Zaspani? 6 načinov, kako ostati budni brez kofeina

Sledite tem 6 nasvetom v nadaljevanju in videli boste, da je mogoče brez kofeina zdržati cel dan …

1. Pojdite na sprehod
Raziskave kažejo, da lahko že 20-minutni sprehod zviša raven vaše energije in zmanjša utrujenost. Na odpravljanje utrujenosti bolje delujejo manj zahtevne vaje, zato, če želite doseči rezultate, ni potrebno, da ste »hitrohodec« ali da pretiravate z intenzivnostjo vadbe.
Dodatna korist vadbe je tudi v tem, da ljudje, ki vadijo, tudi spijo bolje (ne na delovnem mestu). Kako?Obujte si udobne čevlje in pojdite na sprehod. Tempo hoje naj bo pospešen. 20 minut bi moralo pripomoči k dvigu ravni vaše energije.

2. Vključite ušesa
Strokovnjaki pravijo, da poslušanje glasbe med delom pripomore k temu, da ostanemo budni. To tudi zvišuje stopnjo koncentracije.
Kako?
Na ušesa si namestite udobne slušalke – brez zvočnikov, če delate z drugimi ljudmi – in poskusite, katera glasba bo najbolje vplivala na vašo produktivnost.
Pri nekaterih bo to Bach, pri drugih Lady Gaga. To je resnično zelo odvisno od vsakega posameznika in od dela, s katerim se trenutno ukvarjate.

3. Odpočijte oči
Če neprestano strmite v ekran, se lahko vaš delovnik konča z glavobolom, utrujenimi in pekočimi očmi ter splošno utrujenostjo. Vaše oči bodo srečne, če jim boste vsake toliko časa namenili kratek odmor.
Kako?
Vsakih 20 minut poglejte v daljavo za 20 do 30 sekund. Pogled v daljavo pomaga sprostiti očesne mišice in prepreči morebitno utrujenost oči.
Idealni počitek za oči je, če greste do okna in pogledate v nekaj zelo oddaljenega. Razgled bo gotovo presegel lepoto razgleda na sodelavčevo, s papirji zasuto, delovno mesto.

4. Pretegnite se
Celodnevno nepremično sedenje za računalnikom lahko povzroči bolečine v vratu, otrdelost hrbta in občutek izmozganosti. Pretegovanje pomaga preprečiti, da postanete popolnoma zavozlani.
Kako?
Ni vam potrebno biti jogi, da bi izkusili pozitivne učinke pretegovanja. Enostavno naredite preprost razteg vsakega dela telesa.
Dvig in spust ramen je odlična vaja za toga ramena: sede ali stoje dvignite ramena proti ušesom. Dvignite jih kolikor gre visoko, stisnite, držite eno ali dve sekundi. Nato jih ponovno spustite v prvotni položaj ter jih sprostite. Ponovite osemkrat.

5. Okrepčajte se z majhnimi, zdravimi prigrizki
Veliki obroki prav tako povzročajo utrujenost in zaspanost (pomislite samo na božično velikonočno pojedino v nekoliko manjšem obsegu). Da cel dan ohranite visok nivo energije, poskusite jesti manjše obroke in prigrizke, ki so bolj zdravi.
Kako?
Namesto da kupujete sendviče in ostalo, kar ponuja službeni avtomat, si raje prinesite nekaj od doma – oreščke, sadje ali zelenjavo. Namesto enega velikega obroka si pripravite več manjših.

6. Če nič od zgoraj naštetega ne pomaga, poskusite s hladno vodo
Za poživitev ni nič boljšega, kot pljusk hladne vode v obraz. Kdo potrebuje kavo, če imamo vodo?
Kako?
Ne pozabite piti tekočin. To, da ste dovolj hidrirani, pomaga povečati raven kisika v krvi, raven vaše energije ter ohraniti vaš um oster.

Če ste po vseh teh ukrepih še vedno utrujeni, je to morda znak, da vas vaše delo preprosto dolgočasi. Mogoče se bo potrebno ozreti naokoli in najti kaj novega, nekaj kar boste delali s strastjo in z vso energijo, ki jo premorete?
Vir: www.dormeo.net