Zvezde plešejo. Nadija Bičkova kot novinka zelo dobro; Aljaž Škorjanec že profesionalec!

Nadija Bičkova in Davood Ghadami ter Gemma Atkinson in Aljaž Škorjanec (foto: BBC1)

Kot napovedano, so se plesni pari že petnajste serije originalne BBC-jeve uspešnice ‘Strictly Come Dancing’ to soboto prvič predstavili angleškemu občinstvu. Nestrpno pričakovana epizoda se je začela s spektakularno plesno točko profesionalnih plesalcev v koreografiji Avstralca Jasona Gilkinsona, ki se ga nekateri spominjamo še iz njegovih tekmovalnih dni, ko sta se s Peto Roby uvrščala med finaliste profesionalnih plesalcev latinskoameriških plesov, in še bolj po njuni emocionalni poslovilni točki na temo in glasbo iz filma Titanik. Kot vedno so bili takoj po otvoritveni točki predstavljeni sodniki. Voditeljici Tess Daly in Claudia Winkleman sta jih povabili na sceno. Naj vam jih na kratko predstavim.

Žirija: Craig Revel Gorwood, Darcey Bussell, Shirley Ballas in Bruno Tonioli (foto: BBC)
Craig Revel Horwood (52) avstralsko-britanski koreograf in gledališki režiser; Darcey Bussell (48) nekdanja primabalerina Angleškega kraljevega baleta; Shirley Ballas (56) večkratna  britanska ter ameriška prvakinja v latinskoameriških plesih; Bruno Tonioli (61) koreograf glasbenih spotov in plesnih nastopov mnogih znanih pevcev ter glasbenih skupin. Vsak od sodnikov je bil skrbno izbran in ima natančno določeno vlogo. Craig je najbolj strog in sarkastičen, Darcey je vzpodbudna in prijazna, Shirley je najbolj strokovna in je glavna sodnica, Bruno pa ima najbolj namazan jezik in dar za slikovito opisovanje videnega. Ste našli primerjave z našimi sodniki?
Spomnimo se slovenske žirije v sestavi: Lado Bizovičar, Katarina Venturini, Nika Urbas in Andrej Škufca. (foto: POP TV)
V 140 minut dolgi oddaji brez EPP prekinitev se je petnajst tekmovalnih parov predstavilo s kar sedmimi različnimi plesi. Videli smo štiri čačačaje, tri angleške valčke, po dva fokstrota, paso dobla in džajva ter tango in dunajski valček.

Naslovi glasbenih podlag sugerirajo, da so bili izbrani z razlogom. Tako je na primer Mollie King dobila džajv na komad ‘Good Golly Miss Molly’, Italijan Giovanni Pernice je s svojo zvezdo Debbie McGee plesal paso doble na ‘Be Italian’, duhovnik Richard Coles je dobil čačača na komad ‘There Must Be An Angel’ in podobno. Igralec iz Eastenders Davood Ghadami in Nadija Bičkova sta dobila čačača z naslovom ‘Dedication To My Ex’, Gemma Atkinson in Aljaž Škorjanec pa prav tako čačača na ‘There’s Nothing Holding Me Back’.

Producenti v želji po čim boljši gledanosti oddaje radi posegajo v dogajanje z načrtnimi akcijami, ki bi omogočile gledalcem, da se čustveno odzovejo na vsakega tekmovalca oziroma par, saj jih s tem vzpodbujajo k spremljanju in glasovanju. Podobno kot igrajo svoje vloge sodniki, so tudi plesalci in zvezdniki zelo skrbno izbrani in še bolj skrbno ‘poparčkani’. Izmišljujejo si tudi ‘ljubkovalne’ vzdevke za pare, kot na primer ‘Beauty and the priest’, ‘Pocket rockets’ ali skovanke njihovih imen. Trači v medijih so seveda dobrodošli in zaželeni, saj je osnovni cilj oddaje zabava za gledalce. Ples je zato žal včasih drugotnega pomena. To pa seveda ne pomeni, da ne bomo priča dobrim plesnim nastopom.
Že prva oddaja se je izkazala za dokaj obetavno, kar so pokazale tudi visoke ocene sodnikov, ki so kar nekajkrat posegli po loparčku z oceno 8! Seveda po prvem nastopu ne moremo oceniti, kdo bo zmagovalni par letošnje sezone, lahko pa zelo realno ocenimo pokazane sposobnosti tekmujočih zvezdnikov.

Najprej nas seveda zanima, kakšne možnosti imata ‘naša dva’ Aljaž in Nadija s svojima partnerjema. Po videnem je po moji oceni Gemma gibalno boljša od Davooda. Ker je morala na plesišče prva, je bila vidno nesproščena in kljub ritmično dobro odplesanemu čačačaju ni bila dovolj prepričljiva z nastopom. Davood je deloval zelo okorno, je bil pa igralsko mnogo prepričljivejši in je zato dobil tudi precej višje ocene. Gemma in Aljaž sta z zbranimi 20 točkami za zdaj nekje na sredini tabele, Davood in Nadija pa s 27 na odličnem četrtem mestu. Davood je očitno očaral obe sodnici, pa še sodnika Bruna, ki ga je imenoval kar ‘nuclear sex bomb’.

Aljaž se pred kamerami očitno počuti zelo prijetno in domače, kar je razumljivo, saj je že skoraj veteran med profesionalnimi plesalci, Nadija kot novinka se je tudi zelo dobro odrezala že v prvem nastopu. Vprašanje je samo, kako se bo nanjo odzvalo angleško občinstvo, za katero vemo, da je v glavnem starejše, žensko in konzervativno. Imam občutek, da bodo sodniki bolj na strani Davooda in Nadije, gledalci pa na strani Gemme in Aljaža. Bomo videli.

Na vrh lestvice sta se z 31 točkami zavihtela Aljaževa žena Janette s pevcem Astonom Merrygoldom, ki sta zaplesala odličen fokstrot, v katerem je Aston pokazal svojo muzikalnost, igrivost in dobro mero samozavesti. Njune plesne točke bodo nedvomno paša za oči. Sodniki seveda takoj prepoznajo talent, ko ga vidijo, vprašanje pa je, kako ga bodo podprli glasovi ljudstva. Predvidevam, da bo ljudstvo bolj na strani najstarejše tekmovalke, 58- letne Debbie McGee, ki je presenetila s popolnim paketom v svoji izvedbi paso dobla. Ni manjkalo drame, strasti, fizične fleksibilnosti in stilnih podrobnosti. Debbie, ki ima za partnerja simpatičnega Giovannija, ima res za sabo dolgoletno baletno kariero, ki jo je končala pred več kot tremi desetletji. Na lestvici sta zaostala za vodilnima le za eno točko.

Na tretje mesto, s še eno točko manj, se je uvrstil Joe McFadden, igralec, TV-zdravnik z energičnim in simpatičnim džajvom v stilu petdesetih let. Katya Jones je pripravila odlično koreografijo, polno tipičnih korakov, pa tudi stilno zelo prikupno. Čeprav je džajv zaradi hitrosti korakov eden težjih plesov, se je Joe dobro odrezal in se tako tehnično kot karakterno zelo približal pravemu džajvu.
Tabela po prvi oddaji
Glede sojenja me je kar nekajkrat zmotilo, da so sodniki podali zelo korektne besedne analize nastopov, a potem tega niso podprli z ocenami, ki so bile višje od pričakovanih. Ocene so tudi naraščale proti koncu oddaje in večkrat se je zgodilo, da je dal isti sodnik enako oceno plesalcem, ki so bili po kakovosti nastopa zelo daleč narazen.

Po moji oceni je imel daleč najslabši nastop TV-kuhar Simon Rimmer, ki je v svojem paso doblu v glavnem stal pri miru, medtem ko si je njegova plesalka Karen Clifton dala duška in odplesala ‘svoj’ monolog. Kljub temu ni dobil najmanj točk, kar me čudi. Med zvezdniki je nekaj takih, ki plesno niso najbolj nadarjeni, so pa zanimivi za gledalce in bodo verjetno prišli daleč, zato ker so zabavni.

Med tistimi, ki niso pristali na vrhu lestvice, a menim, da so zelo perspektivni, je temnopolta pevka, zmagovalka X-faktorja Alexandra Burke, ki je zaplesala zelo lep, čuten in muzikalno ekspresiven angleški valček z Gorko Marquezem.

Od sodnikov me je najbolj impresioniral Craig Revel Horwood, ki je največkrat ubesedil moje misli in je kljub svoji vlogi najbolj strogega sodnika tudi pohvalil, kar je bilo vredno pohvaliti. Shirley kot nova sodnica je bila manj zahtevna, kot sem pričakoval, njene ocene so postajale proti koncu vse višje in niso bile vedno realen odraz situacije. Mislim, da tudi malo ‘navija’ za angleške oziroma ‘svoje’ plesalce. Bruno je cirkusant, zato ga imajo tudi v ameriški različici za sodnika, Darcey pa … je lepa. Pustimo se presenetiti.

Prihodnjo soboto bodo pari prikazali svoj drugi ples, točke sodnikov se bodo seštele, gledalci pa bodo prvič lahko oddali svoje glasove.
Za rezultate glasovanja in informacijo o tem, kdo bo prvi zapustil tekmovanje, bomo morali potrpeti do prihodnje nedelje zvečer. Do takrat upam, da tudi vi kaj plešete ali pa vsaj spremljate nastope naših plesalcev na tekmovanjih po svetu, saj je plesna sezona že v polnem teku.

View Gallery 5 Photos