4 nasveti za lahko noč in dobro jutro

Celonočno premetavanje po postelji in razmišljanje o tem, kako bi le zaspali, ne zagotavlja ravno spodbudnega začetka prihodnjega dneva. To, da ne morete zaspati, je lahko povezano s celo vrsto s stresom pogojenih faktorjev.
Razkrivamo vam 4 nasvete, s katerimi lahko te negativne vplive na vaš spanec dodobra omejite …
1. Poskrbite za to, da ne boste prepozno jedli
Če zelo pozno jeste, to lahko povzroča nemirne noči. Zato poskrbite, da boste imeli večerjo vsaj 2 uri prej, preden se odpravite v posteljo.
Če ste res lačni in se želodec glasno pritožuje, si privoščite lahek prigrizek, na primer: polnovredne žitarice, ki vsebujejo malo sladkorja, ali majhen sendvič. To bo povzročilo, da se bo v vaše možgane izločil serotonin, vaše telo pa se bo sprostilo.
Na podlagi raziskav, ki so jih opravili na kliniki Mayo, ni trdnih dokazov, da kozarec toplega mleka pred spanjem resnično pomaga zaspati. Zato ga lahko mirno preskočite.
2. Razvijte spalne navade
Pomembno je, da hodite spat ob enakih urah kot čez teden tudi ob vikendih. Ohranjanje vzorca spanja in zbujanja namreč pomaga, da boste zvečer resnično utrujeni in zaspani ter boste tako lažje zaspali.
V pomoč pri razvijanju spalnih navad naj bo uvedba tako imenovane »priprave na spanje«: berite knjigo (vendar ne v postelji) ali pa naredite nekaj razteznih vaj.
3. Naj bo vaša postelja mesto za počitek
Uprite se skušnjavi, da tudi v posteljo prinesete delo. Pomembno je, da je vaša postelja rezervirana le za spanje.
Če po 20 minutah v postelji še vedno ne spite, vstanite in ponovite nekaj aktivnosti iz »priprav na spanje«. Nazaj med rjuhe se vrnite, ko ste utrujeni in pripravljeni na ponoven poskus spanja.
4. Izogibajte se popoldanskem dremežu
Popoldanski spanec – če menite, da resnično MORATE malo zadremati – naj bo omejen na manj kot 30 minut. Kakorkoli daljšega bo pripomoglo k nespečnosti takrat, ko bi resnično morali spati – ponoči.