Anja Cizel. Zgodba o aleksandrinkah je danes še vedno zelo zanimiva, tudi žalostna!

Anja Cizel je umetniška vodja Folklorne skupine Tine Rožanc.

Aleksandrinke – zgodba o dekletih s tedanje Goriške, ki so konec 19. in v začetku 20. stoletja odhajale v Egipt in tam pri bogatih evropskih družinah služile kot varuške, ‘madam de compagnie’, sobarice, guvernante … Družinam doma je njihovo delo v tujini omogočilo boljše življenje, ženskam pa prineslo nova znanja, višji položaj v družbi in omogočilo stik z novimi kulturnimi okolji. Čeprav gre za zgodovinsko dogajanje izpred sto let in več, je zgodba o aleksandrinkah danes še vedno zelo zanimiva, tudi žalostna, a obenem misteriozna, eksotična, večplastna, navdihujoča! Raziskano gradivo nudi veliko snovi za interpretacijo, tudi za umetniško ustvarjanje v folklorni dejavnosti.

Posebnost letošnje letne produkcije Aleksandrinke je, da je celovečerni koncert v celoti zasnovan na novo. V skupini smo letos zasnovali novo ekipo mladih ustvarjalcev, zato bo koncertni repertoar raznolik, vsak od ustvarjalcev je (poleg glasbenikov, plesalcev, kostumografov itd.) s svojim delom dodal ‘svoj kos’ k celotni produkciji. Sama tega nikoli ne bi zmogla.
Verjamem, da biti del ekipe Folklorne skupine Tine Rožanc vsakemu od rožancev pomeni zelo veliko. Biti v vlogi umetniške vodje skupine pa je svojevrstna in predvsem častna naloga. Počitnice po prejšnji plesni sezoni so pri nas zelo kratke, letos smo hitro začeli z novim delom, z vajami, z učenjem novih koreografij, proces vpeljevanja je zato zelo hitro minil. Voditi skupino rožanskih plesalcev in glasbenikov, ki so zagnani, marljivi in ki delujejo v duhu ekipnega dela, je krasna stvar – sploh zdaj, ko je dela pred koncertom vrh glave in še trikrat toliko, vem, da je rožanska ekipa nekaj, kar mi kljub naporom daje zagon in inspiracijo vedno znova.
… (foto: Lea Slapar)
(Smeh) Včasih pogrešam tiste čase, ko sem s polno glavo prišla na vaje in med plesom takoj pozabila na skrbi. Menim, da med vodenjem vaj ne morem obenem še plesati, ampak priznam, da to tako zelo pogrešam. Drugače pa je (če to še ni očitno (smeh)) ‘druga stran’ zelo zanimiva – veliko razmišljam o tem, v katero smer voditi skupino, kako predati to, kar so drugi mene naučili, kako navdušiti še več ljudi za folklorno dejavnost, kam vse lahko gremo v smislu ustvarjanja in interpretacije itd. Eh ja, zdaj se pač vse vrti le še okrog folklore. (je za naš portal komentirala dogajanje okoli letnega koncerta Folklorne skupine Tine Rožanc njihova umetniška vodja in avtorica letnega koncerta Aleksandrinke Anja Cizel. Predstavo si lahko ogledate 7. aprila ob 19.30 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.)

View Gallery 4 Photos