Mlakar odhaja, Sotlar ne bo tekmoval, Činej poškodovan, Danaja druga Nika

V Italiji, v Riminiju v Expo centru je od 21. do 25. oktobra potekalo svetovno prvenstvo v hip-hopu, electric boogiju in breake danceu. Poleg omenjenega svetovnega prvenstva se je zgodil še prvi IDO Gala World Event. Slovenci smo bili del obeh tekmovanj, reprezentanca je štela okoli 400 plesalcev. Tekmovali so plesalci iz 32 držav, s treh celin in Slovenci so spet upravičili vlogo favoritov s petimi zlatimi, šestimi srebrnimi in tremi bronastimi medaljami pa tudi s petimi nehvaležnimi četrtimi mesti. V posameznih kategorijah je bila konkurenca zelo številčna in je štela tudi čez sto plesalcev, kar kaže na to, da je hip-hop še vedno zelo popularen in da gre za eno od največjih IDO tekmovanj. Poleg številčnosti je bila konkurenca tudi močna. Poljaki so pokazali velik napredek, poleg tega so tudi neevropske države, kot sta Kanada in Južna Afrika, s številnimi odličnimi plesalci dajale občutek, da gre za svetovno prvenstvo. Tako sta imeli tudi slovenski sodnici Žužana Bartha in Diana Drobnič Gorenc težko nalogo izločiti in odločiti, kdo je najboljši. Prav tako so tudi Živa Laterner in Darja Zupanc v računski službi ter v zakulisju Miha Krušič z ekipo delali vsak dan od jutra do večera. Upam si trditi, da je tudi zato tekmovanje teklo, kot je treba po urniku in brez zapletov, saj Slovenci znamo izpeljati in organizirati tudi tako velike plesne dogodke. Le pri novih kategorijah pri IDO EUSA hip-hop univerzitetnega prvenstva je bilo nekaj težav.

Večina Slovencev je skrbela, da je tudi v zakulisju vse teklo, tako kot mora.
Vodji naše reprezentance sta bila Aljoša Kocjančič in Dejan Zečević, ki je pohvalili odlično organizacijo in pripravo zelo prostorne dvorane, ki je na dvignjenem odru dala novo dimenzijo in raven tekmovanj za ulične plesne kategorije. Poleg tega so bile tudi vse tribune za gledalce polne, kar je seveda po poročanju plesalcev vplivalo na fantastično atmosfero v dvorani. "Organizacija tekmovanja je bila na visokem nivoju. V mestu je bilo lahko dobiti poceni spanje, Plesna zveza Slovenije pa je poskrbela za subvencijo prevozov ter plačilo startnine in licenc za mladince in člane, zato tekmovanje ni bilo velik strošek. Dvorana FIERA je ogromna, kjer dobiš vse, kar potrebuješ. Prvič smo plesali tudi na plesišču, ki je dvignjeno, ozvočenje je bilo super in tudi scena je bila lepa. Vzdušje neverjetno. Tekmovanje je potekalo po urniku ali pa celo hitreje, "back stage" ekipa, ki je bila slovenska, je res delala na polno," je bil navdušen Dejan Zečević.
V kategoriji otrok so si vse finale in naziv najboljših na svetu priplesali plesalci iz plesnega kluba Bolero. Med solistkami je bila najboljša Danaja Ažman, ki je šesta na svetu in tudi četrta v paru s soplesalko Kajo Simrajh. Očitni res ni kri voda, saj je Danaja sestrična Nike Kljun, ki še zdaj edina nosi naziv svetovne prvakinje med članskimi hip-hop solistkami.
Danaja Ažman, sestrična Nike Kljun, je kljub dvema šivoma in manjšemu pretresu glave tik pred odhodom na svetovno prvenstvo tekmovala in na koncu sijala od sreče.
S hip-hop formacijo Home run pa so bolerovci postali svetovni prvaki. Poleg tega so tekmovali še v produkciji z naslovom 100 shades of B in zlatu dodali še srebro. Barbee Šuštaršič, trenerka in koreografinja iz plesnega kluba Bolero, meni, da srčnost še kako šteje za doseg vrhunskega rezultata : "Moram reči, da kar se tiče naših občutkov in odzivov plesalcev, da podobne tekme še nismo doživeli. Všeč mi je, kako smo dihali skupaj, jokali od sreče in na splošno bili kot eno. Plesalci so pokazali, da imajo srce na pravem mestu."  
Svetovni prvaki v hip hop otroških formacijah iz Plesnega kluba Bolero s trenerko Barbee Šušteršič.
Med mladinci je presenetljiv rezultat dosegla Urša Škubic iz Plesno-športnega društva Artifex, ki je postala vice svetovna prvakinja v hip-hopu, medtem ko je bila državna prvakinja Nina Ukmar iz Plesnega kluba ADC Ajdovščina šele na 24.mestu. Trener in koreograf Žiga Mlakar iz  Artifexa pravi, da je Urša Škubic ena od naslednjih uspešnih generacij, na katero bomo lahko ponosni, da bo predstavljala našo domovino: "Drugo mesto moje varovanke Urške bom opisal kot končno potrditev njene predanosti plesu in trdega dela, ki ga konstantno vlagava v le- tega."  Na peto mesto sta se med hip-hop pari uvrstila Bor Prokofijev in Izza Črne iz Plesno-športnega društva Artifex. Mala hip-hop skupina Fierce iz ŠKDK Plesni val Celje je postala svetovni podprvak, medtem ko je hip-hop formacija Make it rain iz Plesnega kluba Bolero za las zgrešila medaljo in tekmovanje končal na četrtem mestu. V electric boogiju sta najboljši rezultat dosegla Žiga Colarič in Niko Komac iz Plesnega kluba Miki s petim mestom. V breake danceu je bil najboljši solist Filip Kovačič iz Plesnega kluba Zeko, ki je osvojil bron. Še uspešnejši pa so bili break dance teami, kjer sicer konkurenca ni velika, ampak tudi šteje, in sicer 007 Crew  iz KUD Superstar in ŠKD Bast so postali svetovni prvaki, Go Breakers JR. iz kluba V.I.P. so svetovni podprvaki, The Chosen Ones JR. iz Plesnega kluba Zeko pa so osvojili tretje mesto.
Mladinska svetovna podprvakinja Urša Škubic iz Plesno-športnega društva Artifex.
V članski hip-hop kategoriji sta bila najuspešnejša bila Žiga Mlakar in Katjuša Premk iz Plesno-športnega društva Artifex, ki sta med pari ponovila uspeh izpred treh let in znova postala svetovna prvaka. Žiga Mlakar, eden najvidnejših članov plesne skupine Artifex, mi je iskreno zaupal svoje občutke ob tem uspehu, o odhodu v tujino in kaj zdaj to pomeni za plesno šolo Artifex, saj jih zapušča glavni trener in koreograf: "Občutki so zelo prepleteni, seveda zelo pozitivni, saj sva ponovila rezultat in spet osvojila zlato, ampak mi to niti ne pomeni toliko kakor energija, do katere sva zgradila najin odnos čez vsa ta leta, in pa občutki, ki sem jih doživljal na in ob odru. Konec koncev noben pleh nikoli ne bo toliko vreden, kakor je spomin. Tudi približno ne vem, kje je pokal od najinega prvega naslova ali pa kje so medalje, ki smo jih pobrali s fanti, slike se pa vrtijo po glavi vsakič, ko pomislim, kaj in kako je bilo in s Katjušo ter z vsemi ostalimi, s katerimi smo osvajali takšne in drugačne odre. Ti spomini so neprecenljivi. Vzdušja v dvorani sploh nisem imel časa začutiti, ker sva takoj po tekmovanju odšla, kot tekmovalec se pa itak več ali manj posvečaš svoji boljši polovici, tako da dvorano, oder in podobno vsaj jaz po navadi zanemarim oziroma odmislim. Zaradi selitve v London se mi zdi, da je vse skupaj, sploh kar se tiče občutkov, samo še potenciralo. Vse je bilo še bolj intenzivno, ker se mi zdi, da sva oba hotela pokazati, kaj in kako znava, in bolj kot tekma to, da sva plesni in prijateljski par, in zdi se mi, da so to vsi začutili. V glavi je bilo seveda zaradi tega kar burno vse skupaj. Konec koncev z nekaterimi ljudmi plešem že več kot šest let. Lahko bi rekel, da sem bil prvič tako na odru v Riminiju s Katjušo kot dva dni kasneje v Londonu z ekipo, kamor smo bili drugo leto zapored povabljeni na najbolj prepoznaven dogodek uličnih plesov na Otoku – Dancer Delight,  prvič ujet v zelo sentimentalen svet. Ko potegnem črto, so občutki na zelo, zelo pozitivni ravni, čeprav govorimo o "odhodu". Moj odhod v London je samo še novo poglavje v naši zgodbi, ne spremeni ničesar. S fanti se strinjamo, da lahko taka stvar samo ogromno doprinese, kaj in kako se bo dogajalo, noben ne ve, ampak ni ravno to" finta" življenja? To ni odhod, je le korak naprej. Fantov in naših plesalcev ne bi zapusti nikoli, in to, da živim v drugem mestu, je problem samo tistim, ki so, kot bi Angleži rekli, "close minded". Vem, da sem dobil v življenje signal, da je čas da raziščem, se naučim in izkusim še marsikaj drugega, da bom lahko le-to delil naprej tako med fante, naše plesalce in celo slovensko plesno kulturo. Če ste pozabili, smo s fanti vsem odprli svoja vrata, pa se mi zdi, da smo še zmeraj  preveč "slovenclni", da bi to izkoristili."
Svetovna prvaka Žiga Mlakar in Katjuša Premk iz Plesno-športnega društva Artifex.
V članski hip-hop disciplini pa so uspeh dopolnili še plesalci iz Športno-kulturnega društva Plesni studio Novo mesto s formacijo Sofly, ki so postali svetovni podprvaki. Žiga Sotlar, plesalec, koreograf in trener formacije Sofly, je tudi oznanil, da ne bo več tekmoval: "Kategorija članskih hip-hop formacij je bila letos zelo močna, saj jih je tekmovalo kar 36. Lahko bi rekel, da smo si v finalu konkurirale tri formacije, kar je bila potem samo stvar okusa sodnikov, kateri stil bodo izbrali, kajti bili smo povsem drugačni. Več kot sam naslov svetovnih podprvakov mi je pomenil odziv publike, sodnikov in pa neverjeten "feedback" vseh ljudi, ki so hodili do nas. Tekma je bila predvsem za nas zelo naporna, saj smo imeli šest krogov v enemu dnevu, in sicer štiri kroge svetovnega prvenstva in pa dva kroga gala večera, ampak smo kljub temu na odru vseh šest ponovitev dali 200 odstotkov. Stati na odru z mojo formacijo, predvsem v večernem gala delu in pa finalu, ko so oder "okrasili" z meglo, lučmi in efekti, je bilo neprecenljivo. Mislim, da mi bo ta tekma še posebej ostala v spominu, saj je bila to moja zadnja formacija v vlogi plesalca."
Svetovni podprvaki Sofly iz Športno-kulturnega društva Plesni studio Novo mesto so bogatejši za srebro in 3000 evrov.
Pri članih pa so tako pri electric boogiju kot break danceu poskrbeli še za presenečenje. Pri slednjemu zaradi poškodbe na samem tekmovanju glavnega favorita Tomija Čineja iz kluba V.I.P., ki je bil na koncu četrti, kot zaradi zmage Aleša Ivanuše iz Plesnega kluba Zeko, ki ni mogel verjeti, da je postal svetovni prvak med članskimi break dancerji. Pri electrik boogiju pa sta tokrat presenetljivo brez odličja ostala Andraž Mrak in Dejan Djurovič iz Plesnega kluba Miki, ki sta bila četrta. Kakšno veselje in stres je doživljal trener Aleša Ivanuše, Dejan Zečević, si lahko zlahka predstavljam: "Sam sem najbolj vesel za Aleša Ivanušo, s katerim sva skupaj v desetih letih doživljala veliko vzponov in padcev – prepričevanj naj kljub neuspehom še nadaljuje in vztraja. Končno mu je uspelo. Bil sem zelo nervozen, zato sem se vmes pred battlom kar malo umaknil. Po navadi nisem nervozen in kar dobro prenašam stres in mirim plesalce, tokrat pa je bilo zame zelo stresno. Uspeh je velika nagrada tudi za naš klub in zame ter dokaz vsem plesalcem, da če si zelo želiš, delaš in predvsem vztrajaš, se na koncu obrestuje."
Na vrhu sveta tudi Aleš Ivanuša iz Plesnega kluba Zeko.
Še en naslov svetovnih prvakov so si priplesali Generic Crew  iz KUD Superstar, The Chosen Ones iz Plesnega kluba Zeko so osvojili srebro, s četrtim mestom pa so uspeh med članskimi break dance timi dopolnili Go Breakers iz klub V.I.P.  Med člani 2 smo Slovenci imeli tekmovalce med  hip-hop malimi skupinami in formacijami iz Športno-kulturnega društva Plesni studio Novo mesto, kjer je mala skupina Jagodni izbor dobila bron, formacija For Real pa je bila peta.
Dollie Henry iz Velike Britanije je bila ena od VIP-sodnikov na prvem IDO Gala World Eventu.
Med samim svetovnim prvenstvom se je zgodil tudi prvi IDO Gala World Event, kamor so bili povabljeni najboljši in zmagovalci iz leta 2014. Med njimi smo lahko tako videli tudi Slovence, in sicer solistko Niko Mlakar iz Plesnega društva Blejski plesni studio, Radovljica, malo skupino Fly me to the moon in formacijo Recycle iz Plesnega društva Kazina ter formacijo Sofly iz Športno-kulturnega društva Plesni studio Novo mesto. Vse je potekalo zelo slavnostno, le slišati je le bilo, da bi bil ta gala dogodek morda primernejši v sklopu kake druge tekme ali pa kar sam zase. Vodja slovenske reprezentance Dejan Zečevič nam je še sporočil: "Bili smo priča tudi zgodovinskemu dogodku IDO GALA World Event, kjer se je najboljših deset točk iz različnih svetovnih prvenstev in disciplin pomerilo med seboj za denarno nagrado, ki je bila za zmagovalno točko 4000 evrov, drugouvrščeno 3000 evrov in tretjeuvrščeno 2000. Sodili so VIP sodniki, ki so zelo znani v svetu plesa nasploh. Za ta dogodek se gre najbolj zahvaliti naši Fioni Johnson Kocijančič, ki je najbolj zaslužna, da se je to zgodilo." Prvo nagrado so dobili plesalci iz Kanade s koreografijo Oorah. Med najboljše tri so se uvrstili tudi naši So fly, ki bodo denarno nagrado 3000 evrov za drugo mesto razdelili in jo porabili za nadaljnja tekmovanja in festivale. Tretje mesto sta si priplesala Versveld Coralle in Peter Bradley iz Južne Afrike.
Zmagovalci prvega IDO Gala World Eventa so profesionalni plesalci iz Kanade.
Čestitke vsem plesalcem!

View Gallery 10 Photos