Prijetno poletno dopoldne s poezijo pesnikov s treh celin

Prejšnji mesec je v na vrtu Jazz cluba Gajo potekala predstavitev štirih novi knjig pesmi, ki so izšle pri Mladinski knjigi, tri Nove lirike in Medeni škandal, ki je izšel izven zbirk. Na odru pa so se zbrali urednik Andrej Ilc ter prevajalci Sara Virk, Tanja Ahlin, Aleš Berger in Tanja Petrič.

V zbirki Nova lirika je v desetih letih izšlo 30 knjig. Letošnje tri predstavljajo pesnike s treh celin: knjiga pesmi Jeana-Josepha Rabearivela Skorajsanje (prevedel in spremne opombe napisal Aleš Berger) in Prevedeno iz noči, izbor pesmi Friederike Mayröcker Smrt zaradi muz (izbrala, prevedla in spremne opombe napisala Tanja Petrič) ter pesmi Mary Oliver Zakaj se zbujam zgodaj (izbrala, prevedla in spremne opombe napisala Tanja Ahlin).
… (cena: 24,94 evra) …
Avstrijska pesnica in pisateljica Friederike Mayrocker (1924) je ena najvidnejših in večkrat nagrajenih sodobnih evropskih avtoric, leta 2004 so jo ob Elfriede Jelinek omenjali kot favoritinjo za Nobelovo nagrado. Pričujoči izbor se bo sprehodil po njenem bogatem pesniškem opusu, od zgodnjih čutno-čustvenih miniatur iz štiridesetih let, prek zanjo značilnih montažnih pesnitev v slogu parlanda, do umirjene refleksivne ljubezenske lirike, posvečene avtoričini življenjski ljubezni, pesniku Ernstu Jandlu. Pesmi Friederike Mayrocker so poetičen, dinamičen in pogosto nekoliko melanholičen preplet podob, ki sestavlja avtoričino pristno in živo pesniško govorico.
… (cena: 24,94 evra) …
Jean-Joseph Rabearivelo (1901–1937) velja za prvega črnskega modernega pesnika in hkrati za utemeljitelja književnosti na rodnem Madagaskarju. Njegova poezija se navezuje na tradicijo francoskega simbolizma, ki ga je dobro poznal, obenem pa jo prevevajo miti in občutenja narave, kot so jih posredovala izročila rodnega otoka. V knjigi sta objavljeni dve njegovi zbirki: Skorajsanje (1934) in Prevedeno iz noči (1935); pesnik je vsako od njiju pisal v dveh jezikih, vzporedno v francoščini in malgaščini, in s tem izkazal privrženost obema kulturama, ki sta ga oblikovali, izvorni in kolonizatorski.
… (cena: 24,94 evra) …
Mary Oliver (1935), ki že desetletja sodi med najbolj priljubljene ameriške pesnice, je navdih za poezijo od nekdaj iskala in našla v naravi, zaradi česar so jo primerjali s Henryjem Thoreaujem, z Emily Dickinson pa si po mnenju nekaterih delita ljubezen do samote in notranjih monologov. Po besedah pesnika in kritika James Dickeyja "Mary Oliver globoko pod površino bleščečega se jezikovnega učinka očara na prav poseben,  subtilen in skrivnosten način. Njene besede delujejo kot urok, povsem drugače od preostalih pesnikov, saj nas začara kot resnična stvarnica."

View Gallery 5 Photos