festival Borštnikovo srečanje, ima kljub globalno nenaklonjenim okoliščinam po izbruhu epidemije koronavirusa, ki je tako rekoč čez noč prekinila kulturno-umetniško dejavnost naše hiše, za seboj odmevno sezono, v kateri smo obeležili stoletje nepretrganega bivanja slovenske besede,” je direktor SNG Maribor Danilo Rošker ocenil trenutno stanje in dodal, “čas izolacije in odsotnosti drug od drugega sta nam ponudila priložnost, da na novo premislimo, kaj je tisto, kar je resnično pomembno, kar nas navdihuje, nam bogati življenje in nam ne nazadnje daje možnost, da spremenimo pogled na svet, ki nas obdaja.

Danilo Rošker

Umetniški program naše gledališke hiše v sezoni 2020/2021 smo zasnovali po načelih slogovne raznovrstnosti, tematske zaokroženosti in predvsem z zagotavljanjem visokih umetniških standardov.”

Labodje jezero bo del Tednov belega baleta.

V Baletu novo sezono odpira Carmina burana skladatelja Carla Orffa, ki je z močno simboliko in s kompleksno vsebino srednjeveških posvetnih pesmi koreografa Edwarda Cluga nagovorila v smeri iskanja novih pomenljivih odtenkov lastne koreografske ekspresije. Uprizorjena bo skupaj s Stabat mater skladatelja Giovannija Battiste Pergolesija. Ljubitelji klasičnega baleta si bodo med 26. februarjem in 15. marcem 2021 v Tednih belega baleta lahko ogledali tri baletne mojstrovine – Peter Iljič Čajkovski Labodje jezero v koreografiji Valerija Kovtuna (po M. Petipaju in L. Ivanovu), Adolphe Adam Giselle v koreografiji Rafaela Avnikjana in Ludwig Minkus Don Kihot v koreografiji Krzysztofa Nowogrodzkega.

Valetnita Turcu bo režirala projekt Nanine pesmi.

Drama, Opera in Balet SNG Maribor v koprodukciji s Cankarjevim domom iz Ljubljane napovedujejo premiero Nanine pesmi, inovativni glasbeno-baletni projekt na besedila Frana MilčinskegaJežka v režiji mednarodno priznane koreografinje Valentine Turcu, ki v obliki avtobiografsko obarvane uprizoritve pripoveduje zgodbo o odraščanju deklice, ki odkriva vesolje risarij, igrač ter sanjskega sveta ob veselem druženju s svojim dedkom. Pesmi bo ob multimedijski ‘spremljavi’ videa in glasbe interpretirala Nana Milčinski.

Falling Angels (foto: Tiberiu Marta)

Abonentom aktualne sezone bo Slovensko narodno gledališče Maribor do konca septembra odigralo dramske in baletne predstave, ki so v sezoni 2019/2020 že doživele premiero. Za predstave in koncerte, ki so bili razpisani v posameznem abonmaju in niso bili odigrani, so izdali vavčerje v sorazmernem deležu vrednosti abonmaja oziroma v vrednosti vstopnic. Gledalci jih lahko pri gledališki blagajni unovčijo za nakup abonmajev ali posameznih vstopnic Drame, Opere in Baleta do konca leta 2021. (sporoča direktor SNG Opera in balet Maribor Danilo Rošker, ki je z umetniškimi direktorji Aleksandarom Popovskim, Simonom Krečičem in Edwardom Clugom sestavil program sezone 2020/21)