Začelo se je. Odprto prvenstvo Nemčije. Dober ples, rezultati ne tako dobri.

Vitalii Zakharov in Zala Fuchs. 15. mesto je naj slovenski rezultat (Foto: arhiv Zale Fuchs)

Odprto prvenstvo Nemčije oziroma po domače GOC (German Open Competition) je prvo uradno tekmovanje v novi sezoni in letos je potekalo že enaintridesetič. Pet dni, od 8. do 12. avgusta v Stuttgartu. Za večino parov je to nekakšen prvi pogled oziroma pokazatelj, kam po počitnicah sodijo na mednarodnem plesnem parketu. 

Ena od treh dvorane, kjer se odvija Odprto prvenstvo Nemčije. (foto: FB/GOC)
Na treh plesnih prizoriščih kulturnega in kongresnega središča Liederhalle je pod glavnim pokroviteljstvom kristalov Swarovski plesalo 57 narodnosti, tekmovalnih plesnih zvrsti se je zvrstilo kar nekaj.
Zmagovalca v plesu na vozičkih Stefan Kuhnein in Vanessa Zellmann (foto: FB/GOC)
Od športnega plesa do boogie woogija in plesa na vozičkih. Med plesalci latina in standarda so bili tudi slovenski.
Maruša Rako in Tilen Rac (foto: FB)
Kategorijo starejših mladincev sta zastopala dva para, in sicer Tilen Rac in Maruša Rako, ki sta tako v latinu kot standardu zasedla delitev 116. do 117. mesta. V standardu je tekmovalo 137 parov, v latinu 175.
Ivan Jarnec in Ana Ekart (foto: Jernej Rihar)
Državna prvaka Ivan Jarnec in Ana Ekart sta komentirala udeležbo na German open za naš portal takoj po tekmi v desetih plesih: "German open je bila za naju kar v redu tekma, kajti s plesanjem sva bila zelo zadovoljna, z rezultati pa malo manj. V torek sva plesala latinskoameriške plese ter zasedla delitev 58. do 60. mesta v konkurenci 175 parov. Bila sva malo razočarana, vendar na German opnu moraš imeti med rundami veliko sreče, kajti skupine so včasih zelo močne, včasih pa zelo slabe. Med sodniki je bila Alenka Bohak. Prihodnji dan, v sredo, sva plesala standardne plese. Zasedla sva 34. do 37. mesto ter za malo zgrešila četrtfinale, kajti v četrtfinalu je bilo 28 parov. V sodniški zasedbi je bila Barbara Nagode Ambrož. V soboto sva plesala ten dance. Zasedla sva 13. do 16. mesto v konkurenci 70 parov. Cilji so bili malo višji, vendar sva zelo zadovoljna s plesom. V sodniški zasedbi je bil Branko Bohak. German open je bila za naju tekma, na kateri sva dobila nek nov občutek ter novo motivacijo za prihodnja tekmovanja."
Vladislav Kolesnikov in Naja Dolenc (foto: Jernej Rihar)
Med člani so tekmovali Iliya Dobrev in Ana Mesec, Vitalii Zakharov in Zala Fuchs ter Vladislav Kolesnikov in Naja Dolenc. Slednja, aktualna državna prvaka v vseh treh disciplinah sta zasedla na tekmi Grand Slam v latinu 43. mesto, v standardu pa delitev 52. do 54. mesta. Izjavo je Naja obljubila še pred tekmovanjem, a je do zaključka članka nisem prejela. Lahko samo predvidevam, da je razočaranje v ekipi precejšnje.
Vitalii Zakharov in Zala Fuchs v elementu na GOC (foto: arhiv Zale Fuchs))
Vitalii Zakharov in Zala Fuch sta zasedla delitev 56. do 59. mesta, v kategoriji Rising star latin pa 15. mesto. "S svojim plesom sva zelo zadovoljna, vedno pa misliva, da je lahko še bolje. Ciljali smo na malo višji rezultat, ampak je tudi ta zelo dober, zmanjkalo nama je le nekaj mest do top 50. Vzdušje na tekmi je bilo kot vedno fenomenalno, polna dvorana, orkester, zato misliva, da je ta tekma še vedno odličen začetek sezone. Prihajajočo sezono nameravava s takšnim tempom nadaljevati in se udeležiti čim več tekem," je za naš portal komentirala Zala, ki je plesala v prelepi svetlo zeleni kreaciji Abrahama Martineza.
Anja Pritekelj in Mika tatarkin s trenerjema Antonom in Natašo Ganopolsky (foto: osebni arhiv Anje Pritekelj)
V polfinale pa sta priplesala Anja Pritekelj in njen soplesalec Mika Tatarkin. Te dni mineva že deset mesecev od Anjine odločitve, da se preseli v nemško ekipo. Poleg 14. mesta vzhajajočih zvezd med 217 pari beležita še delitev 66. in 68. mesta na Grand Slamu. "GOC je največje tekmovanje v WDSF (Mednarodna plesna zveza, op. u.) in najlepše. Vzdušje je bilo super in tudi plesati na tem parketu in pozneje na orkester je vse, kar si lahko želiš. Midva sva uživala kakšen dan malo manj, saj smo plesali štiri dni. Zastavila sva si dva cilja; nisva ju dosegla, ampak še vedno sva ob pregledu vseh dejstev in posnetkov, pogovorov sklenila, da sva v tistem trenutku naredila, vse kar sva lahko. V prihodnosti naju čaka še veliko dela, to je šele začetek. En dan si notri, drug dan ne. Super mi je bilo, da sem se srečala s svojimi slovenskimi kolegi in da smo se spet, brez zamer, borili, to me je razveselilo. Midva z Miko poskušava vsakič narediti kaj novega in predvsem pokazati najboljši ples in v tem skupaj uživati. Celotna GOC izkušnja nama da pozitiven priokus in super zaključek najine dolge sezone ter motivacijo za nadaljnje delo. Zdaj sem doma s svojima staršema, kar me neizmerno veseli, seveda pogrešam Slovenijo, neizmerno. Pozneje pride tudi Mika da se odpeljeva malo na obalo, in septembra se spet začne delo," nam je Anja zaupa takoj po vrnitvi v Slovenijo.
Iliya Dobrev in Ana Mesec (foto: Marko Mesec)
Iliya Dobrev in Ana Mesec sta zasedla v kategoriji Rising star standard delitev 45. do 47. mesta med 180 pari, v Rising star latin pa delitev 91. do 92. mesta. "German Open za naju sicer ni bil tako uspešen kot lani, a sva že osredotočena na tekme, ki naju čakajo v prihajajočih tednih (svetovni pokal in svetovno prvenstvo v standardu). Kljub temu sva vesela, da sva se znova udeležila tega dogodka, saj ima tekma svojo tradicijo in za naju je pomembno, da sva vsako leto del nje."
Plesna trenerka in sodnica Barbara Nagode Ambrož je poleg sojenja imela še predavanje v okviru sodniškega tečaja WDSF. (Foto: arhiv Parade plesa)
V okviru GOC se je odvijal tudi tradicionalni sodniški seminar, na katerem sodniki obnovijo svoje licence. Na njem je imela predavanje tudi Barbara Nagode Ambrož, in sicer na temo kakovost in priporočila glasbe v latinskoameriških plesih. Organizatorji so že razpisali tudi datume za prihodnje leto, in Stuttgart bo znova privabil plesno množico od 7. do 11. avgusta 2018. Vsako leto malo bolj proti juliju ter počitnice so vse krajše in krajše.

View Gallery 10 Photos