Bo padel rekord v največji udeležbi Maturantske parade?

V petek bodo Slovensko cesto zasedli plešoči maturanti, ne glede na vreme!

Slovenski maturanti bodo tudi letos na zadnji šolski dan poskušali ujeti ‘velike sanje’ in priti do častnega naziva največje četvorke na eni lokaciji in najbolj množičnega sočasnega plesa. Prireditev, ki je sicer že zapisana v Guinnessovi knjigi, bo letos potekala samo v Ljubljani, zaradi česar organizatorji pričakujejo tudi rekordno udeležbo, več kot 25.000 obiskovalcev.

Levo Tomaž Ambrož, ustanovitelj Maturantske parade, z Guinnessovo knjigo rekordov, kamor se je vpisala njegova četvorka.

Prvi vpis v Guinnessovo knjigo rekordov sega že v leto 2001, ko so se mladi prvič združili na Maturantski paradi. Do danes je ta sinhroni ples povezal že več kot pol milijona maturantk in maturantov ter njihovih soplesalcev. Tradicionalni ples je kmalu postal mednaroden, saj se je razširil tudi v tujino. Lani so tako maturantje istočasno zaplesali v kar 75 mestih. Maturantska parada se je v Guinessovo knjigo rekordov sicer zapisala že devetkrat. Letos bomo poskusili znova, zato se bo Maturantska parada po 18 ponovitvah prvič odvila le v Ljubljani. Četvorka se bo vpisala v Guinnessovo knjigo skupaj s 3500 svetovnimi rekordi, med katerimi je do zdaj kar 23 slovenskih. Lani se je četvorka v knjigo rekordov vpisala s 7244 plesalci.

Mateja Hočevar Prokofjev bo vodila četvorko.

Guinnessova knjiga rekordov izhaja že od leta 1955 in je bila izdana v več kot 20 jezikih. Doslej je bila prodana v več kot 141 milijonih izvodov v več kot sto državah in na slovenskem trgu velja za eno od najbolj prodajanih knjig. Sicer obstaja tudi rekordom posvečena televizija Guinness World Records, ki jo spremlja 750 milijonov gledalcev letno, njihov kanal na Youtubeu pa ima 2,7 milijona naročnikov in več kot 264 milijonov ogledov na leto.

Next Level Festival

Letošnja Maturantska parada bo postregla tudi z izjemno novostjo. Tradicionalnemu plesu na Slovenski cesti se bo prvič pridružil Next Level Festival. Gre za open air festival, ki bo potekal na Gospodarskem razstavišču takoj po končanem rednem delu Maturantske parade. Tam bodo obiskovalce zabavali vrhunski glasbeniki, kot so Big Foot Mama, Senidah, Kingston, Atlas Erotika, KiNG FOO, Lumberjack, DJ Mike Vale in drugi.

Prireditev bo, tako kot vsako leto, potekala pod skupnim imenovalcem glasbe, plesa, sprostitve, zabave in predvsem druženja. Ples in glasba bosta pokrila ljubljanske ulice v vsakem vremenu, udeleženci iz vse Slovenije pa se bodo lahko v prestolnico pripeljali z vlakom Slovenskih železnic s povratno vozovnico po polovični ceni. (sporoča Agencija GIG, ki je soorganizator letošnje Maturantske parade in Next Level Festivala, ki se bosta odvijala v petek, 17. maja, ob 12.00 na Slovenski cesti v Ljubljani)

 

View Gallery 5 Photos