Ana Trojnar. Članica Kraljeve akademije za ples. London prišel v Kamnik.

Na baletnem seminarju (foto: Bojana Klemenc)

Royal Academy of Dance (Kraljeva akademija za ples), s sedežem v Londonu v Veliki Britaniji, je najvplivnejša svetovna organizacija za izobraževanje učiteljev plesa in baleta. S 97-letnimi izkušnjami s področja izobraževanja danes združuje nad 14.000 učiteljev iz 83 držav. Na moje povabilo, sem članica Royal Academy of Dance Registered teacher ter obenem učiteljica baleta v Glasbeni šoli Kamnik, so bili od 24. do 28. novembra 2016 v Domu kulture Kamnik premierno v Sloveniji izvedeni njihovi seminarji: Dance to Your Own Tune: izobraževalni program za poučevanje od 2,5- do 5-letnih otrok,  razdeljen na dve ravni: od 2,5 do 4 let ter od 3,5 do 5 let, ‘Introduction to Preprimary and Primary in Dance’, ki zajema poučevanje plesa otrok starosti od 5 do 8 let, ter ‘Introduction to Grades’ 1-3: program, ki predstavlja uvod v poučevanje baleta od 7- do 10-letnih otrok.

Ana Trojnar in Roberta Botti
Seminarje je izpeljala priznana pedagoginja Roberta Botti, ena od 26 vrhunsko/najvišje izobraženih učiteljic akademije, ki ima v Italiji svojo baletno šolo. Učiteljice nas je očarala ter navdihnila s svojim senzibilnim pristopom poučevanja kot tudi obsežnim strokovnim znanjem. Poleg znanja nam je predvsem s svojim vzorom dala ogromno zaleta za kakovostnejše poučevanje. Za organizacijo seminarja sem se odločila, ker za učiteljice baleta že nekaj let ni bilo nobenih strokovnih izobraževanj. Med učiteljicami je dosti mladih, na začetku učiteljske kariere, ki jim vsak  praktični nasvet, kako se ‘obrniti’ v razredu, pride še kako prav. Pa tudi izkušenim, za navdih in posodobitev znanja.
Seminar pa ni pritegnil le učiteljic baleta, temveč tudi sodobnega plesa, predavatelje pedagoških fakultet, učitelje plesa zasebnih plesnih šol ter nekdanje učenke baleta. Seminarja se je udeležila tudi profesorica iz Baletne akademije iz Budimpešte, kjer izobražujejo plesalce po metodi Vaganove, saj se je želela seznaniti z najnovejšimi pristopi poučevanja baleta. Glas o seminarjih je segel tudi do Zagreba in Reke ter v prihodnje lahko pričakujemo udeležence tudi od tam. Glede na tako uspešen začetek upam, da se bo Akademija odzvala na povabilo, da bi izvedli seminarje, ki bodo nadgradnja le-teh, tudi v prihodnje. Ker so se metode poučevanja baleta, ki jih razvija Kraljeva akademija za ples, izkazale za izredno učinkovite pri poučevanju najmlajših, verjamem, da pomeni seminar v Kamniku zgolj začetek uveljavljanja njihove metode poučevanja tudi v slovenskem prostoru.
Vsem bralcem portala Parada plesa, plesalcem, koreografom in učiteljem plesa želim v 2017 veliko inspiracije, čim boljših nastopov ter da bi skupaj s svojimi umetninami notranje rasli in bili čim bolj srečni!!! (je za naš portal komentirala baletni seminar, ki se je odvijal v Kamniku, in med prvimi čestitala našim bralkam ter bralcem baletna pedagoginja Ana Trojnar)
… (foto: Bojana Klemenc)
View Gallery 5 Photos