Rdeča spalnica … več seksa?

Kadar izbirate barve vaše spalnice, poiščite toplo kombinacijo, ki vas sprošča in pomirja. Izberite barvo, ki vas bo zazibala v spanec
Izbiranje prave barve sten za vašo spalnico je lahko zelo stresno, saj se je v množici izbire zares težko odločiti. Z majhnim kartončkom iz trgovine, na katerem je vzorec barve, si le težko pomagate, ko želite presoditi, kako bo izbrana barva učinkovala v vaši spalnici. Kadar začnete s pleskanjem, morate imeti zelo živo domišljijo, da si lahko predstavljate končni rezultat. Po pleskanju je veliko ljudi razočaranih, saj je odtenek presvetel, pretemen, ne ujema se s pohištvom … in ker se večina ne odloči za novo barvo, ker je to precej zamudno in drago, ostanejo ujeti z nezaželeno barvo za naslednjih nekaj let. S pomočjo naslednjih nasvetov boste lažje izbrali pravi odtenek, saj ima barva pomemben vpliv na vaše počutje in doživljanje prostora.
1. Ocenite velikost sobe
Majhna soba, pobarvana v temne barve, bo izgledala še manjša, zato izberite svetle barve. Na ta način bo prostor deloval večje. Če je soba velika, imate veliko večjo izbiro. Uporabite živahne lahke barve, saj bo soba dobila odprt in zračen izgled.
2. Izberite svojo barvo mavrice
Spalnica je vaš idealen prostor za počitek in sprostitev, zato morajo biti barve umirjene. Čeprav so temne in razburkane barve zelo lepe, vam priporočamo, da raje posežete po mirnih, pomirjujočih barvah.
Motni odtenki
Motni odtenki so pomirjevalni, blažilni in mirni, zato so pravi za spanje in sprostitev.
Hladni odtenki
Hladne barve kot npr. modra, zelena in sivka so odlične za mirno spanje, saj so pomirjujoče in vzpodbujajo občutek miru ter spokojnosti.
Topli odtenki
Čeprav so hladne barve najbolj priporočljive, se lahko odločite tudi za tople, če jih le znate pravilno uporabiti. Za topel občutek v spalnici uporabite masleno rumeno, breskovo ali nežno roza barvo.
Nevtralni odtenki
Nevtralne barve so zelo dobra izbira za spalnico, saj so pomirjevalne in elegantne. Če se boste odločili za nevtralno, imate veliko več možnosti za dekoracijo prostora z blazinami, slikami, posteljnino ipd.
Uporabite temno rdečo, vijoličasto ali modro, saj se lepo spojijo z nevtralno. Če se boste barve naveličali, enostavno zamenjajte dekoracijo, barve sten pa vam tako ne bo treba spreminjati.
3. Omejite število barv
Če želite, da bo vaša spalnica prijetna, nikar ne uporabite več kot 4 različne barve. Najbolje bo, da 1 barva prevlada, ostale 3 pa jo dopolnjujejo. K tem 4 barvam spada tudi barva pohištva, posteljnine in ostalih dodatkov.
4. Pogled navzgor
Barva stropa je izjemno pomembna, saj lahko drastično poveča ali zmanjša občutek velikosti prostora. Če ga pobarvate belo, bo prostor deloval višji, če pa ga prepleskate enako kot celo sobo, bo prostor izgledal večji – za bolj dramatičen videz pa pobarvajte strop nebeško modro ali nežno rumeno.
več na www.dormeo.net