Plesalec Cigoj uvozil novo Rusinjo, zdaj pa dela poizvedbe

Izklesana postava je že nekaj časa Mišev zaščitni znak.

Natalija Ševčuk je novopečena soplesalka Miše Cigoja, ki se je pred dvema dnevoma vselila v njegov ajdovski dom. Načrtujeta prestopiti med profesionalce, ampak tekmovati samo v standardnih plesih. “Natalijo sem našel v Rusiji, kje drugje …. hahaha … Nič ni še stoprocentno odločeno. Najprej bova poizkusila, potem pa videla, kako nama gre skupaj. Imam veliko dela s poučevanjem. Stalno sem razpet med Španijo, Nemčijo, Rusijo, Hrvaško, Izraelom. Poučujem okoli petdeset plesnih parov po omenjenih državah v različnih klubih. Ravno sva z mojo bivšo soplesalko Ano Matus poučevala v Italiji. Sicer mi pa manjkata še dva izpita in diploma na ekonomsko-komercialnem faksu v Celju, ki ga sicer delam v Novi Gorici.”

Miša Cigoj in njegova zadnja soplesalka Olga Tarasova sta na državnem prvenstvu v kombinaciji dosegla tretje mesto; njuna zveza se je končala zelo burno, z Olgino izselitvijo iz Miševe garsonjere. Ali čaka Natalijo podobna usoda?
Polno zaposleni Miša pa je našel čas za pisanje pisma predsedniku Plesne zveza Slovenije Dragu Šuleku in članom strokovnega sveta na Plesni zvezi Slovenije. Pismo je naslovil kar Poizvedba. “Na Vas se obračam z vprašanjem glede orientacije Plesne zveze Slovenije. Kot dolgoletni član (22 let) te inštitucije bi zelo rad dobil odgovor o prihodnosti in planih. Kot ste verjetno vsi dobro obveščeni se je WDSF odločila za strogo prepoved vseh angleških in ostalih WDC tekmovanj. S tem naj bi promovirala športni duh naše discipline, s ciljem, da bomo nekega dne na Olimpijskih igrah. WDSF že več časa tudi sankcionira pare, ki se kljub prepovedi udeležujejo omenjenih tekmovanj, zanima pa me kako je s tem pri nas. Prosim za pojasnilo!
Druga stvar je Slovenska Državna reprezentanca in določanje trenerjev ter parov za svetovno prvenstvo. Kot mi je znano se je na zadnjem treningu reprezentance odvijalo precej zelo čudnih stvari. Prvič gost je bil trener, ki nima WDSF trenerske in sodniške licence, kar je po mojih informacijah, po pravilih le-te organizacije prepovedano. Po mojih informacijah je gostujočega trenerja določil en od slovenskih tekmovalcev WDC, ki prav tako nima nobene povezave z WDSF ali funkcije v Plesni Zvezi Slovenije. Zanima me kako je s tem in kdo ima kompetence za odločanje in kakšni so kriteriji.
Tretja stvar je objavljanje v medijih. V medijih se veliko poroča o rezultatih parov, ki nastopajo v WDC tekmovanjih, tako amaterskih kot profesionalnih. Zakaj Plesna Zveza Slovenije ne pritisne na medije in zahteva objave naprimer zmage na svetovnem prvenstvu v 10ih plesih Professional Division, ki jo je dosegel naš par. Zdi se kot, da ta rezultat ni pomemben. Po mojem mnenju pa je prav ta in temu podobni rezultati naš joker v rokavu v boju proti privatnim organizacijam, ki zavirajo neizbežen razvoj športnega plesa pri nas in širše. Prosim za pojasnilo!
Vnaprej se Vam zahvaljujem za odgovor in pričakujem, da se bodo te stvari razjasnile, oblikovale in sledile toku WDSF. Sicer bom primoral urgirati pri g.Carlosu Freitagu in zaprosil za registracijo nove plesne zveze v Sloveniji, ki bo sledila pravilnikom in trendom WDSF. Moja želja pa je ravno nasprotno, da se drobljenje na nepotrebne delčke ustavi, ko je še čas. Odločitev je vaša, vendar upam, da bo pravočasna in učinkovita.”

Za trenerja Luca Baricchija Miša meni, da nima ustrezne trenerske in sodniške licence.
Miša je dobil zelo hitro tudi odgovore, posredovala mu jih je Nataša Ambrož, funkcionarka Mednarodne plesne zveza IDSF, ki jo Miša sicer imenuje WDSF. ”IDSF trenutno prepoveduje vse tekme, ki niso na IDSF koledarju z izjemo 3 velikih tekmovanj v Angliji ( Blackpool, International in UK). Slovenska Zveza se teh omejitev tudi drži.  IDSF nima nikakršne prepovedi v zvezi z angažiranjem trenerjev v nacionalnih organizacijah, ima pa seveda politiko, da na svojih izobraževalnih seminarjih angažira strokovnjake iz vrst IDSF in IDSF PD . Trenerja je res predlagal Domen Krapež, vendar ga je potrdil strokovni svet, ki je za take odločitve pristojen. IDSF nima nikakršnih trenerskih licenc temveč samo sodniške. Tu se moram strinjati s tabo, da na žalost rezulat , ki sta ga dosegla Luca in Tjaša ni imel nikakršnega odmeva v medijih in da je na tem področju potrebno še veliko storiti. Kot član predsedstva IDSF sem verjetno najbolje informirana o vseh pravilih saj sodelujem pri kreiranju politike in smernic v mednarodni zvezi. Trenutno PZS sledi vsem pravilnikom in smernicam IDSF in pripravlja potrebne spremembe za ureditev statusa profesionalnih tekmovalcev, tako PD kot WDC.Verjemi mi, da bom prva ki bom reagirala če PZS ne bo sledila usmeritvam in pravilom IDSF. V vodstvu IDSF pa se  zavedamo, da je za potrebne spremembe na nacionalni ravni potrebno dati dovolj časa.”
Nataša Ambrož kot druga podpredsednica in vodja izobraževanja pri IDSF Miši pojasnjuje stanje pri nas in v tujini.
Miševo pismo je tudi reakcija na aktualno vojno med dvema mednarodnima plesnima organizacijama, ki počasi, a vztrajno krojita usodo športnih plesalcev in posledično trenerjev. “Pismo sem poslal z namenom, da se naši spet malo zbudijo, da se začnejo zavedati, da veliko stvari ne delajo prav. Sicer pa se večina projektov tako ali tako zgodi izven naše plesne zveze. V tujini se pripravljajo velike spremembe v ocenjevanju parov, povečalo se bo število parov, ki se bodo uvrstili v finale (do zdaj jih je bilo šest), skratka, naši ne smejo spati.”
Z njegovimi trenerskimi metodami se marsikdo ne strinja, a Miša poučuje okoli petdeset parov po Evropi.
View Gallery 5 Photos