Jaz Elton John. Najbolje pri rokenrolu je to, da je zvezdnik lahko nekdo, kakršen sem jaz!

Eden in edini, Elton John

Pri založbi Učila, ki že vrsto let skrbi za prevode biografij znanih glasbenih ustvarjalcev, je izšla biografija Eltona Johna.

Elton John je eden največjih in najuspešnejših glasbenih zvezdnikov vseh časov. V knjigi se britanski glasbenik, ki se lahko pohvali s 26 zlatimi, 38 platinastimi ali večkrat platinastimi albumi in enim diamantnim albumom, izjemno iskreno in nadvse duhovito poda svojo zgodbo.


Elton John, ki se je rodil kot Reginald Dwight, se lahko pohvali z dosežki, ki jim ni para. Je eden izmed najbolje prodajanih solističnih izvajalcev vseh časov, ki je za svoje delo prejel tudi številne nagrade, med drugim 6 grammyjev, 13 nagrad Ivorja Novella in eno nagrado brit, leta 2018 pa so ga razglasili za najuspešnejšega moškega solističnega izvajalca v zgodovini Billboardove lestvice najboljših 100. Njegovo življenje je izjemno, njegovih sedem desetletij (doslej) pa polnih neverjetnih vzponov in padcev.


Karizmatični britanski glasbenih se v svoji prvi uradni biografiji spominja odraščanja v londonskem predmestju Pinner, kjer je kot mlad pegast fantič sanjal težko uresničljive sanje – postati pop zvezdnik. Pri triindvajsetih so se mu sanje uresničile – imel je svoj prvi nastop v Ameriki, kjer je pred občinstvo stopil v živo rumenih delovnih hlačah, majici, posuti z zvezdami, in težkih čevljih s krili. Takrat se je rodil Elton John, kontroverzni glasbenik, ki je za vedno spremenil glasbeni svet. Jaz je poln dramatičnih dogodkov, od prvih neuspehov Eltonovega sodelovanja s komponističnim partnerjem Berniejem Taupinom do izbruhov jeze, ko je bil že superzvezdnik z uspešnicami na vrhovih lestvic; od prijateljevanja z Johnom Lennonom, Freddiejem Mercuryjem in Georgeom Michaelom do disko plesa s kraljico; od poskusov samomora do skrite zasvojenosti z drogami, ki ga je držala v krempljih več kot desetletje.


Poleg opisov zakulisnega dogajanja na turnejah Elton kot znani ozdravljeni odvisnik strastno piše tudi o očiščenju od drog in ustanovitvi svoje fundacije za aids, s katero je za boj proti virusu hiv zbral več kot 450 milijonov dolarjev. Opisuje, kako je našel pravo ljubezen, kako je dopustoval z Versacejem in pel na pogrebu princese Diane. Govori o svoji ljubezni do nogometa in kričečih oblačil, razkrije pa tudi precej podrobnosti o svojem odnosu z možem Davidom Furnishem in natančno opiše trenutek, ko je ugotovil, da želi biti oče. S tem pa se je, kot pravi sam, njegovo skoraj urejeno življenje znova obrnilo na glavo.
Jaz je zabavno smešna, razvedrilna in občasno globoko ganljiva pripoved, ki bo bralce popeljala na intimno potovanje z živo legendo.

Urednica slovenske izdaje Branka Fišer je nad knjigo navdušena

Biografijo je prevedel Simon Demšar, uredila Branka Fišer, za trdo vezavo na 350-ih straneh boste odšteli 29,90 evra. Na voljo v knjigarnah Felix ali na spletni strani www.felix.si