Žiga Sotlar del velikega spektakla podelitve Music Awards Ceremony!

Žiga Sotlar z Željkom Joksimovičem in Emino Jahovič

Dragi Žiga, skoraj ne upam pogledati srbskih medijev, da ne bi pisali o tebi in tvoji plesni ekipi ter koreografijah, ki  jih delaš. Končaš en velik projekt in že dobiš ponudbo za naslednjega. Kako je prišlo do sodelovanja pri podelitvi glasbenih nagrad MAC?
Veliko ljudi iz SkyMusic Productions produkcija, ki je organizirala balkanske ‘music awardse’, je bila del oziroma spremljala Mayin (Berović, op. u.) koncert v Beogradu. Ker so bile to najvecče podelitve nagrad na Balkanu v zgodovini, so za vsak spekter iskali elito, če se lahko tako izrazim. Zaradi navdušenosti nad nastopi na Mayinem koncertu so nas potem poti pripeljale do skupnega sodelovanja pri uresničitvi projekta.

… z Jeleno Karleušo …
 
Bil si praktično edini Slovenec (z ekipo seveda), vsi glasbeni izvajalci/ nominiranci pa so prišli iz držav nekdanje Jugoslavije. Zdi se, da slovenska glasba ni dovolj dobra oziroma prepoznavna, da bi lahko konkurirala tamkajšnjim zvezdam. Kakšno je tvoje mnenje?
Žanr njihove glasbe je popolnoma drugačen od slovenske scene in prav tako veliko bolj odprt in poslušljiv za širše masovno občinstvo. Prav tako ima veliko vlogo jezik, ki ga večino balkanskih držav razume.

S koliko točkami si sodeloval in kako si se nanje pripravil? Si bil edini koreograf ali eden od?
Osebno sem koreografiral točke Željka Joksimoviča in Emine Jahovič, Raste, del Jelene Karleuše in pa uvodno točko celotnega šova. Koreografija je bila prilagojena žanru glasbe in pa scenariju, ki sem ga prejel od režiserja. Bil sem eden od štirih koreografov na celotnem projektu. Kljub temu je bil dogodek tako velik in tako veliko število nastopajočih, da je bilo pametno delo razporediti, predvsem ker se je vse spet odvijalo ‘last minute’.
Torej spet ni bilo dovolj časa za priprave?
Tokrat smo imeli časa še manj, in sicer od potrditve do odhoda v Beograd smo imeli natanko sedem dni, tako da mislim, da si lahko predstavljate, kakšni so bili videti dnevi priprav.
Ekipa slovenskih plesalcev
 
Je ekipa ostala enaka kot pri Mayi Berović?
Sedem plesalcev je bilo istih (Rosaliye R., Tajda K., Jona S., Žiga S., Urban T., Miha F., Miha T.). Poleg njih so nastopili se Aljoša M., Matic Z., Tomi C., Nejc D. in Nina Tia S.
S kom pa je bilo najlažje delati in s kom mogoče najtežje? Je imel kdo svoje muhe?
Lahko rečem, da so to največja imena na Balkanu, kar pomeni, da je seveda prisotno veliko ega, podrejanja in prilagajanja … kar je seveda popolnoma normalno za šovbiznis po vsem svetu. Moraš se znati pravilno vesti in odzivati na njihove karakterje ter dejanja, ker s tem dosežeš veliko lažje in učinkovitejše sodelovanje.

Kot vidim, je bila prireditev polna tudi scenskih efektov. Jih imaš ti rad ali so ti odveč?
Scenski efekti so super, kadar so pravilno uporabljeni, in mislim, da so v temu primeru tudi bili! Lahko samo rečem, da sta bila celoten šov in pa scena definitivno na ravni Evrovizije.
Kdo je bil zadolžen za kostumografijo? Si imel kaj besede zraven? 
Kostumografijo sem prepustil trem kostumografom, ki so bilo zadolženi za 40 plesalcev na celem dogodku. Vedno samo poskrbim, da so oblačila plesalcem udobna in da ne omejujejo njihovega gibanja pri izvedbi koreografije.
Se boš zdaj kar preselil v Srbijo, če se malo pošalim? Kaj je naslednji projekt?
Preselil ne, mi je pa definitivno v interesu še sodelovati in izkoristiti balkanski trg, kjer je priložnosti ogromno. V temu in prihodnjih mesecih je razpisanih še kar nekaj koncertov z Mayo Berović, bliža pa se tudi snemanje videospota za enega največjih balkanskih artistov in pa po vsej verjetnosti še ena tura … Žal je to največ, kar lahko trenutno povem. Če povzamem, projekti so se šele dobro začeli.


 
Kaj meniš, kdaj bo Slovenija pripravljena na izvedbo podobnega scenskega spektakla?
Mislim, da niti slovenska glasbena scena ni tako velika, da bi izvedli kaj podobnega. To so bile to nagrade, ki so krile cel Balkan in artiste iz celotne regije.
Hvala za tvoje besede in srečno!

View Gallery 5 Photos