Kako premagati nespečnost

Ali se je tudi vam že primerilo, da se čez dan nikakor niste mogli zbrati, ker ste se vso prejšnjo noč premetavali po postelji? Za vas smo zbrali nekaj nasvetov, kako premagati nespečnost. Telo za normalno delovanje potrebuje počitek. Če ne spimo dovolj, se dokaj hitro začnejo kazati posledice. Če dolga ne nadomestite in ves teden spite po dve uri premalo, telesu dolgujete več kot eno noč spanja! Vam je znan kateri do spodnjih znakov?
•    težave s spominom in z zbranostjo,
•    padec delovne sposobnosti,
•    razdražljivost,
•    navali zaspanosti,
•    jutranji glavoboli,
•    slabo razpoloženje,
•    nerodnost …
Če vas pestijo omenjene težave, tudi vi spadate med tiste, ki telesu dolgujejo preveč spanca, to pa lahko povzroči dolgotrajne posledice.
Zato smo za vas pripravili deset nasvetov za boljši spanec:
1.    Pazite na hrano, ki jo zaužijete pred spancem. Nekaj ur prej se izogibajte poživljajočim prigrizkom in napitkom. Enako slabo je, če greste spat lačni, saj boste v tem primeru vso noč poslušali kruljenje želodca. Najbolj priporočljivo je večerjati vsaj dve uri pred spanjem.
2.    Pred spanjem si privoščite skodelico toplega zeliščnega čaja, ki bo pomiril vaše misli in vas popeljal v sladke sanje.
3.    Če vam čaj ne pomaga, poskusite z naravnimi sredstvi proti nespečnosti. Za rastline, ki najbolj pomirjajo, veljajo baldrijan, kamilica, melisa, pasijonka in šentjanževka.
4.    Poskusite z meditacijo ali dobrim starim štetjem ovčic. Boljši spanec prinesejo tudi preproste dihalne vaje. Tri sekunde vdihujte skozi nos in nato tri sekunde izdihujte. Potem za hip počakajte in nadaljujte. Vajo večkrat ponovite.
5.    Priporočljiva je redna telovadba, pomaga pa tudi krajši večerni sprehod pred spancem. Po telovadbi si privoščite toplo kopel, ki bo sprostila telo in vas bo prijetno uspavala.
6.    Če vas večkrat mučijo skrbi, ki se jih tudi zvečer ne morete otresti, jih zapišite v zvezek ali dnevnik.
7.    Zavrtite si umirjeno glasbo ali pa pustite prižgan radio. Priporočljivo je poslušanje zvokov oceana, žvrgolenje ptic ali oglašanje čričkov.
8.    Pomagajte si z alternativno medicino. Eterična olja prispevajo k dobremu duševnemu in telesnemu počutju. Raziskave pravijo, da so najprimernejša olja sivke, kamilice, bergamotke, sandalovine in mandarine.
9.    Privoščite si akupunkturo ali pa si sami pomagajte z akupresuro.
10.    V spalnici naj vladajo predvsem mirne, pastelne barve.
Najpomembnejše pa je, da uživate v življenju. Vzemite si čas zase, razvajajte se in pozitivno razmišljajte, pa boste tudi bolje spali.

Vir: Viva – revija za zdravo življenje
www.dormeo.net