V Paradi plesa. Dr. Svebor Sečak in reportaža s 13. tekmovanja mladih baletnih plesalcev BALTEK

Jan Trninič, zmagovalec baletnega tekmovanja, in dr. Svebor Sečak, dekan Akademije za ples

V tokratni oddaji Parada plesa vas vabim, da spoznate dekana Akademije za ples dr. Sveborja Sečaka. Prihaja iz Zagreba in je prvak narodnega gledališča HNK Zagreb. Njegovo znanje je dobrodošlo, saj se je po zaključku izobraževanja na Hrvaškem kot plesalec izpopolnjeval na akademski ustanovi Vaganova v Sankt Peterburgu v Rusiji, kar je pripomoglo k temu, da je pridobil bogato in plodno mednarodno ter domačo plesno kariero in se poleg tega preizkusil tudi kot koreograf  ter organizator.

Dekan Akademije za ples dr. Svebor Sečak
V obdobju tranzicije je pred koncem aktivne plesne kariere končal študij plesnega izobraževanja s področja klasičnega baleta na Royal Academy of Dance v Londonu, nato pa na University of New England zaključil magistrski študij in doktorat (PhD) iz teatrologije, področje plesnih študij. Človek velikih znanj vam bo v oddaji razkril še marsikaj.
Tekmovalci baletnega tekmovanja v Lendavi (foto: Tiberiu Marta)
Naša ekipa je obiskala zaključni koncert nagrajencev 13. tekmovanje mladih baletnih plesalcev BALTEK. Tekmovanje je bienalno in že drugič zapovrstjo je potekalo v Lendavi. Žirijo so sestavljali Sanja Neškovič Peršin, umetniška vodja ljubljanskega baleta, ter baletna solista Olga Andreeva iz Ljubljane in Sergio Moga iz Maribora. Prijavljenih je bilo 44 mladih baletnih plesalcev iz desetih baletnih šol.
Gita Šaravanja je dosegla maksimalno število točk med dekleti, in sicer 99. (Foto: Tiberiu Marta)
V oddaji so spregovorili: predsednik organizacijskega odbora tekmovanja Dejan Prešiček in minister za kulturo Tone Peršak, mladi tekmovalci Assija Sultanova, Jan Trninič, ki je dosegel maksimalno število točk med plesalci, in sicer 100, Neža Rus, Staša Tušar, Ingrid Tušar, Lana Klemen, Klara in Manca Strmčnik, Maria Kavaliova, Svit Pestotnik Stres, Žan Alimanovič in mentorji Regina Križaj, Matej Selan ter Martina Kramer.
Žan Alimanovič je prihajajoča nova generacija baletnih plesalcev. (Foto: Tiberiu Marta)
Oddajo Parada plesa si lahko premierno ogledate danes zvečer ob 22.00 na TV3 in jutri v prvi ponovitvi ob 16.45 ter v soboto, 25. 3., ob 12.00. Parada plesa, ker je dan s plesom odličen dan.
Oddajo Parada plesa smo posneli v ambientu Maxi kluba. (Foto: Leo Vučemilovič)
View Gallery 6 Photos