Anita Šumer. Naj droži in se krasi!

Anita Šumer je izdala tretjo knjigo v kateri se je lotila okraševanja kruha (foto: Nik Jarh)

Izšla je nova knjiga Anite Šumer Umetnost krašenja kruha!

V sredo, 15. decembra, je v galeriji SLOART v Ljubljani potekala predstavitev nove knjige izpod peresa mojstrice drožopeke Anite Šumer z naslovom Umetnost krašenja kruha. Avtorica je razkrila, da je knjiga tokrat namenjena prav vsem pekom kruha; tako tistim, ki pečejo z drožmi, kot tudi tistim, ki pečejo s kvasom. S prikazanimi tehnikami krašenja in zavijanja lahko svojim umetniškim spretnostim namesto na tortah, sladicah in piškotih tokrat damo duška na sveže vzhajanem ali pečenem kruhu.


Po prvih dveh knjižnih uspešnicah, ki sta sprožili val drožomanije po vsem svetu, se je Anita tokrat osredotočila na umetniški vidik ustvarjanja kruha. Kot pravi sama: “Če sta prvi dve knjigi dali vsebino, tretja knjiga daje obliko.” Mojstrica drožopeke je trike, ki jih je usvojila v zadnjih desetih letih, strnila v opisu petih različnih tehnik krašenja kruha, ki obsegajo šabloniranje, slikanje na testo, uporabo posipov, zarezovanje in lepotičenje s testenimi okraski in posušenim cvetjem. Poleg tega se bodo tako izkušeni kruhopeki kot tudi začetniki razveselili prikaza tehnik zavijanja kruha, saj so lepo okrašeni hlebčki izvirna ideja za darilo.


Umetniški presežki pa niso le dišeči hlebčki, ki jih že vrsto let peče Anita, takšna je tudi njena tretja knjiga Umetnost krašenja kruha. Še preden se bodo zagrizeni peki lotili ustvarjanja, se jim bo pogled zagotovo ustavil na čudovitih fotografijah, ki sta jih ustvarila fotograf Nik Jarh in stilistka Barbara Remec, za zaokroženo celoto pa je poskrbela umetniška direktorica Petja Montañez. Za vse, ki se s krašenjem kruha šele spogledujejo, bodo še posebej uporabne QR-kode pod opisanimi tehnikami. S skeniranjem QR-kode namreč dobimo dostop do 20 videoposnetkov s prikazom postopka, kar je izjemno priročno.

(foto: Nik Jarh)

Anitino knjigo, Umetnost krašenja kruha, bo do konca januarja mogoče naročiti na spletni strani www.drozomanija.si, kjer je najti celo vrsto uporabnih trikov in preverjenih receptov. Od ponedeljka, 20. decembra dalje, bo poštnina prazničnih naročil brezplačna, poleg tega pa bodo na spletni strani na voljo tudi kompleti 6 šablon za krašenje kruha. V ponudbi ne bodo manjkali niti t. i. drožpomočniki za lažje krašenje: drožič – nož za zarezovanje/krašenje testa pred peko, drožšpohtl – nož za deljenje in oblikovanje testa in drožkapa – kapa za pokrivanje vzhajalne košarice. Vsi ti pripomočki so ročno izdelani v Sloveniji izpod rok domačih mojstrov. Bralce, ki slovensko ne razumejo, bo gotovo razveselila elektronska različica knjige v angleškem jeziku, ki bo dostopna od 20. decembra dalje. Nedvomno je knjiga darilo z veliko dodano vrednostjo, saj bo del vsakega prodanega izvoda namenjen neprofitni organizaciji Lunina vila, ki nudi psihosocialno in psihoterapevtsko pomoč otrokom in mladostnikom.