LOL Kako smo Slovenci zasnovali kitajski internet, kdo lajka Uršiko Zalo?

Pri Cankarjevi založbi vas čakata dve novi knjigi slovenskih avtorjev:  Od genov do zvezd Saša Dolenca (ilustriral Igor Šinkovec, uredila Ana Ugrinović, cena 22, 95 evra) in sLOLvenski klasiki 1 Boštjana Gorenca – Pižame (uredila Ana Ugrinović, ilustracije Matej DeCecco in Ančka Gošnik Godec, cena 16,95 evra).


Boštjan Gorenc – Pižama je v svoji knjigi sLOLvenski klasiki 1 omrežil 50 literarnih klasikov in njihovih del – prizanesel ni niti Prešernu niti Muci copatarici – in jih (spletno) interpretiral času primerno. Končno bomo izvedeli, kdo lajka Uršiko Zalo na facebooku, kakšen mail je s Centra za socialno delo dobila požrešna vrabčevka, ki je "vse proso za sineka sama pozobala" in kaj o zvezdniku in poslovnežu Martinu Krpanu pišejo tračarski časopisi. Boštjan Gorenc – Pižama (1977) je v književnih krogih poznan predvsem kot prevajalec. Najmlajšim se je priljubil s prevodi serij o Kapitanu Gatniku (Pilkey) in Gospodu Gnilcu (Stanton), najstnike je prepričal s prevodi uspešnic Krive so zvezde (Green), Čudo (Palacio) in Eleanor in Park (Rowell), odrasle pa je prestavil v krvavi fantazijski svet Pesmi ledu in ognja (Martin). Za prevod romana Dobra znamenja (Gaiman, Pratchett) je bil leta 2012 uvrščen na častno listo IBBY, Mednarodne zveze za mladinsko književnost, za svoj prvi uradno izdani prevod (Knjiga prerokb – odgovori na življenjska vprašanja) pa se pretvarja, da se ni zgodil. Z Matejem de Ceccom je 2015 izdal prvi zvezek stripov o Šnofijevi druščini, s katero spravljata v smeh Pilovke in Pilovce že od leta 2008. sLOLvenski klasiki 1 so njegov solistični prvenec, s katerim se hoče prepričati v utvaro, da petnajst let visenja na internetu ni bil stran vržen čas. V prihodnosti ga čakata izida dveh otroških slikanic, na srečo bralcev in založbe pa bo zanju prispeval zgolj besedilo. Sicer se ukvarja še s stand-up komedijo, snemanjem podkasta Glave in sestavljanjem seznamov s tremi postavkami.
Kako smo Slovenci zasnovali kitajski internet, v čem se ljudje razlikujemo od živali, kako veliko je vesolje, kaj je iztrebilo dinozavre, kako doma vzgojiti genija, zakaj človeštvo napreduje in kako zaznati življenje na tujem planetu so le nekatere od zanimivih reči, ki bodo tako mladim kot odraslim odprle oči in nas spodbudile k razmišljanju. V zbirki izbrani in novih zgodb s številnih področij moderne znanosti Sašo Dolenc zgodbe zapiše tako, da bodo navdušile bralce vseh starosti. Knjigo, obogateno z ilustracijami Igorja Šinkovca, tako nedvomno odložimo mnogo pametnejši, kot smo jo vzeli v roke.