Za dober ples potrebuješ čevape in pleskavico, ne pa solate!

Mojca Majcen bo s Tamaro Divjak gostja oddaje Parada plesa.

Obe  prihajata iz Celja, obe sta energični in povezuje ju tudi skupni plesni izraz, in sicer je to balet, katerega vsaka na svoj način uporabljata pri plesnem ustvarjanju. Mojca Majcen je končala baletno šolo v Mariboru, že dolga leta pa je zavezana Plesnemu teatru Igen, s katerim je prepotovala že pol zemeljske oble. Zadnja predstava Dama s kamelijami je doživela odličen sprejem tako pri publiki kot pri kritikih.

Tamara Divjak in Mojca Majcen sta prijateljici tudi izven baletnega okolja.
Umetniški vodje plesnih festivalov pa predstavo že vabijo na različne dogodke. Eden bolj odmevnih bo zagotovo letošnji Plesni beneški bienale, ki ga vodi sloviti Ivo Ismael. Mojca bo s plesnim teatrom Igen nastopila zadnji dan plesnega festival v Benetkah, in sicer na plesnem maratonu imenovanem Maraton nepričakovanega. Na njem se bo predstavilo enaindvajset predstav v dolžini do 15 minut, ki jih je Ivo Ismael izbral izmed sto prispelih predlogov.
Ismael Ivo je umetniški vodja plesnega beneškega bienala in je z veseljem povabil Mojco Majcen, da nastopi z delčkom predstave Dama s kamelijami.
Tamara Divjak pa je po končani baletni šoli v Ljubljani odplesala v München, tam končala akademijo in se vrnila v Slovenijo. Nekaj časa je bila članica mariborskega baletnega ansambla in plesala v Arhitekturi tišine in Gospodarjih časa. Ker pa se ni videla v inštituciji, je v Celju ustanovila lastno baletno šolo, v katero z veseljem zahaja bodoča celjska baletna generacija. Obe gostji sta brez dlake na jeziku spregovorili o neizobraženosti slovenskih baletnih pedagogov, ki posledično vodi do zelo nizke kakovosti na naših baletnih šolah. Zanikale sta tudi večni mit o suhih balerinah, ki jejo samo solato in pijejo vodo. Mojca pravi, da "za resnično delo na odru potrebuješ čevape in pleskavico, saj ju tudi zelo hitro pokuriš".
Tamara Divjak je rada na konicah prstov, še raje podaja baletno znanje vsem, ki si to želijo.
Oddajo si oglejte v naslednjih terminih: TV Paprika: TOREK, 11.5. OB 20.30, PONOVITVE: SREDA, 12.5. OB 20.00, SOBOTA, 15.5., IN NEDELJA, 16.5. OB 20.00
INFO TV: TOREK, 11.5. OB 21.00, PONOVITVE: SREDA, 12.5. OB 19.30, PETEK, 14.5. ob 20.30, SOBOTA, 15.5. OB 17.30, NEDELJA, 16.5. OB 14.00
Oddajo Parada plesa smo posneli v ambientu Arcadia Lightwear na Tržaški 222 v Ljubljani.

 

View Gallery 5 Photos