Zvezde plešejo so nazaj! Strictly Come Dancing štartal sedemnajsto sezono!

Aljaž Škorjanec in Janette Manrara sta tudi skupaj zaplesala. (Foto: Lia Toby)

Ljubitelji spektakularnega plesno-zabavnega šova Strictly Come Dancing (SCD) so v soboto končno dočakali prvo tekmovalno oddajo sedemnajste serije te super popularne BBC-jeve pogruntavščine.

… (Foto: Kieron McCarron/BBC )

V minulih dveh vikendih so producenti nestrpnim in plesa željnim gledalcem najprej ponudili t. i. ‘launch show’, ko so predstavili letošnje tekmovalce ter jih ‘poparčkali’ s profesionalnimi plesnimi partnerji, potem pa še posebno oddajo o profesionalnih plesalcih.

Za zlati globus britanske različice šova Zvezde plešejo se bosta potegovala tudi dva ‘naša’ plesalca, Aljaž Škorjanec z Emmo Weymouth …

Na raznih forumih mnogih družbenih omrežij so ljudje že tedne pred začetkom nove sezone ugibali, kdo bi lahko bili letošnji zvezdniki in zvezdnice. Kar precej komentarjev se je vrtelo tudi okoli sodelujočih profesionalnih plesalcev in plesalk ter možnih sprememb v ekipi. To seveda ni presenetljivo, saj so v očeh tistih, ki redno spremljajo SCD, pravzaprav plesalci zvezde. Gledalci imajo med njimi svoje favorite in neredko zanje tudi glasujejo, ne glede na kakovost plesanja njihovih trenutnih zvezdniških plesnih partnerjev. Na vseh forumih, kjer glasujejo za najbolj priljubljenega profesionalnega plesalca, se naš Aljaž Škorjanec uvršča na prva mesta. Otočani ga obožujejo, zato ni nenavadno, da ga producenti vsako sezono znova povabijo k sodelovanju.

… in Nadija Bičkova z Davidom Jamesom. (Foto: BBC)

Tudi druga naša plesalka, sicer ukrajinskega rodu, Nadija Bičkova, je bila znova povabljena k sodelovanju. V predstavitvi plesalcev je tudi omenjeno, da se z Aljažem poznata že od prej, saj sta oba trenirala v istem slovenskem plesnem klubu. Za vse tiste, ki našega dela ne spremljate redno, naj pojasnim, da gre za naš klub, Plesni klub Fredi, katerega člana sta bila mnogo let oba. Aljaž je z Valerijo Rahle osvojil kar 19 naslovov državnega prvaka v vseh treh plesnih disciplinah (standardni plesi, latinskoameriški plesi, kombinacija), Nadija pa je z Miho Vodičarjem, ki je bil član PK Fredi celih 17 let, dvakrat osvojila naslov svetovne prvakinje v kombinaciji standardnih in latinskoameriških plesov.

Sodniška ekipa (Foto: BBC)

Predvsem zato bomo letošnjo sezono Strictly Come Dancing spremljali tudi mi in seveda navijali za ‘naše’. Novost nove serije je zamenjava ene od sodnic. Nekdanjo primabalerino Dame Darcey Bussell, ki je zapustila SCD zaradi želje po novih izzivih, je zamenjala Motsi Mabuse, 38-letna uspešna plesalka latinskoameriških plesov ter starejša sestra Oti Mabuse, ki v šovu sodeluje kot profesionalna plesalka. Motsi je zelo simpatična nekdanja prvakinja Nemčije, po rodu iz Republike Južne Afrike, ki je sodelovala že v nemški različici šova, najprej kot tekmovalka in pozneje kot sodnica. Motsi ne bo imela lahke naloge, saj bodo gledalci do nje kritični v vsakem primeru, če se jim bo zdelo, da je premalo ali preveč stroga do svoje sestre in njenega partnerja.

Za lažje spremljanje oddaje naj vam na kratko predstavim tekmovalce najnovejše, sedemnajste serije. Za osvojitev bleščečega globusa se bo potegovalo sedem ženskih tekmovalk in osem moških tekmovalcev. Alex Scott MBE (34), nekdanja nogometašica, in Neil Jones; Anneka Rice (60), TV-voditeljica, in Kevin Clifton; Catherine Tyldesley (35), igralka, in Johannes Radebe; Emma Barton (42), igralka, in Anton Du Beke; Vikontesa Emma Weymouth (33), kuharska mojstrica in nekdanja manekenka, in Aljaž Škorjanec; Michelle Visage (50), sodnica ameriškega šova The Ru Paul’s Drag Race, in Giovanni Pernice;

Saffron Barker (19), you tube zvezda, in AJ Pritchard; Chris Ramsey (32), stand-up komik, in Karen Hauer; David James MBE (48), nogometni vratar, in Nadija Bičkova; Dev Griffin (34), radijski DJ, in Dianne Buswell; James Cracknell OBE (47), nekdanji veslač z zlato olimpijsko medaljo, in Luba Mushtuk; Karim Zeroual (19), voditelj na BBC-jevem otroškem kanalu CBBC, in Amy Dowden; Mike Bushell (53), športni novinar, in Katya Jones; Will Bayley (31), zlati paraolimpijec, igralec namiznega tenisa, in Janette Manrara; Kelvin Fletcher (35), igralec, in Oti Mabuse

Med profesionalnimi plesalci so trije, ki so bili sicer že v ekipi, vendar so letos prvič dobili svojega zvezdniškega partnerja: rdečelasi britanski plesni šampion Neil Jones, temnopolti plesni prvak Republike Južne Afrike Johannes Radebe ter visokorasla ruska plesna zvezda Luba Mushtuk. Ostale plesalce smo imeli priložnost spremljati že v prejšnjih sezonah. Med njimi je tudi simpatična Aljaževa žena, Janette.

Prva tekmovalna oddaja se je začela z energično plesno točko profesionalcev v koreografiji Jasona Gilkinsona, v kateri sta imela svoj solo prav Aljaž in Janette. Oddaja je trajala skoraj dve uri in pol, kar je seveda razumljivo, saj je svoje prve plesne stvaritve moralo pokazati kar 15 plesnih parov. Na vso srečo BBC programov oddaje ne prekinjajo reklame tako kot naše na POP TV-ju, sicer bi se šov zavlekel pozno v noč.

Kljub dolžini oddaja še zdaleč ni bila dolgočasna, med drugim po zaslugi nove sodnice Motsi Mabuse, ki je vnesla izjemno energijo s svojimi zanimivimi komentarji, ki so bili ne le strokovni, ampak tudi spodbudni in začinjeni z dozo humorja. Prav veseli me, da je s svojim simpatičnim nastopom zaprla usta mnogim dvomljivcem, ki so se hudovali nad producenti zaradi njihovega izbora zamenjave za uglajeno in umirjeno Darcey. Večino gledalcev, ki se oglašajo na družbenih omrežjih, je prav očarala s svojo karizmo in pozitivno energijo.

Razočarali pa niso niti tekmovalni pari, ki so imeli nekaj več kot dva tedna časa za pripravo na prvi nastop v živo. Prav vsi so svojo nalogo opravili dobro, vsak seveda na svoji ravni. Videli smo kar nekaj izjemnih točk, ki so bile šokantno dobre za prvo oddajo, pa tudi nekaj takih, pri katerih nam je bilo zvezdnikov kar malo žal.

Sodniki so prvim dodelili celo osmice in sedmice, slednjim pa dvojke in trojke. Padla je celo rekordna vsota ocen za nastop po prvem tekmovalnem plesu, in sicer sta jo dobila igralec Kelvin Fletcher z Oti Mabuse. Za svojo sambo sta zbrala kar 32 točk, saj so jima vsi sodniki dodelili oceno osem. Najbolj presenetljivo je bilo pri tem dejstvo, da so Kelvina povabili k sodelovanju šele kot zamenjavo za Jamieja Lainga, ki se je pri vaji za skupno plesno točko poškodoval in moral posledično odstopiti. Kelvin in Oti sta imela zato nekaj dni manj na voljo za pripravo na nastop. Oti je Kelvina tako dobro ‘zdresirala’, da je bil v nasprotju z mnogimi drugimi zvezdniki, ki so pustili, da je profesionalec oddelal večino plesanja, že pri prvi točki enako aktiven kot njegova plesalka. Plesal je s celim telesom, bil izjemno ritmičen in celo dokaj dobro vodil plesalko. Res izjemno!

Na vrhu lestvice ocen sta se mu zelo približala še dva tekmovalca, kar nakazuje možno premoč moških zvezdnikov v letošnjem naboru. Le točko manj od Kelvina in Oti sta dobila mladi, 19-letni voditelj na CBBC indijskega porekla Karim in Amy, ki sta zaplesala najboljši čačača večera. Fantu se vidi, da ima nekaj plesnih izkušenj iz street plesa, kar je Amy dobro izkoristila pri čačačaju, in podobno kot Kelvin je tudi on zelo uspešno pokazal svoj občutek za glasbo in telesni ritem.

30 točk in s tem tretje mesto na lestvici pa sta si prislužila temnopolti radijski DJ Dev in Dianne za simpatičen fokstrot v retro stilu. Dev je bil pohvaljen za dobro stopalno tehniko, muzikalnost in lahkotnost gibanja.

Najuspešnejša med plesnimi zvezdnicami je bila 50-letna sodnica drag šova Michelle Visage, ki je za partnerja dobila ambicioznega Italijana Giovannija Pernicea. Tudi onadva sta nabrala seštevek 30, in sicer za čačača, v katerem je Giovanni zelo dobro izkoristil odlike svoje karizmatične soplesalke. Koreografsko jo je postavil v ospredje in ji bil izjemno dober partner, zato je Michelle lahko zablestela v tem plesu. Bila je elegantna in sofisticirana, zelo dobro ima tudi koordinacijo.

Aljaževa tokratna soplesalka in učenka je postala nekdanja manekenka, 33-letna kuharska mojstrica Emma Thynn, ki je poročena z vikontom Weymouthom in ima zato naziv vikontesa Weymouth. Z možem in dvema sinovoma živi na ogromnem posestvu, kjer med drugim skrbijo za okrog 1000 živali v safari parku. Je tudi prva angleška vikontesa mešanega rodu, angleške matere in očeta iz Nigerije. Njun čačača je bil zelo soliden. Aljaž je kot vedno uporabil osnovne učne prijeme, zato je bila Emma videti elegantna in ženstvena, kar se je popolnoma ujemalo s pesmijo She’s a Lady. Njun seštevek 19 točk ju je postavil rahlo pod povprečje, čeprav sta dobila spodbudne komentarje.

Dve točki manj, torej 17, pa sta dobila Nadija in njen zvezdniški partner, nogometni vratar David James za fokstrot. Nadija je sicer naredila, kar je lahko, ampak roko na srce visoki David se ni prav dosti premikal po plesišču. Deloval je precej okorno, zato dvomim, da bosta ostala v igri prav dolgo.

Še več težav pa so imeli najstarejša tekmovalka, TV-voditeljica Anneka Rice, ki je plesala čačača s Kevinom Cliftonom, komik Chris Ramsey s Karen Hauer in nekdanji veslač James Cracknell z novo plesalko Lubo Mushtuk. Slednja sta zbrala le 11 točk za svoj tango.

Plesni pari se bodo pred prvim izpadom pomerili še enkrat. Sodniške ocene obeh oddaj se bodo seštele, gledalci pa bodo lahko glasovali šele po prihodnji oddaji.

Na podlagi videnega se Otočanom obeta še ena izjemno zanimiva serija. Rezultati števila gledalcev govorijo sicer o določenem upadu, jaz pa vas kljub temu vabim, da si prihodnjo soboto ogledate drugo tekmovalno epizodo te priljubljene plesne oddaje na BBC 1.

 

View Gallery 5 Photos