Miša Novak Marlis. Franjo Kozar mi je dal lepo popotnico za življenje.

Franjo Kozar in Miša Novak Marlis

Gospod Franjo Kozar je v mesecu marcu natančneje, 27. 3., praznoval 90 let. Častitljiva starost. A kaj bi tudi drugega pričakoval od tako čvrstega, pokončnega, vsestranskega umetnika, ki je tudi močno zaznamoval mojo mladost.

Franjo Kozar z ženo Ireno
Kaj reči o gospodu Kozarju. Ponaša se z večkratnim nazivom državnega prvaka, bil je mednarodni sodnik, soustanovitelj Plesne zveze Slovenije in odličen trener. Za nas plesalce je bil kot oče. Naučil nas je reda, poštenosti in discipline. In kar je najpomembneje – vtepel nam je v glavo, da le s trdim delom pridejo rezultati.
Miša Novak Marlis (desno) na tekmovanju leta 1993
Zares sem mu hvaležna za leta, ki sem jih prebila z njim v dvorani in na tekmovanjih – tako doma kot v tujini. Ponosna sem nanj. Spominov je seveda veliko. Srečnih, napetih in tudi žalostnih. Kako naj povem. V kratkem zapisu težko. Največkrat se spomnim, kako sem imela enkrat vse žuljave noge in on me je kar gnal.
Po tekmovanju v Szigetvaru leta 1994
Velikokrat je rekel: "Pa kaj je z vami, a ste zrasli na čokolinu? Jaz sem hodil kilometre peš na treninge, vas pa vozijo starši z avtomobili." Danes velikokrat svojim učencem to tudi povem. Ja, dal mi je lepo popotnico za življenje. Vesela sem zanj in želim mu le najboljše. Škoda le, da se ne moremo večkrat srečati.
Z varovankami na Zakyntosu in na …
Zato gospod Kozar, naj vam povem, da sem iskreno vesela in ponosna, da sem lahko bila del vaših uspehov. (je za naš portal komentirala 90. rojstni dan legende slovenskega plesa Franja Kozarja njegova nekdanja varovanka plesalka Miša Novak Marlis, ki že dolga leta živi na grškem otoku Zakintosu in poučuje ples. Za vse arhivske fotografije se zahvaljujem Miši in njeni mami Majdi. Arhiv je res zlata vreden!)
… nastopu. (foto: osebni arhiv)
View Gallery 6 Photos