Ana Klašnja. Ljubezen je gonilna sila vsakega umetnika

Plesalka Ana Klašnja v oblačilih za ples Dancerka (foto: Filippo Jorio)

Draga Ana, sezona je v polnem zamahu. Si/ste pred premiero Ljubezenskih valčkov, povej nam, kako je videti to nekoliko posebno sodelovanje treh moških koreografov?
Vsi trije v koreografijo vlagajo vse svoje znanje, predanost in ljubezen plesu, na kar se zelo pozitivno odzivamo tudi plesalci. Proces dela je prijeten in hkrati vznemirljiv. Osebno sem izredno počaščena, da sodelujem in se učim od baletnih mojstrov, kot sta Jean-Sébastien Colau in Vincenzo Veneruso. Hkrati pa sem zelo ponosna na svojega prijatelja in soplesalca Lukasa Zuschlaga, ki s svojimi koreografskimi začetki že nekaj časa kaže izdelano vizijo in oseben podpis.

Ljubezenski valčki bodo doživeli premiero 5. oktobra. (Foto z vaje: Apolonija Loborec)

Ljubezen je večna tema in ti si preplesala mnogo vlog, v katerih je to čustvo močno in strastno. Ga doživljaš tudi tokrat tako ali mogoče na kakšen drug, drugačen, poseben način? 
Vloge od nas zahtevajo različno intenzivna čustvovanja … tokrat bolj lahkotna. Od nekdaj preferiram vloge, s katerimi se lahko izražaš. Ljubezen je gonilna sila vsakega umetnika, če temu ni tako, je nekaj hudo narobe. Imam čudovit poklic in lepo je, kadar lahko z občinstvom to delim.

Ana se podpisuje pod blagovno znamko plesnih oblačil …

Kaj vse te čaka v letošnji sezoni in česa se še posebej veseliš?
Poleg prihajajoče premiere me čaka veliko odličnih projektov, prvih vlog in solo vlog, najbolj pa se letos veselim že 150. predstave Hrestača. Leto dni pa je naokoli, odkar sem začela ustvarjati svoje drese za ples in gimnastiko Dancerka, ki se jim letos pridružujejo tudi krilca, na kar sem izredno ponosna.

… (foto: Filippo Jorio)

Nov je tudi umetniški vodja baleta, tvoj kolega Petar Đorčevski. Kaj pričakuješ, da se bo spremenilo, da bo drugačno?
Petar je mlad in ambiciozen, predvsem pa plesalec, ki bi ga tako občinstvo kot tudi mi sodelavci močno pogrešali na odru. Želim mu vse najboljše na njegovi poti, ostalo pa bo pokazal čas.
Kako pa balansiraš med mamo in plesalko? Je ta ‘know how’ že ustaljen ali je vsak dan nov izziv?
Z lahkoto lahko rečem, da je že biti balerina iz dneva v dan nov izziv, biti mama pa še toliko bolj. Je hkrati nekaj najtežjega in najlepšega v življenju, in neskončno sem hvaležna, da mi je ta prečudovita vloga dana.
Hvala, da si si vzela čas in želim ti uspešno sezono!
 

View Gallery 4 Photos