V plesni deželi Animalia. Ko zapleše in navduši 145 učencev oddelka za sodobni ples v koreografijah prof. Jane Kovač Valdés in prof. Veronike Valdés!

Pink parti ali, ko zaplešejo varovanci Jane Kovač Valdes in Veronike Valdes. (foto: Petra Hlebš)

Leto je naokoli, in je na vrata že potrkala pomlad, tisti letni čas, ko narava prične z gradnjo ter obdelavo svojih barvitih površin, ta čudoviti zeleni in cvetlični gaj. To je tudi čas javnih šolskih nastopov. Jana Kovač Valdés in Veronika Valdés sta skreirali Animalio.

Eden prvih le-teh je Letni javni nastop učencev oddelka za sodobni ples in plesnih pripravnic B, OE Glasbene šole, ki delujejo v okvirjih Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana( KGBL) pod vodstvom prof. Jane Kovač Valdés. Njihov letošnji nastop je stekel osmega aprila na odru Linhartove dvorane CD Ljubljana, na sporedu pa je bil še naslednjega dne, ko so znova navdušeno napolnili tako oder kot dvorano s svojo barvito plesno risanko, poučno slikanico o naših malih in velikih prijateljih, ki nas vsepovsod vidno, tudi skrivoma opazujejo, otroško plesno predstavo Animalia, o živalskem kraljestvu. Že vsa ta leta smo navajeni, lani je bila že 40.-ta, da Jana v sklopu šolske letne produkcije vedno znova preseneti z aktualno poučno, tudi mikavno plesno tematiko, ki jo s svojimi gojenci in njih izvedbi tudi živo animira ter nadgradi, da je vsak njihov nastop pristen, koreografsko zakrožen, simpatičen, in iskrivih plesnih izvedb.

Mati in hči; Jana Kovač Valdes in Veronika Valdes.

V plesni deželi Animalia so vsi po vrsti tako mali, kot veliki veselo zaživeli v svetu izbranih živalskih vrst, zato sem Jano vprašala: kako je potekal izbor živali, da so v predstavi pod lučjo reflektorjev lahko dobile svoj svetleči trenutek: ‘Obe z Veroniko (Valdes) sva v vsakem razredu predlagali nekaj idej, nekaj predlogov je padlo tudi med otroki. Potem smo se skupaj odločili za posamezno žival. V pripravnicah sem pa kar sama predlagala katera žival bo glavna junakinja naših koreografij. Ker je bila ideja, da so video – napovedniki v obliki stripa, sva potem spet otroke animirali, da so si izmislili komentarje, ki so bili napisani v oblačkih. Za spremni tekst, ki ste ga poslušali v off-u, sem pa dejstva izbrskala iz interneta. Ker se trudimo čim več kostumov reciklirati (Možici v frakih, Govnači, veliki so garači, Kdo se boji pajkov?), pa smo ideje za nekatere koreografije izbrskali kar v našem fundusu’, je odgovorila Jana.
Jana Kovač Valdés vodi plesni pouk na OE Glasbeni šoli, ki se prične s pripravnico 1. B, pa do zaključka 4. razreda sodobnega plesa, je njihova pedagoginja in koreografinja, ki poskrbi za vse potrebno, da lahko njeni učenci uživajo in zasijejo pod reflektorji. Višje razrede OE Glasbene šole( 5., 6.r s.pl. ) pa poučuje, vodi in za njih koreografira že od lanskega leta prof. Veronika Váldes. Ustvarjalci predstave Animalia so: Jana Kovač Valdés in Veronika Valdés – idejni projekt, režija in realizacija, kot tudi izvedbe glasbenih montaž, ki so jih v studiu KGBL posneli: Neven Smolčič, Jana Kovač Valdés, Mojca Janželj Tomažič, Kontrastika; kostumografija: Marija Pogačnik tudi avtorica izbranih kostumov – reciklaža; Petra Hlebš avtorica video projekcij in korepetitor Žiga Brlek.

Legenda o praproti

Letošnji letni nastop otroške plesne uprizoritve Animalia se je pričel s koreografijo Legenda o praproti, ki pravi, da noč ima svojo moč in, če na kresno noč imaš ob sebi semena praproti, postaneš neviden (še prav posebej v noči brez lune), če pa nosiš liste praproti, pa te popeljejo do zaklada (gotovo težkega sanjskega). In zakaj ravno praprot, se bo kdo mogoče vprašal, če je predstava o živalih. Če ne bi bilo praproti, bi se živali ne imele kam skriti, tudi bi manjkalo čudežnega klorofila-zelenila, ki je zaobjel ozadje odra. V Legendi o praproti je Jana obnovila svojo koreografijo iz leta 2014, nastopile pa so tri učenke 4.r s.pl.: Nastja Berkopec, Nuša Maležič in Nika Kozmus Trajkovska. In so v glasbenih širinah poletela po odru nevidna, vendar čuječa ter plešoča semena praproti, tudi jih je sonce obsijalo, da sta se dve štrleči praproti že prebujajoče zvijali, tako kot se zvijajo njihovi rastoči listi, njih vršički pa štrlijo visoko, kar se da. Mladi plesalki ob sončnem siju odra zelo dobro polzita ter gneteta plesna tla, njune okončine pa špičasto zašiljeno štrlijo ter se zvijajo po zraku, vetru.

Homoanimalis

Nato, ko glas v offu spregovori o razvoju opic, že množica teh (učencev 5.in 6. r s.pl.) hiti ter prehiteva v korakih ter poskokih po odru, napove pa koreografsko dejanje Homoanimalis. Opice ne mirujejo, vse povsod jih je videti kako opazujejo, se čistijo, vrtijo svoje glave, skačejo, tudi navihano grozijo v ospredju odra ob glasbeni teksturi ritma in premišljenega opičjega raziskovanja. In čeprav jih je polno vse okrog po odru, se osmišljeno predstavijo v tej humorno zasnovani koreografski zgoščenki.
Ko se tako opičje poplesavalo po velikem vročem kontinentu Afrike, se v morju gotovo ob vseh obalah, tudi globlje, velikokrat sila boleče zavpilo: Joj, peče!, ko meduze, te ožigalke in najstarejša bitja, tudi dandanes vse povsod boleče ustrahujejo. Na odru pa se mali plesni ožigalkarji, učenci plesne pripravnice/PP 1B, ljubko poigrajo s prosojnimi tančicami, tudi prelivajo ob glasbi, kot bi jih nosili valovi, ko tudi modrina morja zasije v ozadju odra.

Dinozavri

Meduze so torej najstarejša še živa bitja na našem planetu, nekoč so tu prebivali še velikani posuti z bodicami, dinozavri, na te pa opomnili, jih zaplesali, in jih soustvarili v koreografiji Jane Kovač Valdés Izumrli, učenci starejše fantovske skupine od 2. do 6.r s. pl.: Matic Mesarič, Erazem Pogačnik, Jonatan Piškur, Jaro Zorc, Ruben Gombač, Zahi Khan, Voranc Žagar, Urban Žagar, Accetto Korošec Indi Tej, Fedja Kandare, Mark Pirc. Rjavi in zeleni so strumno usmerjeni v svoje potovanje, topotajo vse okrog s svojimi težkimi nogami, je četica kjer starejši in večji poskrbijo za mlajše in manjše, jih nosijo dvigujejo, ter ustvarjajo akrobatske vragolije, in so kar vešči plesni akrobati.

Možici v frakih

Učenci PP 2B, so se napotili na daljni sever, ko pristno posnemajo ter zaplešejo neznano vrsto pingvinov, ki se strnjeno grejejo v skupini, smešno in zvedavo tacajo, hodijo v koreografiji Možici v frakih, njihov kožuh pa tako poslikan, kot bi nosili frak. Hodijo po dveh nogah, tudi drsijo po tleh na svojih trebuščkih, njihov medij je vendarle voda, v njej so navdušeni plavalci, umetniki skakanja s skal v morje, ko vse to, tudi še več gibko poslikajo v svojem plesu.

Mutirani

Učenke 6. r s.pl. gotovo burijo fantazijski filmi, ko so soustvarjale na filmsko glasbo v koreografiji aktualnega naslova Mutirani, vitalno pa zaplesale v kostumih z napako, ali štrlečimi štrclji: Tisa Drinovec, Ana Lu Hočevar, Lara Jakše, Lučka Jakše, Alina Jarh, Ada Zarja Kupsch, Leonora Lobnik, Lucija Vita Nose, Jona Zorina Ostan, Ana Plevnik, Nika Vidmar Tomažič in Lana Zgaga.

Surikati

Na plano pridejo tudi tiste zvedave živalce Južne Afrike, surikati, kopači podzemnih rovov. O njihovih navadah in stražah, slikovito ter doživeto oblikujejo in vejejo po odru učenke 1.r s.pl. v koreografiji Surikati. Slikovito gradijo svoje razgledne stolpe, tudi znajo poiskati najboljšo razgledno pozicijo, potem pa kar nemudoma, sila hitro odvihrajo, in jih nikjer ni več zaznati.

Govnači veliki so garači

Prof. Jana Kovač Valdés ob svojih obveznih učnih urah najde še dodatni prostor za plesni pouk namenjen fantov, sicer so deležni učnega plesnega pouka po razrednih stopnjah skupaj z dekleti, vendar pa glede na svojo telesno konstrukcijo potrebujejo tudi posebne učne prijeme. In če so se izkazali učenci starejše fantovske skupine v koreografiji Izumrli, so učenci mlajše fantovske skupine (PP 1B in PP 2B) prisrčno predstavili tista mala bitja, hiteče skoraj nevidne hrošče, ki hitijo in se pred njimi valijo male okrogle kepice, v koreografiji Govnači veliki so garači. Ko simpatična četica, njih štiri stikoma en za drugim vkorakajo na oder , tudi kotalijo žogo velikanko, in nad vse nasmejejo gledalce, ki jih toplo pozdravijo: Čarli Štrekelj, Andrej Milenković, Neo Novak in Igor Stanič.

Moj rep-tvoj rep

In so že na vrsti Lemurji, duhovi noči, ti posebni primati , ki s svojimi repi letijo in se obešajo z drevesa na drevo, v skupini jih živi po petnajst, žal pa jim grozi izumrtje, saj jim sekanje gozdov krči življenjski prostor. In prav te male ter velike, sila različne nagajivce, ki živijo na Madagaskarju so predstavile učenke PP 3B v koreografiji Moj rep-tvoj rep, ko njih črno beli repi štrlijo navzgor, nihajo , se preprijemajo, in z njimi počnejo vse mogoče v zabavo, ob tem pa predvsem veselo zabavajo.

Banananjam

Opice so kot izgleda navduševale učence sodobnega plesa Glasbene šole KGBL, kajti tudi učenci 5.r s.pl. so jim namenili še prav poseben nastop, ki so ga poimenovali: Banananjam, zaplesali in soustvarjali pa: Accetto Korošec Indi Tej, Pavlina Autor Oberstar, Špela Azinović, Fedja Kandare, Livia Kozamernik, Tara Mahnič, Jutra Dixie Malešič Teckkam, Mark Pirc, Tisa Ravnikar, Lara Razinger, Neža Rikke Rutar, Pina Stojanovič Lenčič, Tita Stojanovič Lenčič, Sofija Šarc, Ana Šarvari, Julija Ševerkar in Zarja Škafar. Ko so banane v ospredju, potem opice počnejo vse sorte vragolij, tudi jim banana nikoli ne pade iz rok ali ust, šele takrat po tistem njam- njam se lahko bananina lupina prilepi na tla, kar so hudomušno uprizorili ter gibko osmislili učenci 5.r s.pl.
Druga skupina učencev 4.r s.pl. pa se poglabljala v strašljivost ter nadvlado golazni, v koreografiji Golazen, zaplesali in ustvarjali so: Mila Adamič Metlikovič, Nastja Berkopec, Ruben Gombač, Zahi Khan, Nika Kozmus Trajkovska, Nuša Maležič, Stella Marković, Iva Odlazek Grauf, Ana Nina Pangeršič, Iza Žagar, Voranc Žagar in Urban Žagar. Nič kaj prijeten pogled na golazen, ko jim z vseh strani kaj visi, pa še v svoje okvirje klešč znajo zagrabiti in se medsebojno preplesti, ko pa napadajo in strašijo s pogledi, pa kar stresa groza…Tudi bi bilo čudno, če ne bi, ob tako slikovitem, in strašljivem plesnem orisu te lepljive golazni.

Pazi, žaba na cesti!

V aprilskem deževju si zelene žabice želijo iz ene strani gozda na drugo, pa kaj ko tam meji hudo prometna cesta, zato vozilom sledij opozorilo Pazi, žaba na cesti!, ki je obenem še naslov koreografije, kjer so učenci 2.r s.pl. poskočno zaplesali , tudi gibko in podrobneje proučili male zelene žabice. Kdo se boji pajkov?, je sledila plesna povest o pajkih, njih mrežah in treh muhah, ki jih zamrežijo v svojih dolgih ter raztegljivih zankah; živahno plesali, tudi zabavno soustvarjali v koreografiji Jane Kovač Valdés pa učenci 3.r s.pl.

Pink parti

Otroško plesno predstavo Animalia, kjer je zaplesalo in navdušilo 145 učencev oddelka za sodobni ples v koreografijah prof. Jane Kovač Valdés in prof. Veronike Valdés, so zaključile učenke 6. r s.pl., torej učenke zadnjega razreda na oddelku za sodobni ples, in si dale duška v koreografiji Veronike Valdés Pink parti. To je ples modnih pist, sodeč po kostumih in pernatih boah okoli vratu, je bila prva misel ob njihovem vstopu na oder. Kaj kmalu pa je sledilo spoznanje, da je to skupinska pinki kreacija, sodobno plesna prispodoba zabavnih domislic navdihnjena z eleganco velikih pinki ptičev, flamingov ali plamencev. Ob zaključku ali Epilogu, ki so ga zaplesali in soustvarjali posamezni učenci celotnega oddelka za sodobni ples po ideji Jane Kovač Valdés in Veronike Valdés pa se pričakovano usul val navdušenje s strani obiskovalcev, v pozdrav in nagrado za sila poučen ter izvrstno izpeljan kulturni dogodek učencev oddelka za sodobni ples KGBL.

Epilog (foto: Petra Hlebš)

‘Otroci imajo radi živali in naj tako ostane tudi, ko bodo odrasli in ljubezen do njih prenašali na svoje otroke. Zato so v plesu uživali, kar je vsekakor poanta našega plesnega poslanstva,’ je o svoji ideji za predstavo Animalia komentirala prof. Jana Kovač Valdés.