Kako osrečiti druge proti njihovi volji? Ljubezenski odred to zna.

V knjigarni Konzorcij je bila minulo sredo predstavitev romana za odrasle Dese Muck, priljubljene pisateljice otroških in mladinskih del, z naslovom Odred (ali kako osrečiti druge proti njihovi volji), ki je izšel pri Založbi Mladinska knjiga (urednica Nela Malečkar, zbirka Oddih, oblikovanje in risba Luka Seme, jezikovni pregled Mateja Dermelj).

… (cena: 25,95) …
Odred je po veliki knjižni uspešnici Panika (2003) Desin tretji roman za odrasle. V njem na komičen in sarkastičen način prikazuje nastanek in razvoj politične stranke. Glavni protagonisti romana se spoznajo na odprtem psihiatričnem oddelku, ugotovijo, da so skupaj močnejši in ustanovijo Ljubezenski odred – krajše poimenovan tudi LO ali Odred. Ne združijo jih le vsakodnevne skupinske terapije, ampak tudi občutek za popravljanje krivic, ki jih zaznavajo v bližnjem okolju. Močna želja po osrečevanju drugih in njihovi dobri nameni pa kmalu prestopijo zidove psihiatrične bolnišnice.
… predstavitev knjige v ljubljanskem Konzorciju …
Takrat je bilo, če se spominjate, zelo lepo in sončno poletje. Za nas vse tako usodna zgodba se je začela 12. avgusta, v ponedeljek. Večino bodočih članov Ljubezenskega odreda so na odprti psihiatrični oddelek pripeljali med vikendom, saj je značilno, da se pri ljudeh z depresivnimi motnjami in drugimi psihopatologijami težave najbolj izrazijo ob koncih tedna in med prazniki. Tedaj je tudi največ samomorov. Julija, ko se začnejo dopusti in se konča šola, dosežejo vrhunec, potem njihovo število počasi upada, spet pa se začnejo množiti spomladi, prav takrat ko se ljudje, ki nimajo duševnih težav, ravno najbolj veselijo življenja.