V Mariboru trgovanje s plesalci, jok in histerija!

Naja Dolenc in Michele Albigese sta bila nekoč par.

Nedavno minulo državno prvenstvo v kombinaciji desetih plesov si bomo zapomnili bo najmanjšem številu parov do zdaj. Šok ob pogledu na skromno število pa je dopolnil še šok ob novici, da so razpadli kar trije pari, finalisti in državni prvaki v mladinski in starejše mladinski starostni kategoriji. Kot je znano, sta svoj razhod oznanila aktualna državna prvaka v vseh treh kategorijah brat in sestra Matej in Anja Pritekelj iz kluba MiranDance. A kot nam je pred nekaj dnevi sporočil Miran Pritekelj, bosta glede na nastalo situacijo v starejše mladinski kategoriji očitno Matej in Anja še skupaj odplesala svetovno prvenstvo v standardnih plesih, ki bo decembra v Rigi. Tej odločitvi je botroval tudi razpad para Naja Dolenc in Michele Albigese.

Matej in Anja Pritekelj sta se razšla, a bosta zavoljo luknje med starejšimi mladinci še nekaj časa plesala skupaj.
V Mariboru pa se je odvijal pravi mali škandal, saj je Naja Dolenc menda svojega novega plesalca Marcela Vodenika kar odkupila. Marcel Vodenik je namreč do pred dvema tednoma še plesal z Giovano Gabrielo Klarič, imenovano Žiža, in se z njo udeležil mladinskega svetovnega prvenstva v standardnih plesih v Moldaviji. Dva dni po vrnitvi v Slovenijo pa je Giovana od Marcela prejela sms, v katerem ji je sporočil, da mu je žal, da mora z njo nehati plesati, da je dobra plesalka, ampak on je dobil boljšo ponudbo, ki jo mora sprejeti. Ta ponudba naj bi prišla s strani Najinega očeta, Roberta Dolenca, ki ima v Mariboru gradbeno podjetje.
Naja Dolenc je bila razočarana na zadnjem prvenstvu v kombinaciji, ko z Micheletom nista postala državna prvaka, ampak šele druga. To je bil tudi eden od vzrokov za razpad para.
Najo Dolenc smo vprašali, kaj se je dogajalo, in nam je pojasnila: "Ja, res je, da plešem z Marcelom Vodenikom. Jaz osebno, vključno s starši in mojo trenerko Anno Matus smo imeli drugačne plesne ambicije, vendar z Micheletom to ni bilo mogoče doseči, zato smo se odločili za spremembo! Sicer pa smo z družino Albigese v zelo prijateljskih in korektnih odnosih in tako smo se tudi razšli. Za mojo zamenjavo pa sem se posvetovala prvo seveda z Anno Matus in potem z vsemi ostalimi. Anna je bila nad tem zelo navdušena in je v to tudi pritrdila in bila s tem zadovoljna. Anna je, odkar jo poznam, moja druga mama, in je vse, kar v plesu znam, večinoma naredila zame ona. Vedno mi stoji ob strani v slabem in dobrem, me vedno podpira, svetuje, trenira (zame je najboljša trenerka, kar si jo lahko želim), je tudi več kot odlična plesalka, in lahko rečem, da mi pomeni res največ. Prav tako kot mi je tudi Marcel hotel nehati z Žižo, in ker smo oboji nehali, smo se pač zmenili in probali, če bi bili za skupaj. Pokazali smo se Barbari Ambrož in je bila nad odločitvijo zadovoljna, prav tako Anna, ki mi že od začetka stoji ob strani, mi pomaga, svetuje in je za mene najboljša oseba na svetu. Ne vem, od kod vam ideja z odkupovanjem! Pri tem denar sploh ne igra vloge. Gledali smo na to, kaj je najboljše za mene. Našli smo se z Marcelom nepričakovano, ampak smo že zelo dolgo dobri prijatelji, in tudi midva z Marcelom se že od nekdaj dobro razumeva. Marcel je tako ali tako hotel nehati z Žižo, tudi če mu mi ne bi rekli, da naj pleše z mano. Ker pa smo tudi mi želeli menjavo, smo se našli skupaj, se posvetovali s trenerji, se pokazali, nato pa tudi skupaj odločili."
Giovana Gabriela Klarič z bivšim soplesalcem Marcelom Vodenikom.
O zamenjavi pa nista vedela niti njuna trenerja Miša Cigoj ter zakonca Bohak. Slednja sta bila menda osupla in razočarana, a njun komentar še vedno čakamo, čeprav smo prepričani, da ga ne bomo dočakali, saj je trenerjem pač vseeno za plesalce, le da ostanejo pod okriljem istega kluba, tokrat je to Pingi. Prav tako je s komentarjem poniknil Miša Cigoj, ki je na naše vprašanje, zakaj razpada par Dolenc&Albigese, samo dejal, da nič ne ve o tem.
Naja Dolenc s trenerko Alenko Bohak, ki ni vedela, da si Naja išče novega plesnega partnerja.
Veliko ogorčenje pa je v družini Klarič povzročil odhod Marcela Vodenika. Mama Giovane, Elisangela Klarič je za naš portal povedala: "Ne razumem, kaj se je zgodilo.Vsi smo se dobro razumeli. Marcelova mama Marjeta mi je rekla, da so dobili od Dolenca dobro ponudbo, ki je ni bilo moč zavrniti. Mislim, da je Marcela dobesedno odkupil. Vse se je dogajalo za hrbtom tako Giovane kot Micheleta, ki je bil v bolnici zaradi operacije ušesa. Podobna zgodba se je zgodila že pred leti s Svarunom Bratkovičem, ki ga je ta isti Dolenc odkupil. Mi se počutimo grozno. Sem Brazilka, ki že štirinajst let živi v Sloveniji in sem jo vzela za svojo deželo, ampak tole je takšno razočaranje, da vam ne znam opisati. Na mesec smo v ta par investirali okoli 2000 do 3000 evrov, plačevali vse zahtevane treninge, vozili par na treninge v tujino, kjer smo plačevali tudi po 120 evrov na individualno uro. Zdaj pa tole. Najbolj grozno je, da nismo nič slutili ali vedeli. Tudi Branko Bohak, njun trener, je šokiran in ne more razumeti, da se je to zgodilo."
Marko Vodnik je eden od redkih funkcionarjev na Plesni zvezi Slovenije, ki se zaveda, v kakšnem stanju je slovenski športni ples.
Kaj se pravzaprav dogaja v športnem plesu, zakaj pari razpadajo, kako lahko starši vzamejo v roke škarje in platno, pa je za nas komentiral Marko Vodnik, športni direktor na Plesni zvezi Slovenije. "Slovenija ima vrhunske plesne trenerje, ki so v preteklosti dokazali, kako se mora delati in kako se naredi svetovne prvake – rezultat so bili Škufca Venturini, Krajcer – Lesar, Česen-Gradišar in Plohl – Lahvinovič. Popolnoma isto drži tudi za show dance in R&R. Vrhunske plesne rezultate se planira več let vnaprej. Tudi sam sem bil del tima, ko smo se v nekem obdobju odločili, da bomo naredili vse potrebno, da bomo imeli svetovnega prvaka. Največji del pri uspehu je vsekakor fizična in psihična pripravljenost športnika, ki ima svoj predpogoj v popolnem zaupanju športnik trener. Veliko dela pa smo opravili tudi s tako imenovanim lobiranjem v plesnih krogih, kjer smo vsi skupaj bili ponosni na rezultate naših najboljših tekmovalcev. Konkurenca je bila velika in ni bilo lahko. Danes je demokracija prinesla tudi to, da je "plesni strokovnjak vsakdo, plesni kritik vsakdo in plesni sodnik vsakdo". Ko lahko vsakdo brez kančka odgovornosti kritizira vsakogar, to ni dobro za vrhunski šport. Vrhunski šport je garanje, delo, odrekanje oz neke vrste diktatura, kjer je prva violina trener. Velik  problem vidim danes je v zaupanju oz nezaupanju  med tekmovalcem športnikom in njegovim trenerjem. Naslednji problem je v tem, da se menjave med plesalci dogajajo velikokrat na pobudo staršev, ki ne morejo in ne znajo upoštevati vseh pogojev, ki so potrebni za dobro partnerstvo. Vrhunski tekmovalci se kalijo pri nas in v svetu 5 in več let – večina ni pripravljena tako dolgo delati. Menjave partnerjev tega procesa ne more bistveno skrajšati. Ples se že nekaj let vse bolj razvija v vzhodnih državah, kjer po moje še vedno obstajajo t.i. avtokratski principi treningov prejšnjega sistema, kar pa je za vrhunski šport dobro. Je pa res, da je v tem trenutku za mnogo športnikov t.i. vzhoda ples vstopnica v EU oz zahod. Kako po moje povečati interes slovenskih otrok in mladine  za tekmovalne standardne in latinskoameriške plese, pa morda kdaj drugič."
Mogoče pa Dušanu Vodlanu enkrat celo uspe prodreti s svojimi idejami.
Razpadanje in osip parov pa že nekaj časa opazuje Dušan Vodlan, ki s svojo energijo vedno znova poziva k nujnim spremembam na Plesni zvezi Slovenije. "Kar se tiče konkretnih parov, ki so razpadli v prejšnjem tednu, takoj po DP, lahko rečem, da nam to pove nekaj o stanju duha v našem plesu. Sami najbolje vedo, zakaj so v teh mladih letih, ko je v bistvu še vse pred njimi, razpadli. Vsi se zavedamo, da je potrebno ogromno let, da se par spozna in začne dosegati vrhunske rezultate v članski konkurenci. Tole njihovo obdobje pa je v bistvu spoznavanje partnerstva znotraj para, spoznavanje njihovih osebnosti in veliko treningov osnov, ki bi kasneje dali rezultate. Govorim o štirih fazah kompatibilne diade. Na takšen način se ne da ničesar graditi, od stare slave pa se ne da živeti in to smo skozi leta že mnogokrat slišali. Ne bi se ponavljal, saj ste vsi, ki ste moja stališča brali, prav gotovo razbrali, kako bi zveza oz. sekcija morala funkcionirati. Opozoril pa bi na nekatera dejstva, ki so nas pripeljala v ta nezavidljivi položaj, ko ostajamo praktično brez parov in ko nam prihodnost ni prav nič obetavna, kar se tiče populacije parov." Dušanov komentar bomo v celoti objavili v prihodnjih dneh.
 

View Gallery 7 Photos