Škandalozno: plesalci tekmovali v šoping centru, a vseeno pobrali kolajne

Bolerove plesalke v koreografiji Fantasy so bile le del slovenske ekipe v Ukrajini.

Ukrajino si bodo slovenski plesalci zapomnili za vse večne čase. Organizator je namreč letošnje svetovno prvenstvo v street disciplinah organiziral kar v ternopilskem nakupovalnem središču in povzročil precej slabe volje med tekmovalci. Vseeno pa so naši plesalci postali sedemkrat svetovni prvaki, štirikrat so stali na drugi in petkrat na tretji stopnički.

Urban Tratnik iz PK Urška Ljubljana je postal najboljši mladinski solist na svetu.
Vodja Bolerove ekipe Barbra Šuštaršič je precej podrobno opisala, kaj se je pravzaprav dogajalo. ”Sama pot je bila zelo naporna, saj smo na avtobusu preživeli dobrih 21 ur, ceste po Ukrajini pa so precej zdelane, tako da se že samih 10 km zdi kot cela večnost. Organizacija prevoza z Azrine strani (Azra Selimanovič je bila uradna vodja slovenske reprezentance; op.a.) je bila odlična, žal pa s strani organizatorjev ne morem trditi enakega. Ukrajinski zakoni so namreč drugačni od zakonov EU, tako da avtobus ne sme za sabo vleči prikolice. Eden od 6 slovenskih avtobusov je hranil rekvizite FDC-ja in Bolera, zato so ga na meji pridržali kar nekaj ur. Torej če je organizirano tekmovanje v Street dance showu in show danceu, kjer so rekviziti zelo vsakdanja stvar, bi morali organizatorji na njihov zakon o prikolicah oz. avtobusih opozoriti. Stvar se je le srečno iztekla ob pomoči najetega ukrajinskega voznika, ki je pripeljal naše rekvizite 400 km stran.  Moje osebno mnenje in mnenje več plesalcev je, da so celo naši kvalifikacijski turnirji v modernih tekmovalnih plesih bolje organizirani v večjih dvoranah z več prostora in boljšim urnikom. Dejansko so imeli 4 vrste stolov za trenerje/gledalce, ki je predstavljalo tribuno, ter malce dvignjen zastekljen prostor nadstropje višje, kjer so bili prav tako pripravljeni stoli. Ta prostor je bil hkrati garderoba, ki bi po velikosti mogoče zadostovala za en plesni klub, kaj šele za več reprezentanc s celega sveta. Oder je bil tako majhen (verjetno v minimumu predpisa), da so imeli sodniki plesalce ves čas tik pred nosom. Tudi sam podij je bil iz zelo drsečega materiala. Sicer je izgledal kot parket, vendar samo poceni umetna snov drsi, tako kot je drsel oder v Ternopilu. Toliko zdrsov in padcev na tekmovanju še nisem videla. Težave smo imeli vsi tekmovalci s prostorom za rekvizite.
Bolerov Bobek in Bobka alias Jerry&Marry so članski svetovni prvaki med formacijami.
Tega preprosto ni bilo. Naši rekviziti so bili kar v "garderobi" ali pa zunaj na hodnikih nakupovalnega centra. Tudi sami prihodi in odhodi z odra so bili oteženi zaradi zoprnega robu pred odrom, kamor so se zatikala koleščka rekvizitov in sami prenatrpanosti 2 kvadratnih metrov, kolikor smo imeli prostora pred odrom, saj tekmovalci po odplesani točki enostavno niso odmaknili svojih rekvizitov. Urnik je bil optimistično izračunan skoraj na sekunde, tako da je prihajalo do 1 in pol urnih zamud. Na urniku je celo pisalo, da bodo generalke potekale na hodniku (foyer) nakupovalnega centra, kar je sila neprimerno, ker s tem ne bi sprobali plesnega poda, ne postave v prostoru, nič.
Sojenje je bilo zelo korektno in kar se da pravično. Novo za nas so bila dosledna opozorila glede kršenja pravilnika, kar so pa izkusile tudi vse ostale države.

Barbara Šuštaršič, namestnica Nike Kljun v Boleru, je obširno poročala s svetovnega prvenstva za naš portal.
Sama kvaliteta plesalcev in točk je bila boljša kot leto nazaj na svetovnem prvenstvu v Bratislavi. Videli smo precej dobrih formacij z dodelanimi rekviziti. Sicer je prevladoval disco dance, saj so Čehi in Slovaki specialisti v tej disciplini, disco dance pa je le tudi sestavni del Street dance showa. Najbolj pa nas so nas presenetila plagiatorstva v videnih točkah. Kar nekaj nastopov je močno spominjalo na slovenske zmagovalne točke iz prejšnjih in celo letošnjega leta, tako scensko kot koreografsko. Naša zmagovalna članska formacija in mala skupina si je gotovo ponovno priplesala zlato odličje na račun pozitivne energije, naše predanosti tej točki, dobri natreniranosti in odlični koregrafiji Nike Kljun. Pravijo, da smo kar izstopali iz množice s svojo karizmo.”
Brat in sestra Tadej in Katjuša Premk iz Bolera sta bila bronasta med članskimi pari.
Rezultati pa so naslednji, naslove svetovnih prvakov so si priplesali: članska formacija Jerry and Marry (PK Bolero LJ), ki je s tem ubranila naslov prvakov, članska mala skupina Fantasy (PK Bolero LJ), članski par Nan Jordan in Žan Jeršin (Društvo Kazina), član solist Aleks Šuštar (Društvo Kazina), mladinska mala skupina Zaporniki (PK Idrija), mladinski par Urška Kunstek in Maša Ponikvar (PK Bolero LJ) in mladinec solist Urban Tratnik (PK Urška LJ). Bero medalj so s 4 srebrnimi dopolnili član solist Steven Osterc (Društvo Kazina), članica solistka Katjuša Premk (PK Bolero LJ), mladinska formacija The girl who lived in tree (Blejski plesni studio) in mladinska mala skupina Ninjas (Blejski plesni studio). Seveda pa so Slovenci posegli tudi po bronu. Tretje stopničke so se veselili članski par Katjuša in Tadej Premk (PK Bolero LJ), mladinska mala skupina Klošarji (Društvo Kazina), mladinski par Eva Bonča in Sara Brelih (PK Idrija), mladinka solistka Urška Kunstek (PK Bolero LJ) in pionir solist Luka Mravlje (PK Urška LJ). Na svetovnem prvenstvu pa ne štejejo le uvrstitve na stopničke, vsak plesalec se namreč veseli že uvrstitve v finale. S 4. mestom so se morali zadovoljiti solistka pionirka Janja Gomboc (PK Zeko), mladinka Nina Strmljan (PK Bolero LJ), članica Ana Vodišek (PK Bolero LJ) in mladinska mala skupina Klovni (PK Idrija). 5. mesto so si priplesali članska formacija Moderna džungla ali love could last for ever (PK Pingi International), članska mala skupina UPS (PK Pingi International), članski par Jernej Tratnik in Miha Poznič (PK Zapleši si) in mladinska formacija Slikarja (PK Urška LJ), 6. mesto sta osvojili Izabela Bogataj in Taja Lakner (PK Idrija), na 7. mestu pa je tekmovanje zaključila pionirska formacija Dimnikarji (PK Urška LJ).
Azra Selimanovič je bila kot vodja slovenske delegacije tudi zadolžena za domači klub PK Urška; na fotografiji s plesalci produkcije.
Vodja slovenske delegacije Azra Selimanovič si bo to prvenstvo zagotovo zapomnila. ”Glede rezultatov smo bili kot reprezentanca zagotovo najuspešnejši, saj smo pobrali odličja skoraj v vseh kategorijah. Že pot do Ternopila je bila  "zabavna" … Slovenska reprezentanca je naletela na kup težav, ki smo jih z nasmehom in dobro voljo skupaj rešili, zagotovo pa nam je vsem skupno, da se tja ne bi želeli vrniti. Vsekakor bi lahko debatirali o primernosti dvorane, okolice in nasploh države za izvedbo tako pomembnega tekmovanje, vendar se bomo s temi komentarji obrnili temu primernim ustanovam, osebam in organom. Najbolj pomembno pa je, da se slovenska reprezentanca ob takšnih izkušnjah povezuje, se podpira in stoji združeno kot še nikoli. Kot vodja slovenske reprezentance na minulem tekmovanju lahko rečem, da sem ponosna na prav VSE tekmovalce in se jim JAVNO zahvaljujem za dobro voljo, potrpežljivost in podporo, ki so jo pokazali, ter jim iskreno čestitam za dosežene rezultate. Hvala vsem,“ je sporočila utrujena Azra dan po prihodu v Ljubljano.
Slovenska ekipa pa se v naslednjih dneh ponovno pripravlja na odhod, in sicer v tradicionalno Rieso na svetovno prvenstvo v šov plesih.

View Gallery 6 Photos