Aj Vejvej. 1000 let radosti in bridkosti je gladko tekoča kronika umetnikovega razburkanega življenja!

Pri založbi Učila so izšli spomini enega najbolj znanih in najbolj provokativnih umetnikov sodobnega sveta, kitajskega političnega aktivista in disidenta ter mednarodnega borca za človekove pravice, ki s svojo ambicioznostjo po eni in intimnostjo po drugi strani ponujajo poglobljeno razumevanje plejade silnic, ki so oblikovale sodobno Kitajsko, in v pravem času prihajajo kot opomnik, da je treba uperiti vse moči v zaščito svobode izražanja.

Aj Vejvej, ki ga je Financial Times razglasil za ‘najpomembnejšega še živečega umetnika’, New York Times pa za ‘izjemno elokventnega glasnika svobode, ki ga ni mogoče utišati’, je v svojih izjemnih spominih razkril lastno osebno in umetniško zgodbo, ob tem pa hkrati ponudil tako globoko oseben kot distanciran pogled na zgodovino Kitajske – pogled, kot ga lahko ponudi le disident. Leta 1957 v Pekingu rojeni Aj Vejvej, katerega skulpture, instalacije in arhitekturni dosežki navdihujejo milijone ljudi po vsem svetu, namreč velja za ostrega kritika kitajske vlade, njegov politični aktivizem pa je že dolgo trn v peti kitajskih oblasti. Po več aretacijah, ki so kulminirale v večmesečnem tajnem pridržanju in odvzemu potnega lista, se je leta 2015 odločil za selitev v Evropo. V knjigi se Aj poglobi v raziskovanje izvora svoje izjemne ustvarjalnosti in strastnih političnih prepričanj. Tega se loti s pomočjo orisa življenjske poti svojega očeta Aj Činga, enega največjih kitajskih pesnikov, čigar ustvarjalnost je bila prav tako zadušena – čeprav je sprva veljal za Mao Cetungovega zaupnika, je bil med kulturno revolucijo poslan v delovno taborišče v pustinjo, povedno imenovano Mala Sibirija. Tam se Ajeva zgodba začne – piše o otroštvu v izgnanstvu in teži odločitve, da zapusti družino in se odpravi na študij v Ameriko. Nadvse odkrito in prežeto s pikrim humorjem opisuje svojo kasnejšo vrnitev in vzpon
od neznanega umetnika do svetovnega superzvezdnika ter mednarodnega borca za človekove pravice – vseskozi pozoren na to, kakšen pečat je na njegovem delu in razvoju pustilo življenje v totalitarnem režimu.


Urednica Branka Fišer: “1000 let radosti in bridkosti je navdušujoče razsvetljujoča knjiga in izjemen doprinos v ‹knjižnico sveta›. Poleg fascinantne intimne zgodbe izjemnega umetnika namreč podaja tudi pronicljiv epski pogled na zgodovino Kitajske in ponuja pomoč pri razumevanju plejade silnic, ki so pomagale sooblikovati to komunistično-kapitalistično velesilo na Vzhodu. Hkrati pa je še kako potreben opomnik o nujnosti zaščite svobode izražanja in pomembnosti razprave o človekovih pravicah širom sveta.”
Glasbenik Elton John: “Aj Vejvej je eden največjih živečih umetnikov. Je mojster različnih medijev. Vsako njegovo delo ti da misliti, vsakič znova je nepredvidljiv in globoko oseben.”


Eden od znanih citatov avtorja


Knjiga je izšla pri založbi Učila v okviru kulturnega projekta izdaje knjig, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije. Prevod Manica Baša, urednica Branka Fišer: Broširana izdaja ima 368 strani in 16 strani barvnih prilog; cena 22,99€. Več na www.felix.si