Vrhunec plesnega leta. Teden državnih prvenstev.

… (foto: Nikola Janušič)

18. in 19. junija je potekalo državno prvenstvo v modernu, jazzu, show dancu, stepu in orientalskih plesih, 22. in 23. v street dance showu, electric boogieju in brake dancu ter za zaključek 25. in 26 junija še v  hip-hopu. Vmes smo bili priča tako rokenrolu kot kombinaciji v latinskoameriških in standardnih plesih, kar je vse skupaj organizatorka Azra Selimonovič z ekipo Libero dance centra poimenovala plesni vrhunec leta. Še bolj kot to se je tudi letos obdržalo poimenovanje ´državc´. Gre za državno prvenstvo v najštevilčnejši in najmočnejši plesni kategoriji Plesne zveze Slovenija za moderne tekmovalne plese. Tekmovalo je več kot 2400 plesalcev iz 50 slovenskih plesnih klubov. Dobili pa smo kar 127 novih državnih prvakov.

Najuspešnejša kluba sta bila tudi tokrat Plesni klub Bolero in Plesno društvo Kazina iz Ljubljane. V Boleru imajo največ državnih prvakov, in to kar 21, skupno so pobrali kar 39 medalj, medtem ko so si v Kazini priplesali devet zlatih in skupno 28 medalj. Nato je vrstni red po uspešnosti klubov nekoliko drugačen kot lani, in sicer Boleru in Kazini sledita Plesni klub Zeko iz Murske Sobote z 12 zlatimi in skupno 20 medaljami ter Plesni klub Miki iz Domžal z osmimi zlatimi in skupno 23 medaljami. Na Plesni zvezi pa pravijo, da za vrstni red uspešnosti štejejo zlate medalje, kar pomeni, da se vrsti red zamenja in je Zeko na drugem mestu, Kazina pa na tretjem.
Opaziti je, da so nekateri klubi uspešni v posamezni plesni zvrsti in da so le redki, ki so uspešni v več disciplinah hkrati. Tako omenjeni Bolero, Kazina in Miki dosegajo odlične rezultate pri jazzu, modernu in show dancu kot tudi pri streetdancu in hip-hopu. Miki pa tudi pri electrickboogiju. Plesni Klub Zeko izstopa v disco dancu in breake dancu. Omeniti je treba tudi Športno kulturno društvo Plesni studio Novo mesto, ki zadnja leta paradira v hip-hopu. Pri Plesnemu klubu Lukec je v ospredju step, medtem ko je pri orientalskih plesih na vrhu Športni klub Pro DC. Kot vsako leto je bilo tudi letos nekaj plesnih menjav s strani plesalcev, predvsem pa nekaj zelo dobrih plesalcev odhaja v tujino, kjer si bodo širili plesna obzorja. Trenerji ostajajo po večini isti, čedalje več pa je novih uspešnih in mladih koreografov, ki prinašajo svežino, ki je dobrodošla tako za gledalce kot sodnike. Sodniki so imeli težko nalogo, kar govorim iz lastnih izkušenj, ker je veliko zlate sredine in to je najtežje razvrstiti. Marsikatere ocene so bili preveč raznolike, a ker je v ospredju še vedno veliko subjektivnosti, je pač to tako. Tiste, ki so izstopali iz povprečja ali z odličnimi in domiselnimi koreografijami, ali izvrstno tehniko, ali pa so bili v celoti slabše pripravljeni, so sodniki vsekakor opazili.
… Sodniki in gledalci, ki jih je bilo včasih manj, drugič spet več …
Drugače je celotna organizacije pod taktirko Azre Selimanovič tekla zelo tekoče. Morda se je zataknilo le pri ´livestrimingu´, ki so se ga veselili vsi plesalci kot tudi vsi tisti, ki so tekmovanje raje spremljali iz domačega naslonjača. A je Azra zaradi pritožbe ene do plesnih koreografinj zadevo po dveh dneh predvajanja raje prekinila, da ne bi bil še večji ogenj v hiši, ki je tako ali tako tlel zaradi vse nervoze in živčkov, ki so povsem razumljivi, saj gre za državno prvenstvo. Po tem tem se je vnela huda razprava, kdo in zakaj, a se je tudi hitro vse skupaj poleglo, saj so nasmejani obrazi Libero dance centra poskrbeli, da je vse teklo naprej, kot mora. Tokrat visokih gostov ni bilo, je pa imel uvodni govor na otvoritvenem dnevu državnega prvenstva nov predsednik Plesne zveze Slovenija Zoran Kljun. Medtem ko žal nismo nikjer opazili predsednice Sekcije za moderne tekmovalne plese Fione Johnson Kocjančič, ki jo je prav težko ujeti v Sloveniji, saj je zelo zasedena  funkcijo podpredsednice mednarodne plesne organizacije IDO.
Azra Selimanovič in njena ekipa iz …
.
V primerjavi z minulim letom je bilo vse bolj preprosto in morda marsikomu tudi zato bliže. Tudi vsa drobna presenečenja so vnašala dobro voljo med ljudi, od jutranjih rogljičkov, ki so jih delili med plesalce in gledalce, foto kotička, ki ga mladina obožuje, pijače za vse tekmovalce, do posebnega presenečenje, za katerega sta poskrbela Trkaj in Alya. Vodenje pa je suvereno in izjemno cel teden v rokah držala Azra, ki je s simpatičnostjo, razigranostjo in pozitivno energijo ter ljubeznijo do plesa držala pokonci celotno dvorano kot tudi svoj tim v ozadju.
… Društva Libero.
Azra je po končanem državnem prvenstvu takole opisala svoje občutke: "Ni besed, ki bi opisale mojo utrujenost … ni besed, ki bi opisale mojo hvaležnost … še manj pa je besed, ki bi opisale mojo srečo in zadovoljstvo. Ljubim ples … ljubim svoje delo … ljubim svoje življenje in hvala prav vsakemu, ki je s kančkom sebe pripomogel, da je bil ´državc´ tak, kakršen je bil … meni najlepši in najboljši. Hvala vesolje, ker si vedno na moji strani." Nekaj državnih prvakov si lahko po zaslugi odličnega Nikole Junšiča, uradnega fotografa na tekmovanju, ogledate spodaj. Vse rezultate pa najdete na spletni strani Plesne zveze Slovenija. Vsem čestitke in čim lepše počitnice!
… (foto: Nikola Janušič)
View Gallery 11 Photos