V sredo je mednarodni dan plesa in nekateri bodo na hitro zaplesali flash mob!

Vsi skupaj v sredo ob 17.00 en plesni korak za ples!

Zaprta skupina sodobnjakov na FBju bo v sredo ob 17.00 zaplesala in počastila svetovni dan plesa

Prihajajoča sreda bo v znamenju mednarodnega dneva plesa in letošnji 29. april bo poseben tudi zato, ker bo v znamenju korone. Ker smo v samoizolaciji kakšnega velikega druženja ne bo bo, je pa Igor Sviderski v zaprti skupini na FBju povabil, da se na hitro odpleše sekvenco koreografije nemške koreografinje Pine Bausch. Prideš, odplešeš in greš.

Plesalec Igor Sviderski bo vodil dogajanje v Ljubljani. (Foto: Matej Maček)

Iniciatorka je Nina Meško iz Javnega sklada za ljubiteljske dejavnosti, ki je na družbeno omrežje zapisala natančne podatke, kako in kaj, ob tem ji je dal zamisel za koreografijo Igor, in naučiti se morate Nelken Line slovite koreografinje Pine Bausch, ki pa je zelo preprosta. In ne pozabite, da je v tej skupini plesal tudi slovenski plesalec Aleš Čuček.

Nina Meško iz JSKD organizira letošnji flash mob. (Foto: Sunčan Stone)

Nina pravi: “No, zdaj pa gre zares, drage ‘prjatlce’ in ‘prjatli’ … za spremembo bomo tokrat na svetovni dan plesa (29. april) vsi v Ljubljani. Morda je, glede na trenutne razmere, zdaj nujno, da stopimo skupaj in ob tej priložnosti pokažemo, da nas je veliko. Zato smo si zamislili gverilski flashmob, ki bi se na koreografijo Pine Bauch Nelken line odvil po Slovenski ulici. Za omenjeno koreografijo obstaja zelo natančen ‘tutorial’. Koreografija je totalno ‘simpl’ in se jo brez težav naučite v 10 minutah. 29. 4 ob 17. uri bi se dobili na Kongresnem trgu, oblikovali dve koloni z varnostno razdaljo dveh metrov in se s koreografijo sprehodili od Kongresnega trga do podhoda Ajdovščina. Kolona se bo morala formirat dokaj hitro in po izvedeni koreografiji bo vsak zapustil prizorišče in odšel v svojo smer. Obvezno vsak poskrbi za ohranjanje razdalje med nami in za nošenje obrazne zaščitne maske. Akcijo je smiselno speljati, če nas bo vsaj 100, in zato, prosim, javite prek tega dogodka, če ste ZA.”

Jasmina Križaj organizira flash mob v Mariboru.

Seveda se lahko tudi ostali plesalci in plesalke organizirate in izvedete to v svoji občini, jasno z upoštevanjem vseh varnostnih ukrepov. Kot vidim, so v akciji že Mariborčanke z Jasmino Križaj in Minko Veselič Kološa na čelu, pa Velenjčanke in Celjanke. Mogoče sledijo še kakšni posamezniki ne glede na plesno zvrst, ki ji pripadate. Poglejte video in zaplešimo v sredo ob 17.00 vsi skupaj, nekateri jasno predvsem doma. Avtor letošnje poslanice, južnoafriški koreograf in plesalec Gregory Vuyani, pravi: “S plesom poskušam dati svetu smisel!” Je treba še kaj dodati?

Koreografija Pine Baush je zelo preprosta.