Daliborka Podboj. Svečani Balet 100 z Mlakarjema, Šparemblekom in Dedovićem!

Balet 100 bo le delček proslavljanja baletne umetnosti v Sloveniji. (Foto: Darja Štravs Tisu)

"Opažam, ali delaš dobro ali slabo, ni razlike," je za Parado plesa izjavila umetniška vodja baletnega ansambla Ljubljana, Sanja Nešković Peršin, ki se je po nadvse uspešni turneji po Južni Ameriki vrnila skupaj z baletnim ansamblom v Ljubljano prepolna vtisov ob veličastnih sprejemih občinstva in pohval, ki so jih doživeli na tej turneji, med drugim tudi dobrih kritiških ocen, doma pa jo je pričakala povsem nova situacija, odstop ravnatelja Petra Sotoška Štularja, torej umetniška hiša brez vodje in premiera tik pred vrati. Ljubljanski baletni ansambel se je s predstavo Simfonija otožnih pesmi Tomaža Pandurja odzval povabilu ter od 14. do 24. marca dvakrat gostoval v glavnem mestu Mehike, Ciudadu de Mexicu, dvakrat v Guadalajari, tudi uprizoril pet predstav v Bogoti v Kolumbiji v sklopu prestižnega Iberoameriškega gledališkega festivala, nato pa se ob vrnitvi ustavili še v Bonnu v Nemčiji, kjer so 28. marca uprizorili Simfonijo otožnih pesmi in uspešnico Kaktusi Aleksandra Ekmana ter tudi za to predstavitev prejeli odlični kritiki. "Kaj to pomeni zame v prihodnosti, v bistvu še ne vem. Vem pa, da je moj trenutni fokus usmerjen k baletni premieri: Balet 100, ki jo je treba profesionalno izpeljati," je še povedala Sanja Nešković Peršin.

Sanja Nešković Peršin, umetniška vodja ljubljanskega baleta
Premiera baletnega triptiha, Balet 100, bo stekla 12. aprila ob 19.30 na odru Opere Ljubljana v čast stoletnici poklicnega ljubljanskega baletnega ansambla, to je hkrati tudi baletni večer, posvečen odprtju 33. Slovenskih glasbenih dni, ki sovpadajo s 100-letnico, odkar je Gledališki konzorcij pomladi leta 1918 sklenil na novo oživiti slovenski operni oder, kar se je tudi zgodilo v sezoni 1918/1919, ko je ob slovenski operi zaživel še prvi baletni ansambel.
Lok
Premierno predstavo Balet 100 sestavljajo tri zgodovinska koreografska dela: plesna suita Lok (1930), zasnova, scenarij, izvedba in koreografija Pia in Pino Mlakar, obnova koreografske postavitve: Olga Andreeva, Dušanka Berce Mlakar in Tomo Mlakar; balet v treh dejanjih Žica (1976) po zasnovi Smiljana Rozmana ter scenariju in koreografiji Vlasta Dedovića, na glasbo Janeza Gregorca, obnova koreografske postavitve: Mateja Rebolj: Pastoralna simfonija (1986), glasba: Ludwig van Bethoven, v izvirni koreografiji te  obnovi koreografske zasnove Milka Šparembleka, asistentka koreografa Spomenka Šparemblek.
Mateja Rebolj
Balet 100 spremlja Orkester SNG Opera in balet Ljubljana pod dirigentskim vodstvom Marka Gašperšiča, ki ni skrival navdušenja, da bo prvič v živo spremljajo balet Žica, in to po izvirni Gregorčevi partituri, ki jo je za predstavo odstopila njegova soproga: "Tudi bo prvič v naši operni luknji zadonela jazz improvizacija, pa še električna kitara," je komentiral maestro Gašperšič, ki je ob tej priliki napovedal tudi svoj odhod v zasluženi pokoj, tako bo premiera Baleta 100 tudi njegova zadnja predstava, ko bo dirigiral Orkestru SNG Opera in balet Ljubljana. 
Pastoralna simfonija
Novinarsko konferenco, ki je 9. aprila ob 11. uri potekala v Orfejevem salonu Opere Ljubljana, je odprla Barbara Čepirlo, besedo predala umetniški vodji baleta, prisostvovali pa so ji poleg že omenjenih avtorjev odrske postavitve še scenograf Atej Tuta in solisti ljubljanskega baleta, ki na premieri izvajajo glavne vloge: Giorgija Vailati, Kenta Yamamoto, Tjaša Kmetec, Lukas Zuschlag, Petar Đorčevski, Nina Noč in Owen Lane. Baletni ansambel je v superlativih hvalil koreograf mednarodne slave, Milko Šparemblek, na koncu pa dejal: "Izvrstni so, le plačajte jih bolje!"
Milko Šparemblek

Pred zaključkom se je oglasil tudi nekdanji solist in umetniški vodja ljubljanskega baleta, nagrajenec Prešernovega sklada 2018, Janez Mejač, zastavil pa vprašanje, kako to, da so ob tej svečanosti pozabili na tri zgodovinska koreografska imena, njihovih del pa niso vključili v ta zgodovinski večer. Omenil je dr. Henrika Neubauerja, plesalca, koreografa, pedagoga in večletnega umetniškega vodjo ljubljanskega baleta; baletno solistko, koreografinjo, režiserko in pedagoginjo Majno Sevnik (19322015), ki je dve desetletji delovala na TV Ljubljana; in Metoda Jerasa (19301960), ki je s plesalci ljubljanskega baletnega ansambla postavil številne koreografije. Sanja Nešković je že na samem začetku novinarske konference podala informacijo, da Balet 100 ni edini baletni večer, s katerim se proslavlja stoletnica ljubljanskega baleta, kajti na sporedu bo tudi več baletnih koncertov, ki bodo posvečeni tej častitljivi obletnici. 
Žica (foto: Darja Štravs Tisu)
Na zastavljeno vprašanje je Neškovićeva odgovorila, da je za ta slavnostni večer izpostavila tri slovenska imena baletne umetnosti, ki so se s svojimi deli proslavila tudi izven slovenskih meja. Koreografski opus Pie in Pina Mlakarja je posegal na prestižne evropske odre, na katerih se je še dolga leta tudi izvajal, koreograf, plesalec in pedagog Vlasto Dedović je med drugim več let aktivno deloval v Cullberg Balletu v Stockholmu, medtem ko opus Milka Šparembleka posega po svetovnih odrih, koreografa uvrščajo v svetovno generacijo znanih sodobnih umetnikov.  "In kot sem že na začetku dejala, Balet 100 ni edini baletni večer, posvečen zgodovinski obletnici, v tem slavnostnem sklopu bodo med sezono uprizorjeni tudi še drugi koncerti." S tem odgovorom, ki je sprožil aplavz večine novinarjev ter izvajalcev, se je tudi končala novinarska konferenca. (je za naš portal poročala s tiskovne konference o novi baletni premieri Balet 100 naša recenzentka Daliborka Podboj. Premiera se bo zgodila danes zvečer na odru SNG Opera in balet Ljubljana)         

View Gallery 7 Photos