Anja Möderndorfer. Sodelovanje s Kjaro Starič mi je v veliko veselje in vedno izziv.

Anja Möderndorfer sodeluje s Kjaro Starič že tretjič. (Foto: Aljoša Rebolj)

S Kjaro (Starič Wurst, op. u.) kar precej časa zdaj nismo sodelovali, saj jo je pot nesla naokoli po tujih državah in kontinentih, kjer je ustvarjala. Že dolgo smo govorili, da bomo spet skupaj delali na domačih tleh, in vesela sem, da je končno spet prišlo do tega. To je moja tretja predstava s Kjaro. Po Razpotjih in Triptihu se že veselim, da odplešem še tokratno predstavo Human. Sodelovanje s Kjaro mi je v veliko veselje in vedno izziv. Starejši kot smo, drugače dojemamo ples in globlje znamo iti v gib. Zdi se mi, da sem s Kjaro zrasla, da mi je dala neko globino že kot mlajši plesalki, in vesela sem, da se stvar poglablja z vsakim sodelovanjem. Rada se učim od drugih, tako njihovega plesnega jezika kot načina koreografiranja in komunikacije s plesalci.

Human (foto: Aljoša Rebolj)

V predstavi smo si vsi enakovredni, vsak ima svojo zgodbo, vse zgodbe skupaj pa tvorijo lepo celoto. Karakter ženske, ki jo igram/plešem, mi je v nekaterih pogledih zelo blizu in znan, spet v drugih kar daleč. Všeč mi je, da moram poleg giba letos zelo intenzivno delati tudi na igri, karakterju svojega lika.

… (foto: Aljoša Rebolj)

Human zame pomeni čuteč do sočloveka, razumljiv, pripravljen pomagati … Mislim, da dandanes v svetu, v katerem živimo, nabitem z milijon informacijami in opcijami, ljudje vse preveč pogosto pozabljamo na to plat človeštva.

… (foto: Aljoša Rebolj)

Oder Cankarjevega doma je za izvajalca definitivno poslastica, če se lahko tako izrazim. Hram kulture, seveda si vsak želi tam nastopati in vsakemu se zdi fino, ko do tega pride. Jaz se že zdaj veselim trenutka, ko se bo vse skupaj začelo, in tega neprijetno prijetnega občutka živčnosti in vzhičenosti, preden stopimo na oder in ljudem pokažemo, kaj smo ustvarili v zadnjem mesecu.

Anja Möderndorfer je koreografirala tudi muzikal Addamsovi.

Po predstavi, kar se projektov tiče, končno zaslužen počitek. Moram priznati, da ga že malce rabim (vsaj tako na hitro, da malce napolnim baterije, ker še kar nisem imela počitnic. Predolgo namreč ne zdržim). Kaj bo naprej, pa bomo videli. Plani so, a več o tem, ko pride do tega.
Treningi seveda, z oktobrom začnem oziroma nadaljujem s treningi Mödern z Anjo, to pa je to. (je za naš portal komentirala sodelovanje s koreografinjo Kjaro Starič Wurst v predstavi Human plesalka Anja Möderndorfer. Premiera se bo zgodila 26. septembra ob 20.00 na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma v Ljubljani, prva ponovitev pa naslednji dan ob isti uri in na istem odru.)

 

View Gallery 5 Photos