Mladi upi! Glasujte za balerino Lano Klemen in plesalko latina in standarda Nežo Colja!

Lana Klemen in Neža Colja (foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Zavarovalnica Triglav tradicionalno organizira akcijo Mladi upi in pomaga mladim, da uresničijo svoje sanje!

Letos je nominiranih 20 mladih nadarjenih posameznikov s področja športa, para športa in umetnosti. Najmanj sedem, ki jih bo izbrala strokovna komisija, bo prejelo finančna sredstva za razvoj svojega talenta, enemu od njih pa boste s svojim glasom pomagali prav vi! Med letošnjimi nominiranci sta tudi plesalki Neža Colja in Lana Klemen.

Lana Klemen na enem od številnih tekmovanj v modernih tekmovalnih plesih

Lana Klemen je stara 16 let, a že velja za enega največjih upov slovenskega baleta. Je namreč izjemno talentirana plesalka, ki jo odlikujejo tudi odlične delovne navade in želja po izpopolnjevanju. Kot pionirka in mladinka je osvojila številne naslove svetovnega in evropskega prvaka. Dokaz, da se Lana uvršča v skupino najbolj perspektivnih mladih baletnih plesalcev tudi v svetovnem merilu, pa je sprejem na ugledno baletno šolo v Londonu. “Lana je poseben talent in presenetljivo zrela za svoja leta. Njena zrelost in natančnost pri vsakodnevnih treningih baleta sta bili mnogokrat nagrajeni z najvišjimi nagradami na državnih in mednarodnih baletnih in plesnih tekmovanjih. Lana se je kot mlada baletna plesalka redno udejstvovala in izobraževala na poletnih plesnih šolah v tujini ter uspešno nastopala na številnih nastopih in prireditvah v okviru Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana,” pravi njena nekdanja mentorica Marinka Ribič.

Marca 2021 se je razveselila novice, da je sprejeta na triletni program klasičnega baleta na njeni sanjski šoli English National Ballet School. Ta program ji bo omogočil profesionalno plesno izobrazbo in jo pripravil na plesno kariero. Svoje šolanje v Londonu je začela z letošnjim šolskim letom.

“Po končani šoli definitivno nameravam opravljati avdicije za različne teatre v Evropi, ali pa celo kje drugje, saj umetnost nima meja in težko vem, kam me bo odneslo. Moje največje sanje so plesati v Netherlands Dans Theater, ki je najbolj znana sodobna kompanija s klasično treniranimi plesalci in najbolj znanimi koreografi ta hip. Po končani baletni karieri bi sigurno želela ostati v plesnih vodah in se preizkusiti z ustvarjanjem lastnih koreografij,” pravi Lana.

Neža Colja

Neža Colja je dijakinja 4. letnika športnega oddelka Ekonomske gimnazije Franceta Prešerna v Kranju, ki je zaljubljena v ples. Trenira standardne in latinsko-ameriške plese. “Ples so moje sanje, moj ritem življenja, moja prihodnost,” pravi. Pleše odkar pomni in brez te svoje največje ljubezni si ne predstavlja življenja. Svoje novo poglavje v plesnem življenju je nato začela konec leta 2019, ko se je ujela s soplesalcem Stefanom Chiarijem iz Gorice v sosednji Italiji. Sta člana plesnega kluba ŠRKD Diamant v Ljubljani, člana slovenske plesne zveze in slovenske državne reprezentance. “Trenirava v Sloveniji in v Italiji, šest dni v tednu. Z vztrajnostjo, predanostjo, jasnimi cilji, podporo domačih nama uspeva premagovati vse ovire in kilometre na cesti in plesnem podiju,” pravi Neža.

Neža in njen soplesalec se zavedata, da je poleg trdega dela ključ do njunega uspeha udeležba na čim več mednarodnih tekmovanjih in mednarodnih plesnih kampih ter dodatno izobraževanje v tujini z mednarodnimi plesnimi trenerji.

Za Lano in Nežo in seveda za vse ostale lahko glasujete na linku https://www.mladi-upi.si/ s klikom na simbol srčka. Vsem lahko pomagajte do uresničitve njihovih ciljev in sanj! Vsaka oseba lahko v enem dnevu odda največ en glas za enega kandidata. Glasovanje bo potekalo do 16. decembra 2022 do 9. ure, prejemniki finančnih sredstev pa bodo znani 16. decembra 2022 po 12. uri.