Zaplešite po starinsko valček, mazurko in četvorko

Brez včeraj ne bi bilo plesnega danes in še manj jutri.

V času jesenskih počitnic ste vabljeni, da jih preživite ob plesnih korakih starinskih plesov in glasbi minulih stoletij. Lidija Podlesnik Tomašikova organizira  petdnevno izobraževanje z naslovom Gibalno in glasovno izročilo preteklih stoletij, ki ga tokrat že drugič (po uspešno izpeljanem programu Sarabanda v letu 2007) organizira KUD Cortesía s sofinanciranjem Ministrstva RS za kulturo v okviru programa poklicnega usposabljanja. Izobraževanje bo potekalo od 25. do 29. oktobra 2010 v prostorih Gibalnega instituta Vija vaja v Ljubljani.

Lidija Podlesnik Tomašikova je zaslužna za ohranjanje starinskih plesov pri nas.
"Pripravili smo plesno delavnico z belgijskim pedagogom in odličnim poznavalcem historične plesne prakse Lievnom Baertom na temo valčka, mazurke in četvorke po ohranjenih evropskih in tudi slovenskih zapisih 19. stoletja ter vokalno delavnico ljudskega petja z Ljobo Jenče na temo postavitve pevskega organizma s celostnim pristopom.
Na jesenski delavnici bosta sodelovala priznana strokovnjaka Lieven Baert in …
V sklopu popoldanske plesne delavnice pripravljamo tudi različna predavanja, ki se časovno vežejo na 19. stoletje: o plesnih kostumih in plesnih zapisih ter o ljubljanskih plesnih učiteljih, zaposlenih pri Kranjskih deželnih stanovih. Posebej zanimiva bo predstavitev novih odkritij o delovanju plesnega učitelja Georga Linka, ki je svoj priročnik o družabnih plesih natisnil v Celju ob izteku 18. stoletja. Izbrana izobraževalna (plesno-pevska) vsebina kot tudi premišljen pristop k usvojitvi novih znanj in spoznanj ponujata v našem programu intenzivnega usposabljanja več kot le izvrstno izkušnjo in razširitev vpogleda v izvirne plesne zapise in glasbene posnetke s terena. Vsebina bo posredovana na način, ki bo omogočal njeno nadaljnje prenašanje in uporabo pri pedagoškem delu; zato bo udeležba na seminarju za vsakega posameznika, še posebej pa za vse pedagoge, izredna priložnost, saj je in bo verjetno tudi v prihodnje ponudba tovrstnih izobraževanj na Slovenskem skromna.
… Marko Motnik.
Poklicno usposabljanje smo namenili vsem učiteljem, ki se želijo izpopolniti v gibalnem in glasovnem komuniciranju v javnosti, še posebej pa je izobraževanje namenjeno učiteljem razrednega pouka, glasbene in telesne vzgoje, plesnim, baletnim in drugim pedagogom, vzgojiteljem, profesorjem glasbe in glasbenih instrumentov ter nauka o glasbi, muzikologom, plesalcem sodobnega plesa, baletnim plesalcem, plesalcem družabnih plesov, koreografom, gledališkim igralcem, režiserjem in terapevtom, študentom glasbe, igre ter vsem ljubiteljem ljudskega petja, starinskih in sodobnih družabnih plesov," je v svojem vabilu zapisala Lidija.
Nekoč je bilo lepo plesati, danes je še lepše, če seveda znaš.
Izobraževanje bodo odprli s prireditvijo v Španskih borci v Ljubljani z naslovom Začetki evropskih družabnih plesov. Na velikem odru se bodo predstavili člani Ansambla za renesančno glasbo in ples Cortesía (Ljubljana) z gosti, kot so Lieven Baert, Ljoba Jenče, Domen Marinčič, Skupina za historične plese Celestina (PD Imani Brežice), Plesna skupina KUD Sredina (Ljubljana) in ansambel za historični ples Tantz-Art (Dunaj); v nadaljevanju plesnega večera pa bodo lahko pod vodstvom plesnega pedagoga zaplesali tudi udeleženci seminarja.
Ansambel Cortesia skrbi, da starinski plesi ne utonejo v pozabo.

 

View Gallery 6 Photos