Alja Turk Hvala in Nika Ferjan. Nominiranki akcije Mladi upi Zavarovalnice Triglav.

Alja Turk Hvala (foto: Mateja Jorgovič Potočnik) in Nika Ferjan (foto: osebni arhiv)

Tudi letos, že osmič, nadaljujemo izjemno pozitiven projekt, v katerem je leta 2013 sredstva prejelo 13 mladih upov, v skupnem znesku 60.000 evrov, leta 2014, 2015 in 2016 smo vsako leto 50.000 evrov razdelili med 12 talentiranih posameznikov, v letu 2017 je 13 mladih talentov prejelo skupaj 51.000 evrov, leta 2018 40.000 evrov, lani pa znova 50.000 evrov. Skupaj smo torej v razvoj 88 mladih vložili že 351.000 evrov.V akciji Mladi upi lahko glasujete tudi za dve plesalki oziroma balerini.

Alja Turk Hvala pravi, da so njene globoko ukoreninjene misli plesati, plesati in še več plesati in odgovor na vprašanje, zakaj obožuje ples, je preprost. “Ples je odlična možnost za osebni razvoj; odlično sredstvo za izražanje lastnih idej in misli; pripraven za raziskovanje telesnih zmožnosti … Umetniško-plesno udejstvovanje zahteva veliko predanost in vztrajnost, ampak meni je tako zelo ljubo, ker mora biti obvezno prisoten tudi užitek. In to v veliki meri,” pravi mlada plesalka.” 18-letnica o plesu govori s prav posebnim žarom in neverjetno zrelostjo. “Ko se gib, glasba, čustva in energija povežejo v harmonično enoto, nastopi katarza, tako za plesalca kot tudi za občinstvo. Ples je vstop v transcendenten svet popolne sproščenosti, svobode in sreče. In kar je najboljše, prav nihče ti ga ne more vzeti.”

Alja Turk Hvala (foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Njena plesna pot se je začela pred 12 leti v plesni pripravnici Jane Kovač Valdes na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana na oddelku za sodobni ples. Na KGBL je končala devetletno stopnjo izobrazbe sodobnega plesa, kjer sta jo poleg Kovač Valdesove poučevali še Tanja Pavlič in Sabina Schwenner. Ker želi tudi v prihodnosti vsak dan plesati zase in za druge in podoživljati ta posebni občutek na odru, je že poleti začela pošiljati prijave na plesne akademije po vsem svetu. Med drugim se je prijavila na avdicije za ameriške akademije Julliard, Tisch School of The Arts in Sarah Lawrence College, za nizozemski akademiji Codarts in Fontys Amsterdam University of The Arts, za švicarsko akademijo ZhDK ter za špansko akademijo Instituto del teatre Barcelona.

Alja Turk Hvala (foto: Mateja Jordovič Potočnik)

Njen cilj je, da se po pridobitvi diplome na plesnem področju zaposli v tuji profesionalni plesni skupini. “Trenutno je moja favoritka nizozemska skupina Nederlands dans Theater. Po zaključeni plesni karieri pa bi neizmerno uživala tudi v fizioterapevtskem ali psihološkem delu s plesalci. Zato vztrajno iščem možnosti, kako naj študij plesa združim s sočasnim izobraževanjem s področja fizioterapije ali psihologije. Moj cilj ni postati profesionalna plesalka klasičnega baleta, temveč plesalka, ki baletno tehniko spretno vnaša v moderne in sodobne plesne zvrsti, ki so moja močnejša točka. Prepričana sem, da bom dosegla svoj življenjski cilj, saj se plesa oklepam kot pijanec plota.” Še več podrobnosti o Alji si lahko preberete tukaj, kjer lahko tudi glasujete https://www.mladi-upi.si/kandidati/2020/predstavitev/alja-turk-hvala

Nika Ferjan

Nika Ferjan pravi, da je balet bistvo njenega življenja. Že odkar pomni, jo namreč navdihuje s svojo lepoto in lahkotnostjo. Uživa pa tudi v trdem delu, ki je potrebno za doseganje elegantnosti in lahkotnosti. “Sem velika perfekcionistka. V baletu pa nikoli ne dosežeš popolnosti in prav to me žene, da vložim 200 odstotkov v vsak trening in vajo, tako fizično kot psihično,” pravi mlada baletka.
Z baletom se je začela ukvarjati že pri treh letih, a ga je vse do svojega 12. leta dojemala le kot zabavo, druženje s prijatelji in uživanje v plesu. Ena njenih prvih baletnih profesoric je bila Nena Vrhovec Stevens, nekdanja vodilna balerina SNG Opera in balet Ljubljana. “Ona je tudi eden izmed razlogov, da je balet zame postal mnogo več kot le hobi. Dala mi je ogromno izkušenj na odru, me peljala na različna mednarodna tekmovanja in me motivirala ter spodbujala,” pravi 18-letnica.

Nika Ferjan (foto: osebni arhiv)

Na Konservatorij za glasbo in balet (KGB) Ljubljana je bila sprejeta pri 14 letih. Tam je tudi spoznala, da je balet trdo delo, a da je vanj pripravljena vložiti ves svoj trud in energijo. Baletna pedagoginja in koreografinja Tanja Pavlič s KGB Ljubljana pravi, da je Nika zagotovo “ena najbolj uspešnih mladih plesalk, ki so se v zadnjih 20 letih šolale na Konservatoriju” in da celo v primerjavi z najboljšimi Nika izstopa. Z letošnjim šolskim letom je Nika pričela baletno izobraževanje na baletni šoli John Neumeier v Hamburgu. “Na šolo sem bila sprejeta preko avdicije. Program, v katerega sem vključena (Theaterclass), traja dve leti in njegov namen je, da te pripravi na profesionalno baletno kariero,” pravi Nika. Več o Niki in glas zanjo pa tukaj
https://www.mladi-upi.si/kandidati/2020/predstavitev/nika-ferjan
Glasovanje je odprto do 10. januarja, zato vabljeni k sodelovanju, saj tako tudi vi izberete zmagovalca. V drugem krogu razpisa bo razpisna komisija na osnovi razpisnih meril izmed ožjega kroga finalistov izbrala prejemnike finančne podpore. Izbor prejemnikov finančnih sredstev bo objavljen 12. 1. 2021 po 15. uri.