Smrčanje ni razlog za posmeh in prepir

Smrčanje ni smešno, sploh za vse, ki vse noči ne spijo ali se prebujajo zaradi pomanjkanja zraka. Poleg tega, da povzroča slabo voljo pri partnerju in v družino vnaša nemir, utegne biti smrčanje tudi simptom resnih motenj delovanja srčno-žilnega sistema in dihal.
K sreči je po zaslugi napredka medicine pri razumevanju mehanizma in vzrokov te motnje spanja na voljo učinkovita medicinska pomoč, zato ne oklevajte in poiščite pomoč pri svojem zdravniku, otorinolaringologu in nevrologu. Glasno smrčanje, hropenje in rezgetanju podobno oglašanje, ki mnogim preganja spanec, lahko doseže glasnost 95 decibelov. Toliko so namreč izmerili najglasnejšemu smrčaču, Guinnessovemu rekorderju, 44-letnemu Švedu Kareju Walkerju. Smrčanje je lahko znak resnejših težav-Zato je pomembno pravočasno poiskati zdravnikovo pomoč. Smrčanje lahko povzročiti prekinitev dihanja za deset sekund ali celo za več kot minuto, to pa lahko pripelje do srčnih in drugih zdravstvenih težav, katerih posledice utegnejo biti tudi usodne. Smrčači med hlastanjem za sapo proizvajajo intenziven zvok, ki ga spremlja dušenje. To se lahko ponavlja − celo do stokrat v eni sami noči. Ljudje s prekinitvami dihanja so izpostavljeni večjemu tveganju, da pri njih pride do prezgodnje smrti, srčne ali možganske kapi. Ljudje, ki smrčijo, se pogosto pritožujejo zaradi utrujenosti, glavobolov in razdražljivosti, poleg tega imajo slabši spomin in se težje zberejo. Občasne prekinitve dihanja in smrčanje so pri zdravi odrasli populaciji redki. Nevarne so prekinitve, ki trajajo dlje kot deset sekund in se pojavljajo od sedem do desetkrat na uro. Smrčanje je še hujše po uživanju alkohola, pomirjeval in kajenju ali v primeru prenapolnjenega želodca. Najprej je treba odkriti pravi razlog za smrčanje, ki ga je možno določiti samo z otorinolaringološkim pregledom, z endoskopijo (pregled zgornjih dihalnih poti). Vsak proces ali sprememba na območju žrela (alergije, zamašen nos, odebeljeno vratno tkivo, oslabele mišice jezika in grla) je lahko vzrok smrčanja, enako velja za različne tvorbe, od benignih polipov do malignih tumorjev.
Zelo pogost vzrok smrčanja je spanje na hrbtu
Takrat se mehko nebo, resica, jezik, mandlji in mišice ohlapno drgnejo in pri tem proizvajajo zvok, človek pa kar 37 odstotkov spanja prebije prav na hrbtu. Prizora, v katerem, navadno partnerka, s komolcem besno dreza med partnerjeva rebra, da bi se ta obrnil na bok, si ni težko predstavljati, mnogi pa so ga tudi doživeli. Partnerji glasnih spečih ljudi so pogosto obsedeni s strategijami, kako zaspati. Mnogi si omislijo čepke za ušesa ali uspavalne tablete, nekateri so prisiljeni zapustiti sobo ali pa iz nje vržejo partnerja. To potrjuje tudi pregovor, ki pravi: če se smejiš, se bo s tabo smejal ves svet, če pa boš smrčal, boš spal sam. Kljub vsemu se ne jezite preveč na svojega partnerja/partnerko. Nekatere raziskave trdijo, da se kar 80 odstotkov smrčačev preprosto ne zaveda svojih nočnih arij. Pred to težavo pa niso varne ne ženske in ne otroci. Kar pet odstotkov žensk v tridesetih letih smrči, medtem ko to počne dvajset odstotkov moških. Toda z leti se odstotek izenači. Tako v šestdesetem letu življenja smrči kar polovica žensk in prav toliko moških. Pri otrocih je razlog za smrčanje praviloma tretji mandelj, kar zdravniki uspešno rešujejo po kirurški poti.Smrčanje lahko poskusite odpraviti s katerim od naravnih pripravkov, na voljo pa so vam tudi pomagala in kirurški poseg.
Preberite si še nekaj preprostih nasvetov, ki vam utegnejo pomagati pri reševanju težav s smrčanjem.
1. Spremenite položaj spanja
Do smrčanja navadno pride pri spanju na hrbtu, pri njegovem odpravljanju pa vam bo morda pomagalo eno od starih zdravil. Na hrbtni del pižame všijte žogico za namizni tenis, ki bo preprečevala, da bi se prevalili na hrbet in začeli smrčati. Če spadate v to skupino smrčačev, praviloma pomaga spanje na boku. Toda če se smrčanje pojavlja ne glede na položaj, v katerem spite, obiščite zdravnika.
2. Shujšajte
Pretežki ljudje imajo odebeljeno vratno tkivo, kar povečuje tveganje za smrčanje. Že samo desetodstotno zmanjšanje teže lahko pomaga pri odpravi smrčanja.
3. Alkohol, pomirjevala, uspavala
Vsa pomirjevala, uspavala in alkohol so lahko vzrok za smrčanje, saj onemogočajo normalno dihanje.
4. Pred spanjem inhalirajte
Pogost vzrok za smrčanje je tudi zamašen nos. Nos lahko odmašite tako, da pred spanjem vdihujete paro, po možnosti z dodatkom nekaj kapljic eteričnega olja evkaliptusa ali mete.
5. Dvignite vzglavje
Vzglavje namestite tako, da bo glava rahlo dvignjena. Čeprav to ni priporočljiv položaj za spanje za ljudi, ki imajo težave s hrbtenico, okorelim smrčačem pomaga pri blaženju smrčanja.
Poleg naravnih načinov je na voljo kar nekaj mehanskih pomagal in elektronskih naprav, ki se odzivajo na zvok/vibracijo smrčanja.
Sodobna otorinolaringologija vzroke smrčanja uspešno odpravlja tudi po kirurški poti. Takšno je denimo širjenje dihalnih poti, ki ga izvajajo s sodobnimi metodami, temelječih na radijskih frekvencah in laserju. Okrevanje traja približno teden dni.
Če želite sebi in partnerju prijetnejše spanje, obenem pa se hočete izogniti zdravstvenim težavam, vzemite smrčanje resno in ne kot gradivo za šalo, ali še huje, prepir s partnerjem. Posvetujte se s strokovnjakom in se podajte na pot končnega obračuna s tem sovražnikom spanja.
Vir: Viva, Revija za zdravo življenje
www.dormeo.net