Cvetje v jeseni. Prvi izvirni slovenski muzikal.

… (foto: Ljubljana Festival)

Prvi izvirni slovenski muzikal Cvetje v jeseni je bil premierno izveden leta 2014 po motivih istoimenske povesti Ivana Tavčarja. Zgodba, ki je nastala med prvo svetovno vojno, je bila leta 1917 objavljena v osrednji slovenski literarni reviji Ljubljanski zvon. Bolj kot knjige se verjetno spominjamo prizorov iz filma, ki ga je na podlagi izvirne zgodbe leta 1973 posnel režiser Matjaž Klopčič. Osrednji osebi povesti sta zaživeli v interpretaciji priznanih igralcev Milene Zupančič in Poldeta Bibiča.

Scenarij muzikala prav tako zvesto sledi izvirniku, čeprav se v besedilo igrivo vpletajo tudi elementi, ki odsevajo današnji čas. Zgodba postavlja v ospredje nasprotje med meščanskim in kmečkim življenjem. Cvetje v jeseni simbolizira iskreno ljubezen ljubljanskega odvetnika Janeza do kmečkega dekleta Mete, a zaradi njene nenadne smrti ne obrodi sadu, kakor ga ne rodi jesenski cvet.

Glasovi znanih slovenskih pevcev, ki smo jih sicer vajeni v povsem drugačnih vlogah, nikogar ne bodo pustili ravnodušnega. Muzikal je od svoje premiere doživel že več kot 150 ponovitev, a k ogledu še vedno prepriča nove gledalce in navdušuje tiste, ki si ga znova in znova ogledajo.

Ustvarjalci po povesti Ivana Tavčarja so: skladatelj Matjaž Vlašič, aranžma Anže Rozman, libreto Janez Usenik, režiser Vojko Anzeljc, koreograf Miha Krušič. V naslovnih vlogah nastopajo Matjaž Robavs/Domen Križaj, Nina Pušlar, Jure Ivanušič, Alenka Kozolc Gregurić. (oglejte si Cvetje v jeseni danes ob 21.00 na Kongresnem trgu. Predstava je namreč iz Križank prestavljena na omenjeno lokacijo, traja pa dve uri in ima en odmor.)

View Gallery 4 Photos