Slavko Pregl. S torto, šampanjcem in knjigama v sedemdeseta

Slavko Pregl, eden najbolj znanih in priljubljenih pisateljev in založnikov, je devetega septembra praznoval 70. rojstni dan. Dan prej, v torek, 8. septembra, pa smo v knjigarni Konzorcij praznovali z njim in dvema njegovima novima knjigama, Prerok na tankem ledu in Pravljice za punce, fante in vse ostale, ter – kot se podobi – torto in šampanjcem. Ob slavljencu sta bila tudi njegova tokratna urednika, Andrej Blatnik in Irena Matko Lukan.

Andrej Blatnik, Slavko Pregl in Irena Matko Lukan na predstavitvi v ljubljanskem Konzorciju.
Pisatelj, publicist, ekonomist in založnik Slavko Pregl je več kot 20 let služboval v Mladinski knjigi, ki je bila takrat največje založniško-grafično podjetje v Jugoslaviji. Bil je glavni in odgovorni urednik Mladine, samostojni založnik, predsednik Društva Bralna značka, predsednik Društva slovenskih pisateljev, direktor Javne agencije za knjigo. "Napisal sem okrog petdeset knjig in knjižic, številne so izšle v nekaj deset tisoč izvodih, prevedene so bile v ducat tujih jezikov. Najnovejša, Geniji brez hlač, bo po številu prevodov ujela in prehitela Odpravo zelenega zmaja, Genije v kratkih hlačah in Srebro iz modre špilje. Dobil sem vse nagrade, ki so pri nas namenjene za mladinsko literaturo, tri moje knjige so zmagale v projektih Rastem s knjigo. Kolega Jože Hudeček mi je pri utemeljevanju ene od nagrad pred časom uradno namenil naziv »živi klasik mladinske literature." "Pisatelj za otroke in mladino je moja najljubša in verjetno najbolj bistvena oznaka."
… Prerok na tankem ledu (cena: 24,94) …
V knjigi Prerok na tankem ledu (Zbirka Bralna znamenja, urednik Andrej Blatnik) Slavko Pregl spregovori o mladinski literaturi, avtorskih stvareh, založniških zgodbah in o Javni agenciji za knjigo. V predgovoru zapiše, da sodi v zanimivo generacijo: "Vse, za kar smo se borili, je propadlo, in vse, proti čemur smo bili, je zmagalo. Resnici na ljubo: tako tragično le ni. Kakšni sledovi vedno ostanejo. Ampak zveneče, tehtne, poglobljene in vsakršne druge besede lahko že jutri preglasijo še bolj zveneče, še bolj tehtne, še bolj poglobljene in vsakršne druge besede. In vsak prerok, naj še tako verjame v vse, kar govori, je na tankem ledu. Saj že jutri lahko pride boljši. Verjamem in upam, da bo tako."
… Pravljice za punce, fante in vse ostale (cena: 29,95 evra) …
Pravljice za punce, fante in vse ostale (Zbirka Sončnica, urednica Irena Matko Lukan, spremna beseda dr. Petra Svetine) predstavljajo izbor njegovih kratkih zgodb. Antologija zajema iz knjig Juha cviluha, Zvezda s čepico, Mala velika ribiča, Varja se pogovarja, Radovedne pravljice, Male oblačne zgodbe, Ujeti ribič, Priročnik za klatenje, Bojni zapiski mestnega mulca. Knjigo bogatijo ilustracije Kostje Gatnika, Marjana Mančka, Arjana Pregla in Damijana Stepančiča.

 

View Gallery 4 Photos