Anamaria Klajnšček je ONA! Božanska, a tudi samo ženska!

Anamaria Klajnšček v predstavi Ona (foto: Nora Baylach)

ONA je entiteta, sestavljena iz avre mnogih in različnih žensk. Ona je zgrajena iz več nizov plasti in kopice identitet. Ona je čarovnica. Ona je sirena. Ona je žival, a ne vedno ista. Ona je Hekate, Nyx, Eva, Pandora, Lilith, Medusa, Sycorax … Ona je božanska, a vendar je tudi Ona samo ženska.

Ona ima moči in znanja, ki jih je obdržala tekom zgodovine, tudi ko so postala prepovedana in takšna ostajajo v svetu, v katerem smo. Ona je potrpežljivo čakala, ko so minevali lunini cikli. Ona je pripravljena zakričati kot najbolj strašna sirena in zašepetati kakor čarovnica, ki je preživela celo zažiganje. Ona čuti, da se je bojijo, a je to ne moti. Ona stoji vzravnano. Ona se ne opravičuje več za svoje biti, za svoja dejanja in za prostor, ki ga potrebuje.
Privadi svoje oči na temo. Vidi v njej. Vidi jo. Ona govori vse ženske jezike. Sliši jih. ONA je le ena. Ona je pripravljena razkriti in kazati svoj pravi jaz, svoje globoke vode, svoje temne plati in svojo slepečo svetlobo.


ONA je plesno-glasovni solo performans Anamarie Klajnšček. Avtorica je inspiracijo za predstavo primarno črpala iz treh virov: ženskih likov svoje družine in njihovem arhetipu ženske moči, iz siren kot velikokrat ponovljivih mitoloških bitij in čarovnic kot realnih ženskih entitet oz. takšnem poimenovanju žensk skozi temačno zgodovino, v kateri so na njihov račun nekateri pridobivali moč in oblast. Umetnica je kot osnovo teoretske raziskave in podlage za predstavo ONA med drugim uporabila naslednja dela: Mona Chollet: In defense of Witches, Clarissa Pinkola Estes: Ženske, ki tečejo z volkovi, Silvia Federici: Kaliban in čarovnica, Demetra George: Mysteries of the Dark Moon. (vabljeni na premiero plesno glasovnega performansa Ona Anamarie Klajnšček 14. oktobra in na ponovitve 15. oktobra in 25. ter 26. novembra ob 20.00 v PTL. Anamaria Klajnšček (1996) je slovenska plesalka in koreografinja, ki deluje predvsem na področju sodobnega plesa in performansa. Po zaključenem šolanju na SVŠGUGL je študij nadaljevala na amsterdamski Akademiji za teater in ples.

(foto: Nora Baylach)

V sezoni 2017/2018 je delala v plesnem ansamblu TanzMainz v Nemčiji, kjer je sodelovala s koreografi, kot so Sharon Eyal, GN/MC, Guy Weisman & Roni Haver. Zadnja leta dela kot samozaposlena v različnih plesnih projektih predvsem v Španiji in Sloveniji, kjer nastopa v predstavah koreografov Roser Lopez Espinosa, Pere Faura, Žigana Krajnčana, Guyja Naderja in Marie Campos, ter z lastno kreacijo COSSOC. Slednji je kolaborativen duet s katalonskim plesalcem Magijem Serro, s katerim nastopata na številnih mednarodnih festivalih.)