Bo korona odnesla tudi državno prvenstvo v modernih tekmovalnih plesih?

Kakšen bo naslednji korak plesalcev v modernih tekmovalnih plesih, razmišlja Matevž Česen. (Foto: Tija Ažman)

Trenutna situacija je zaustavila ves svet, med njimi so tudi vsi plesalci tekmovalci modernih tekmovalnih plesov. Zelo hitro pa so se plesne šole in studii po vsem svetu znašli in začeli z online treningi. Tako večina plesalcev v teh dneh vzdržuje kondicijo prek online plesnih treningov in klasov, ki jih ponujajo tako domači kot tuji koreografi in trenerji po vsem svetu. Mnogi od njih tudi brezplačno. Torej promocija je v polnem zamahu in ne gre, da bi jo spregledali ali izkoristili. Vprašanje pa je, koliko časa bo le-ta trajala.

Online treningi na Boleru

Kljub temu da plesalci pridno trenirajo doma, pa vsa tekmovanja odpadajo kot po tekočem traku. Za moderne tekmovalne plese so odpovedani vsi pokalni turnirji oziroma kvalifikacije za državno prvenstvo. Kar pomeni, da letos ne bomo imeli zmagovalca pokala Slovenije v modernih tekmovalnih plesih, državno prvenstvo pa bo odprto za vse. To pomeni, da se lahko na državno prvenstvo v modernih tekmovalnih plesih prijavi, kdorkoli želi in je del članice Plesne zveze Slovenije.

Pod velikim vprašanjem pa je državno prvenstvo v modernih tekmovalnih plesih, ki naj bi se ga izvedlo v predvidenih terminih konec junija oziroma ob zaključku šole, če bi se šole in posledično tudi plesne šole odprle v maju. V kolikor se šole odprejo šele v juniju ali pozneje, bo po vsej verjetnosti državno prvenstvo v modernih tekmovalnih plesih v jesenskem času. Na to odločitev se čaka predsedstvo Plesne zveze Slovenije, ki se ravna po priporočilih tako Olimpijskega komiteja Slovenije kot tudi NIJZ.


Vse skupaj je povzročilo kar nekaj zmede med trenerji in koreografi, kajti vsi so bili prekinjeni sredi, takoj po ali pa celo tik pred koreografiranjem novih plesnih točk. Ta trenutek je zaustavljena tudi vsa izdelava plesnih kostumov in scenografij. Le vprašanje odločitev je, ali bodo vsi v zadnjih pomladnih mesecih hiteli z novimi stvarmi ali pa bomo gledali stare koreografije. V kolikor bi bilo res državno prvenstvo v juniju oziroma če bi se šola podaljšala za kak teden, celo v juliju, je dejstvo, da bomo v tem primeru gledali prav gotovo enega od najslabših državnih prvenstev, verjetno tudi organizacijsko. Govori se tudi, da se lahko zgodi, da bi gledali večino starih koreografij iz lanskega državnega prvenstva, predvsem imam v mislih male skupine in formacije, verjetno tudi kak solo in par, kar bi vneslo še nekaj dolgčasa v celotno zadevo.

Lanskoletni IDO Gala na katerem so Bolerovi plesalci pod vodstvom Matevža Česna pobrali vsa tri prva mesta


Bistveno več časa za pripravo pa ne bo, tudi če se bo državno prvenstvo premaknilo na jesen, kar pomeni, da bi morali plesalci trenirati tudi med poletjem ali pred koncem poletja, kajti tudi vsa mednarodna tekmovanja so se iz pomladnih mesecev prestavila na jesen. Kar nekaj evropskih prvenstev je celo odpovedanih. Zato so se v IDO odločili, da bodo določena mednarodna tekmovanja bolj odprta oziroma možnost za prijavo v posameznih kategorijah za posamezno državo bodo večja. Tudi Gala World event bo letos potekal v povsem novi obliki, ki spominja na Evrosong, le da se bo vse plesne koreografije gledalo in tudi ocenjevalo na podlagi posnetkov.
Res je, da bodo posledice tudi v plesu, a ker ima ples številne pozitivne učinke na splošno zdravje, se bo treba kmalu vrniti tudi v plesne šole, če želite ostati zdravi. Kot pravi tista zimzelena: pade sneg, pride maj, pride spet jesen, tisoč let že zemlja pleše …. (za naš portal razmišlja plesalec, koreograf, pedagog Matevž Česen)