Vrhunci slovenskega plesa 2016, kot jih vidi Niko Goršič

Niko Goršič pozorno sledi plesnim, gledališko-plesnim, baletnim predstavam, inštalacijam …

Vsako leto je na našem portalu že tradicija, da svojo lestvico najboljših plesnih in baletnih predstav obelodani tudi Niko Goršič, igralec, režiser, pisec, urednik, plesni in likovni kritik. Pred vami je pregled, kdo je bil najboljši po njegovem mnenju in v njegovih kategorijah.

Teden Edwarda Cluga (foto: Tiberiu Marta)

Veliko nagrado 2016 prejme Clugov baletni večer: Chamber Minds, Mutual Comfort, SSSS … za enkratni triptih koreografij Edwarda Cluga v izvedbi gostujočih ansamblov Baleta Zürich, Stuttgartskega baleta in NDT – Nizozemskega plesnega gledališča je bil združen v zaključnem baletnem večeru Tedna Edwarda Cluga. Razkril nam je visok standard evropskih baletnih ansamblov.
Matjaž Farič (foto: Sunčan Stone)
Velika častna nagrada 2016 pripada Matjažu Fariču ob 30-letnici njegovega dragocenega delovanja v slovenskem sodobnem plesu v vlogi plesalca, koreografa, režiserja in pedagoga.
Doktor Živago (foto: Darja Štravs Tisu)
Predstave leta 2016
Doktor Živago za izviren dramski balet čeških gostov Jiřija in Otta Bubeníčka po znamenitem romanu Borisa Pasternaka. Glasbo različnih skladateljev od Šoštakoviča do Rahmaninova je dirigiral Marko Gašperšič, nanjo pa je odplesal navdahnjen baletni ansambel SNG Opere in baleta iz Ljubljane.
Posvetitev pomladi, plesni triptih Jane Menger, Rosane Hribar in Maše Kagao Knez kot subtilne variacije na glasbo Igorja Stravinskega. Produkcija ljubljanske Flote in koprodukcija Plesnega Teatra Ljubljana.
Zamah na robu je dvodelna plesna predstava Zavoda EN-KNAP iz Ljubljane in v izvedbi plesalk in plesalcev EnKnapGroup. Prvi del pod naslovom ‘Loop de loop’ sta koreografirala Libanonec Guy Nader in Španka Maria Campos, drugega ‘Pearl’ pa Madžarka Adrienn Hod.
Ali se začne s poljubom? v koreografiji Gregorja Luštka in Rosane Hribar z madžarsko plesno skupino Eva Duda iz Budimpešte (Beatrix Simko, Milan Ujvari, Andor Rusu). Predstava je bila izvedena v okviru mednarodnega programa Uvoz-izvoz in celoletnega festivala evropskega sodobnega plesa Plesna Vesna v organizaciji Španskih borcev – EN-KNAP
Jevgenij Onjegin (foto: Tiberiu Marta)
Jevgenij Onjegin za izviren dramski balet v koreografiji, režiji in glasbenem konceptu Valentine Turcu na glasbo Petra Iljiča Čajkovskega in Sergeja Vasiljeviča Rahmaninova, ki jo je dirigiral Dominic Crier. Kostumograf je Alan Hranitelj. Izvedba Baleta SNG Maribor.
Koreograf leta 2016
Edward Clug za vrhunski baletni triptih, sestavljen iz krajših baletnih del Edwarda Cluga, ki jih je ustvaril v treh evropskih baletnih hišah: Baletu Zürich, Baletu Stuttgart in Nizozemskem plesnem teatru. Predstava je bila izvedena v tej obliki na Tednu Edwarda Cluga v Mariboru.
Rosana Hribar (foto: Sunčan Stone)
Rosana Hribar za koreografijo drugega dela plesnega triptiha Posvetitev pomladi v lastni izvedbi ter produkciji ljubljanske Flote in koprodukciji Plesnega Teatra Ljubljana.
Plesalec leta 2016
Edward Clug in mariborski baletni ansambel za izvedbo predstav Tango, Radio and Juliet, Pret-a-porte & Watching Others, Stabat Mater & Posvetitev pomladi, Peer Gynt na Tednu Edwarda Cluga v SNG Maribor.
… Tijuana Križman Hudernik (foto: Tiberiu Marta)
Plesalke leta 2016
Tijuana Križman Hudernik za vlogo Gulnare v romantičnem baletu Gusar iz sredine 19. stoletja, ki je bil tokrat pri nas prvič izveden v celoti – po Byronovem epu in glasbeni partituri Adolpha Adama, v koreografiji Aivarsa Leimanisa in izvedbi SNG Opere in baleta iz Maribora.
Gigorgia Vailati za vlogo Julije v Romeu in Juliji,  baletu Yourija Vámosa – ki je tudi režiser in koreograf – po Williamu Shakespearu in glasbi Sergeja Sergejeviča Prokofjeva.
Giorgia Vailati (foto: Darja Štravs Tisu)
Dagmar Dachauer za izvedbo v njenem plesnem performansu ‘Wunderbare Jahre’ (Čudovita leta, op. p.), koprodukcija Plesnega Teatra Ljubljana in UMFUG-a.
Morda na videz kdaj kot vsi ljudje (foto: Nada Žgank)
Plesni performansi leta 2016
Song-line I. / Uglasitev I. Male Kline – solo improvizacija v okviru raziskovanja na temo biblijske Visoke pesmi v scenskem prostoru Petre Veber. Pekinpahova uprizoritvena razstava, SMEEL, Ljubljana
Morda na videz kot vsi ljudje Kaje Lorenci ter soustvarjalcev in izvajalcev: Katje Legin, Nataše Živković, Žigana Krajnčana in Dejana Srhoja. Produkcija: Emanat in koproducenta: Bunker in SMEEL. Predstava izvedena na XXII. festivalu Mesto žensk.
Variacije na Počasnost: TIME OUT 2 Katje Legin z ustvarjalci in izvajalci kolektiva No!Training Lab (Kaja Lorenci, Nataša Živković, Barbara Kanc, Barbara Ribnikar, Jan Rozman) po romanu Milana Kundere Počasnost. Produkcija: Studio za raziskavo umetnosti giba, partnerji: Zavod Federacija, Španski borci, PTL, Flota, Nagib, izvedba na mednarodnem festivalu Mladi levi.
Morala je sama: Jaz grem pa peš… avtorja in koreografa Branka Potočana, ki nam je na subtilen način prikazal dva ločena sveta: gibalno oviranih in gibalno neoviranih. Avtorska glasba: Marko Brdnik, dramaturgija: Andreja Kopač, produkcija Vitkar zavod, izvedba na festivalu Ukrep v Ljubljani.
Kalipso (foto: Nada Žgank)
Kalipso avtorice in izvajalke Tine Valentan. Produkcija: Mesto žensk, Društvo za promocijo žensk v kulturi, koproducenti: Plesni Teater Ljubljana, Plesna izba Maribor.
Nosila sem tuje otroke (foto: Nada Žgank)
Nosila sem tuje otroke, avtorstvo, koreografija in izvedba: Vita Osojnik, soustvarjanje giba in izvedba: Nina Fajdiga in Kaja Lorenci, dramaturgija: Andreja Kopač, video: Aljoša Korenčan, produkcija: Plesni Teater Ljubljana, koprodukcija: Kulturno društvo Qulenium, Kranj.
Globina pogleda (foto: Darja Štravs Tisu)
Plesne instalacije leta 2016
Pol-na-črta Mateje Bučar, izvedena v preddverju Cankarjevega doma. Prostor, gib, zvok, ples, svetloba: Vadim Fishkin, Maja Kalafatić, Katja Legin, Andreja Rauch Podrzavnik in Borut Savski. Koprodukcija: DUM in Cankarjev dom, Ljubljana.
Sreča(nje) Ane Romih na festivalu Živa v Španskih borcih in v ritualni izvedbi Katje Kušar. Koprodukcija: KD Qulenium, Kranj & Pekinpah.
Globina (po)gleda, performativni plesni projekt koreografinje Kristine Aleksove in scenografinje Žive Petričeve na glasbo Saša Kalana v izvedbi baletnega ansambla na novi mali sceni ‘-3’ SNG Opere in baleta v Ljubljani.
Plesni film leta 2016
Vashava eksperimentalni filmski čudež, prikazan na ljubljanski RTV v produkciji Zavoda EN-KNAP v koreografiji Iztoka Kovača in režiji Saša Podgorška.
Tako je govoril Zaratustra
Gledališke koreografije 2016
Gregor Luštek za oblikovanje giba v glasbeno-gledališkem projektu avtorice in režiserke Karmine Šilec ‘Evergreen – Komu potok solz ne lije’ v izvedbi SNG Opere in baleta iz Ljubljane.
Jana Menger za gledališki koreografiji v predstavah: Tako je govoril Zaratustra F. W. Nietzscheja v režiji Matjaža Bergerja –  Anton Podbevšek Teater, Novo  mesto, in Človek, ki ne zna reči ne Gorjana Miloševskega po B. Brechtu – režija Martin Kočovski, NETA-Mali dramski teater, koprodukcija: Teater Vojdan Černodrinski, Prilep in Festival komornega gledališča Risto Šiškov, Strumica, Makedonija.
Ejlijen Express (foto: Borut Bučinel)
Presenečenje leta 2016
Žigan Krajnčan in Gašper Kunšek, avtorja in izvajalca svojevrstne nonšalantne fantovske gibalne improvizacije z naslovom Ejlijen Ekspress v produkciji Flote – Ljubljana in koprodukciji Plesnega teatra Ljubljana.
Konfucij
Tuja predstava leta 2016
Konfucij, veličasten spektakel v fascinantni izvedbi Kitajskega opernega in plesnega gledališča. Glavna režiserka in koreografka Dexin Kong, ki je iz 77. generacije potomstva po filozofu Konfuciju. Predstava je bila gostja 64. ljubljanskega festivala.

View Gallery 15 Photos