Ana Trojnar. 10. seminar Kraljeve akademije za ples v Kamniku uspešen!

Na seminarju

Londonska Kraljeva akademija za ples (Royal Academy of Dance) je od 11. do 13. januarja v Domu kulture Kamnik s svojim že petim obiskom v Sloveniji izpeljala že 10. seminar, odkar je oktobra 2016 na pobudo njihove članice Ane Trojnar, učiteljice baleta na Glasbeni šoli Kamnik, bil izveden prvi.

V obdobju dveh in pol let je vsebina seminarjev pokrila učno snov slovenskega izobraževalnega sistema od 5 do 14 let oz. od plesne pripravnice 1. do 6. razreda baleta osnovnega in obsežnejšega programa. Izpeljani so bili seminarji Dance to Your Own Tune (za predšolske otroke od 2,5 do 5 let), Pre-primary in in Dance Primary (za plesne pripravnice), od Grades 1 do Grade 5 (okvirno od 1. do 5. razreda baleta), tokrat pa še Introduction to Intermediate Foundation Teachers’ Course in Introduction to Intermediate Teachers’ Course. Slednja dva sta pokrila učno snov 5. in delno 6. razreda osnovnega programa oz. od 4. do 6. razreda baleta programa, ki ga izvajata konservatorija za glasbo in balet. Za tokratna dva seminarja je bil s strani izvajalca zahtevan tudi korepetitor, in seminarja je odlično spremljal Marjan Peternel, baletni korepetitor s Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana.

Nekaj učiteljic redno obiskuje tovrstne seminarje, vsakič pa se jim pridružijo tudi nove. Nad izobraževanji so vedno zelo navdušene, saj Kraljeva akademija za ples sledi najnovejšim pedagoškim smernicam v poučevanju baleta in plesa, ki jih s takšnimi seminarji prenašajo tudi na druge učitelje po svetu. Prisotna je v 84 državah po svetu in ima 84.000 članov, poleg Evrope je močno zasidrana še v Avstraliji, Kanadi in Braziliji, zelo hitro širi svoje izobraževanje tudi na Kitajskem in po drugih azijskih državah.

Učiteljice, zaposlene v javnem sektorju, s pomočjo seminarjev ne le lažje in učinkoviteje poučujejo, ampak udeležbo na seminarjih lahko koristijo tudi za pridobitev točk za napredovanje v nazive.

O izbiri nadaljnjih seminarjev se učiteljice dogovorijo med seboj, in tako so v naslednjem šolskem letu v načrtu seminarji, ki bodo poglobili in nadgradili njihovo poučevanje plesa na konicah prstov, seminar o baletni terminologiji ter pravilni izvedbi korakov ter seminar o uporabi glasbe pri pouku baleta, na katerem bodo podrobneje spoznale možnosti izbire glasbe za vaje pri pouku, kajti tudi v osnovnem programu baleta je v 5. in 6. razredu prisoten korepetitor, ne le v obsežnejšem. Ter obenem upajo, da se jim uspe z izvajalcem iz Avstralije dogovoriti še za tridnevni Perfect form Physiotherapy! (je za naš portal komentirala dogajanje na 10. seminarju Kraljeve akademije za ples v Kamniku baletna pedagoginja Ana Trojnar)

View Gallery 5 Photos