Samo drugačni ljudje spreminjajo svet; nihče normalen ni še nikoli dosegel nobene ušive spremembe

Minuli teden so v ljubljanskem Konzorciju predstavili "poletno branje", prenovljeno in na novo obujeno zbirko Kapučino, ki zajema štiri leposlovna dela tujih priznanih avtorjev.

Babica vas pozdravlja in se opravičuje (napisal Fredrik Backman, prevedla Danni Stražar). "Samo drugačni ljudje spreminjajo svet; nihče normalen ni še nikoli dosegel nobene ušive spremembe." Sedemletna Elsa je drugačna. Ima bujno domišljijo, ves čas odkriva nove besede v Wikipediji in razume reči, ki jih njeni starši ne. Elsa ima sedeminsedemdesetletno babico, za katero pravijo, da je nora. Rada stoji na balkonu in s pištolo za paintball strelja moške, ki bi se radi pogovarjali o Jezusu. Prav tako je Elsina najboljša in edina prijateljica. Ponoči se skupaj zatekata v kraljestvo babičinih pravljic, kjer so vsi drugačni in kjer od tebe nihče ne pričakuje, da boš normalen. A Elsa ne ve, da jo čaka huda preizkušnja, ko bo potrebovala ves svoj pogum in pamet; ko bo v njenih rokah usoda številnih ljudi; ko se bosta pravljični in resnični svet prepletla. Kajti, kot pravi njena babica: Najboljše pravljice niso nikoli popolnoma resnične in nikoli popolnoma izmišljene.

Midva (napisal David Nicholls, prevedla Nataša Müller). Izvrsten portret tričlanske družine. Roman, ki bo spremenil vaš pogled na družino. "Veselil sem se, da se bova skupaj postarala. Ti in jaz, da se bova skupaj postarala in skupaj umrla." "Douglas, kateri človek pri zdravi pameti se veseli česa takega?" Ko Douglasu žena Connie pove, da se mora, zdaj ko se bo njun sin odselil, "znova najti", jo Douglas razume. Ne razume pa, ko Connie oznani, da njen načrt ne vključuje njega in da ga zapušča. Douglas zato sklene, da bodo njihove zadnje skupne počitnice nepozabne: vsi trije se bodo še bolj zbližali, pridobil si bo sinovo spoštovanje in znova osvojil Conniejino srce. Hoteli so rezervirani, vozovnice kupljene, načrt potovanja pripravljen. Le kaj bi šlo lahko narobe? David Nicholls (1966) je britanski pisatelj in scenarist. V slovenščini je izšel že njegov roman En dan, po katerem so posneli tudi film. Roman Midva je leta 2014 prišel v širši izbor za nagrado man booker, Nicholls pa je z njim postal britanski avtor leta.
Brez tebe (napisala Jojo Moyes, prevedla Dušanka Zabukovec). "Ne razmišljaj prepogosto o meni. Samo dobro živi. Samo živi." Ko se ena zgodba konča, se druga začne. Louisa Clark in Will Traynor sta skupaj preživela le šest mesecev, a sta se v tem času za vedno spremenila. Lou ni več predmestno dekle, ki se boji svojih sanj. Toda v svetu brez Willa se ne znajde. Kako živeti naprej, potem ko si izgubil najljubšega človeka? Odgovor, ki se nepričakovano pojavi na njenem pragu, jo znova poveže z Willom in prinese upanje na novo življenje. Britanska avtorica Jojo Moyes je na željo številnih bralcev napisala nadaljevanje ganljivega romana Ob tebi. To je knjiga za vse, ki ste si želeli, da se Loujina zgodba ne bi končala.
In dobila je krila (napisala Sue Monk Kidd, prevedla Dušanka Zabukovec). Literarna mojstrovina o boju za svobodo in nepremagljivosti človeškega duha. "Zgodovina niso le dejstva in dogodki. Zgodovina je tudi srčna bolečina, in ponavljamo jo, dokler ne zmoremo v svojem srcu začutiti tuje bolečine." Amerika, začetek 19. stoletja. Sarah in Pokora odraščata na domu Grimkéjevih. Sarah je pravkar dopolnila enajsto leto, Pokora šteje deset let. Sarah je belka, Pokora črnka. Sarah je gospodarjeva hči; Pokora je sužnja, ki jo Sarah dobi kot darilo za rojstni dan. Dve deklici, tako drugačni, pa vendar obe ujeti v družbene spone, z leti druga v drugi odkrijeta sorodno dušo, povezani v boju proti režimu, ki tako neusmiljeno zatira pravice črncev in žensk. Ameriška pisateljica Sue Monk Kidd (1948) je zaslovela z romanom Skrivno življenje čebel, po katerem so pozneje posneli film. Knjiga In dobila je krila se naslanja na resnično življenje sester Grimké, prvih Američank, ki sta javno zagovarjali pravice žensk in odpravo suženjstva. Roman se je takoj po izidu prebil na vrh prodajnih lestvic, v svoj knjižni klub ga je uvrstila tudi Oprah.
Knjižno druženje v ljubljanskem Konzorciju ob kapučinu.
View Gallery 6 Photos