Dekle, ki je živelo dvakrat

Razveselili smo se šeste knjige o Lisbeth Salander

Šesta knjiga v seriji Millennium, v kateri se Lisbeth Salander sooči z najpomembnejšo bitko svojega življenja – se bo po njej končno lahko pomirila s preteklostjo?

Lisbeth Salander, dekle z zmajskim tatujem, sijajna hekerka, nepredvidljiva avtsajderka, vzkipljiva iskalka pravice zase in za druge, je izginila. Po smrti svojega skrbnika Holgerja Palmgrena je prodala stanovanje v Stockholmu in zapustila državo. Tudi iz elektronskega sveta se je umaknila. Nikomur ni povedala, kje je, in nihče se ne zaveda, da je šla v Moskvo, da bi enkrat za vselej poravnala stare račune s svojo večno sovražnico – sestro Camillo. Raziskovalni novinar pri časopisu Millennium Mikael Blomkvist skuša stopiti v stik z Lisbeth. Potrebuje njeno pomoč pri odkrivanju identitete mrtvega moškega, ki je živel na ulicah Stockholma – moškega, ki ne obstaja v nobenih uradnih evidencah in čigar zmedene zadnje besede morda namigujejo tudi v škodo ljudi na najvišjih položajih v vladi in gospodarstvu. V njegovem žepu je bil zmečkan listič z Blomkvistovo telefonsko številko.

David Lagercrantz (foto: Anna-Lena Ahlstroem)

Dekle, ki je živelo dvakrat je šesti roman v seriji Millennium, ki jo po smrti Stiega Larssona v njegovi maniri nadaljuje švedski novinar in pisatelj David Lagercrantz. David Lagercrantz se je rodil 1962 in je švedski novinar in pisatelj, ki živi in ustvarja v Stockholmu. Med drugim je napisal športno biografijo Jaz sem Zlatan Ibrahimović (ki je v slovenskem prevodu prav tako izšla pri založbi Učila International). Leta 2013 so ga iz založbe Norstedts poklicali in vprašali, če bi napisal nadaljevanje kultne trilogije pod skupnim naslovom Millennium. Ponudbo je sprejel in leta 2015 je izšla četrta knjiga v zbirki – Dekle v pajkovi mreži. Peta knjiga, Dekle, ki je iskalo pravico, je izšla dve leti kasneje, leta 2017, še dve pa je pisatelj potrebovala, da je napisal zadnjo knjigo iz serije. "Nisem si predstavljal, kakšen vpliv bo imela novica o prihajajočem četrtem romanu iz serije Millennium. Mislil sem, da bodo ljudje skomignili z rameni in pač živeli naprej, namesto tega pa so švedski in mednarodni mediji skoraj ponoreli in vse skupaj se je stopnjevalo. Seveda sem fantaziral o tem, da bi roman dosegel velik uspeh; konec koncev sem brezupen sanjač. Ko najbolj garam, sanjam o zmagoslavju in najpogosteje sem razočaran. Tokrat pa me je odziv močno presenetil.// Stieg Larsson je ustvaril fantazijski univerzum, ki me ves čas navdihuje. Med poletnim izletom z družino me je prešinila zamisel in povzročila vročico, s katero sem živel tudi med pisanjem knjige Dekle v pajkovi mreži. To ni dobro za moj spanec in mojo nevrozo, je pa zagotovo dobro za moje pisanje," razmišlja avtor ob četrti knjigi Dekle v pajkovi mreži.

Dekle v pajkovi mreži je četrta knjiga o nesmrtni Lisbeth Salander

Šesti (in najverjetneje zadnji) roman iz serije Millennium je v večini držav izšel hkrati z izvirnikom, in sicer konec avgusta. Za prevod v slovenščino je poskrbela Danni Stražar, ki je prevedla tudi vse druge romane iz serije. Knjiga je izšla pri Založbi Učila. Urednica je Branka Fišer, knjiga bo vaša za 14,90 € , najdete jo na policah Felixa ali pa na spletni strani www.felix.si.

View Gallery 4 Photos