V Paradi plesa. Ekskluzivna reportaža z Nove Zelandije.

New Zealand Dance Company je ena vodilnih plesnih skupin sodobnega novozelandskega plesa.

V Paradi plesa, edini oddaji o plesu na slovenskih televizijah, vas vabim k ogledu ekskluzivne reportaže z Nove Zelandije. Pred slabim letom dni sem vam obljubila, da se v deželo dolgega belega oblaka spet vrnem in predstavim še nekatere tamkajšnje plesne ustvarjalce. Obisk hčerke Tereze, ki si je izbrala Auckland za svoj nov dom, postaja zame že skoraj tradicionalen, in če se teden novozelandskega plesa odvija prav takrat, je sploh odlično. 

Anton Carter je izvršni direktor organizacije za ples DANZ in iniciator plesnega tedna.
Prvič v zgodovini novozelandskega plesa se je namreč glavna organizacija DANZ, ki skrbi za plesno sceno, za izobraževanje, pomoč pri nastopih, turnejah, financiranju, odločila, da združi plesalce ne glede na plesno zvrst, s katero se ukvarjajo. Tako sem si s svojo mini kamero ogledala samo delček plesnih predstav, ki so bile na programu v Aucklandu, teden plesa pa se je odvijal v vseh večjih mestih severnega in južnega otoka Nove Zelandije.
Na odprtju sta zaplesali legendi novozelandskega tekmovalnega plesa Brian Jones in Wendy Johnson.
Obiskala sem zdaj že tradicionalno plesno tekmovanje Capezio Kiwi Classic Dance Competition, ki se vsako leto odvija v prestižnem hotelu Langham in plesalci tekmujejo v tako imenovani Pro-Am kategoriji.
Wendy Johnson je nasmejana nekdanja plesalka športnih plesov in ena od organizatoric plesnega tekmovanja Kiwi Dance Classic Competition.
Zelo zanimivo, saj te kategorije v Sloveniji nimamo. Ena od glavnih organizatork Wendy Johnson je tudi dobra prijateljica naše pedagoginje Barbare Nagode Ambrož.
Stefano Olivieri je profesionalni plesalec in lanski član žirije šova Ples z zvezdami, Sally pa njegova varovanka, ki preprosto rada pleše.
Za uvod v teden plesa je Wendy odplesala s soplesalcem Brianom Jonesom, ki sem ga predstavila že lani, ko je bil glavni koordinator novozelandske različice šova Ples z zvezdami. Brian mi je tudi v veliko pomoč pri spoznavanju in komuniciranju z nekoliko trmastimi novozelandskimi ustvarjalci.
Skupina Touch Compass je drugačna in orje ledino plesa invalidov na Novi Zelandiji. (Foto: Touch Compass)
Ples ni več ujet samo na oder, ampak ga lahko gledamo v galeriji ali kar na prostem. Tako je bilo srečanje s koreografinjo Catherine Chapell nadvse zanimivo. Vodi namreč skupino Touch Compass, v kateri plešejo plesalci invalidi.
Masha Johansson je začela plesati na Novi zelandiji, se vrnila v Slovenijo in odpotovala nazaj v Auckland. Z možem Giancarlom imata polne tečaje.
Znova se je na Novo Zelandijo vrnila svetovna prvakinja v salsi, Slovenka Masha Johansson, ki s svojim možem Giancarlom nadaljuje tam, kjer je pred leti prekinila. Slovenci je namreč nismo znali zadržati tukaj, v Aucklandu pa so njene ure razprodane za nekaj časa vnaprej.
Plešejo tudi seniorji, in sicer" poppy" ples, makov ples, ki je tradicionalni spomin na novozelandski Anzac Day iz prve svetovne vojne.
Shona McCullagh vodi skupino New Zealand Dance Company.
New Zealand Dance Company velja za eno največjih novozelandskih plesnih zvezd sodobnega plesa, koreografinja in vodja skupine Shona McCullagh pa je nadvse ponosna na prostore, v katerih vadijo. V središču Aucklanda v ulici Wellesley je center plesa za več skupin, kjer lahko ustvarjajo in kreirajo.
Ples je popularna zvrst rekreacije tudi med otroki.
Oddajo Parada plesa si lahko ogledate premierno danes zvečer ob 22.00 na TV3 ter v dveh ponovitvah. Prva bo na sporedu v soboto, 4. 6., ob 11.30, druga pa v torek, 8. 6., ob 10.30 na TV3. Parada plesa, ker je dan s plesom odličen dan!

View Gallery 9 Photos