Donald Trump. Resnica o poti na vrh

Pri Mladinski knjigi je izšel prevod knjige Donald Trump. Resnica o poti na vrh, delo uglednega novinarja in Pulitzerjevega nagrajenca Davida C. Johnstona, ki je sedanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa spremljal več desetletij, odgrinja zastor pred skrbno oblikovanim javnim likom, družinsko zgodovino in poslovanjem, osvetljuje tudi njegove številne povezave s kriminalci – goljufi in prevaranti ter mafijci  – ter njegovo neizmerno slo po bogastvu in moči. Med postopkom za izbor republikanskega predsedniškega kandidata je bil Johnston med redkimi novinarji, ki je Trumpovo kampanjo jemal resno in svaril pred nevarnostjo njegovega vzpona na vrh.

David C. Johnston (foto: www.democratandchronicle.com)
V pričujoči knjigi avtor kratko, jedrnato in z dokazi podprto razkriva, kaj se skriva za podobo samooklicanega milijarderja in "vrhunskega pogajalca". Spoznamo Trumpovo družinsko ozadje, bolj ali manj spretne posle v nepremičninarstvu, gradbeništvu in igrah na srečo, pri katerih se je redno povezoval s sumljivimi liki iz ameriškega podzemlja. Pred nami je neolepšan portret demagoga, ki zna očarati, ki hoče biti oboževan, ki ima o sebi odlično mnenje, a kot poudarja avtor knjige, v resnici ne premore niti trohice introspekcije in nima znanja niti želje po znanju o področjih, za katere je pristojen in odgovoren.
Donald Trump (foto: sl.wikipedia.org)
Johnston v svoji knjigi, ki je v izvirniku izšla avgusta 2016, nenehno opozarja, da je Trump vse, kar danes počne v Beli hiši, počel tudi doslej, le da ima njegovo početje zdaj veliko usodnejše posledice za Ameriko in svet.