V Paradi plesa z Barbaro Nagode Ambrož, Henrikom Neubauerjem in Akademijo za ples!

Barbara Nagode Ambrož in Henrik Neubauer (foto: Lea Slapar)

V Paradi plesa, edini oddaji o plesu na slovenskih televizijah, vas vabim v družbo Barbare Nagode Ambrož, pedagoginje, trenerke, sodnice in avtorice filma ter knjige ‘Back to the Roots’, ki je pravkar izšla pri nas v angleškem jeziku. Barbara je komentirala razloge za nastanek omenjene knjige, ocenila trenutno stanje v športno tekmovalnem plesu in razložila, zakaj ni več navezana na predmete, in zato ni na pogovor prinesla ničesar, kar bi jo recimo določilo ali zaznamovalo.

Barbara Nagode Ambrož
Da je ples dobil svoj dan, je zaslužen dr. Henrik Neubauer, ki je pred 37 leti dal pobudo za to mednarodnemu gledališkemu inštitutu pri Unescu. Tako je 29. april, ko se je rodil baletni reformator Jean Georges Noverre, mednarodni dan plesa, ki ga praznujemo po vsem svetu. Tradicija je, da vsako leto ob tem dnevu napiše poslanico ena od baletnih ali plesnih zvezd, a letos je poslanic kar pet, saj gledališki inštitut praznuje sedemdeset let in so želeli na ta način proslaviti tudi ta jubilej. Henrik vam bo prebral nekaj najglobljih misli plesnih ustvarjalcev s petih celin.
Dr. Henrik Neubauer
Akademija za ples že nekaj časa deluje pod okriljem Alme Mater Europaea in mi smo obiskali trening plesalk sodobnega plesa, ki so zmagale v glasovanju portala Parada plesa kot naj skupina minulega leta. Vodja oddelka za sodobni ples Rosana Hribar pa je povedala, kakšne spremembe je uvedla v tem letu.
Rosana Hribar je vodja oddelka za sodobni ples na Akademiji za ples. (Foto: Drago Videmšek)
Oddajo Parada plesa si lahko premierno ogledate v nedeljo, 22. aprila, ob 22.00 na TV 3 in nato v ponovitvah: v sredo, 25., ob 10.30 in soboto, 28. aprila, ter 5. maja ob 12.00. Parada plesa, ker je dan s plesom odličen dan!
Oddajo Parada plesa smo posneli v ambientu Maxi kluba. (Foto: Lea Slapar)
View Gallery 5 Photos